Accessibility Tools

Ναύπλιο: Παρουσία του Αντώνη Σαμαρά τα εγκαίνια της έκθεσης της Μίνας Βαλυράκη (vid)

Ιουλίου 30, 2023
Το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 το βράδυ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ναύπλιο 2003–Ναύπλιο 2023 / ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ» της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου στο Ναύπλιο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων και του ΔΟΠΠΑΤ, παρευρέθηκαν, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, η Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Γεωργία Κρητικού - Σαμαρά η οποία καλοσωρισε και τους προσκεκλημένους, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών κ. Αναστάσιος Λιάσκος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δημήτρης Σχοινοχωρίτης και Βασίλης Σιδέρης και πολλοί φιλότεχνοι από το Ναύπλιο και όχι μόνο.

Η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, είκοσι χρόνια μετά την έκθεσή της “The mind and the body” το 2003 στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» στο Ναύπλιο, επανέρχεται στον ίδιο χώρο, που ίδρυσε η Επίτιμη Πρόεδρός του Ιωάννα Παπαντωνίου, ενδυματολόγος-σκηνογράφος του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και πολλών άλλων θεάτρων και θιάσων, που βραβεύτηκε και διέπρεψε στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Η έκθεση πραγματοποιείται μετά και από την πρόκληση και πρόσκληση, που δέχθηκε η ζωγράφος από την Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Γεωργία Σαμαρά την οποία συνδέει μακρόχρονη φίλια με την κ Μίνα Βαλυράκη.

Μετά το Maryland των ΗΠΑ το 2022 και την έκθεσή της με τη σπουδαία καλλιτέχνιδα, την πρώτη κυρία του Maryland Yumi Hogan, «Φύση-Περιβάλλον», η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη παρουσιάζει από τις 27 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 την έκθεσή της, με αναφορές στο περιβάλλον και με τίτλο «Ναύπλιο 2003–Ναύπλιο 2023 / ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ».

Στην έκθεση παρουσιάζονται συνδυασμοί θεματολογίας που αντανακλούν τη φύση και την παρέμβαση σ’ αυτήν, έργα μεγάλων διαστάσεων με τα δάση, τα σιδερένια μπράτσα των γερανών που παρεμβαίνουν στα λιμάνια και στη θάλασσα και την παραβιάζουν.

Το φυσικό περιβάλλον λοιπόν και ό,τι συνεπάγεται μέσα από την αίσθηση, την παρατήρηση, τη βύθιση, την ταύτιση με αυτό, είναι το αποτέλεσμα αυτής της ενότητας των έργων, που ξεκίνησε να εστιάζει σε αυτό το κομμάτι που μας περιτριγυρίζει και μέσα στο οποίο τελικά υπάρχουμε.

Επίσης, εμβληματικά μεγάλα έργα F1, καθώς και εικαστικά-βιομηχανικά έργα και εφαρμογές εμπνευσμένες από τον ΚΥΚΝΟ, ένα εργοστάσιο άρρηκτα συνδεδεμένο με το Μουσείο «Β. Παπαντωνίου».

Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα έργα της κονσέρβας, της τομάτας, της ketchup ΚΥΚΝΟΣ. Από εκεί και μετά άρχισε η δημιουργία των εφαρμοσμένων έργων και τα crafts για το πωλητήριο του Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου.

Στην Ιταλία, στο Como, έγιναν τα φουλάρια και οι εσάρπες, όπως στο παρελθόν τα φουλάρια για την Αμερική με το brand TDS+MINA P.V. με θέμα τη φόρμουλα 1. Αυτή τη φορά κυριαρχεί το κόκκινο του ΚΥΚΝΟΥ, οι κλασικές κονσέρβες του, τα τοματάκια και τα ketchup, όλη η φύση σε ένα κουτί.

Τα εφαρμοσμένα arts and crafts με τα έργα του ΚΥΚΝΟΥ, που βρίσκονται στο πωλητήριο του Μουσείου, είναι άκρως original, ευρηματικά, και μοναδικά, από τετράδια, μολύβια, γόμες, υπέροχα plexiglass, δίσκους, σουπλά και ένα σωρό εφαρμογές.

Με την τελευταία εκλογή της, ως σύμβουλος Τεχνών στο FICTS του Μιλάνο, στην Κορτίνα τον Ιούνιο 2023, στη Γενική Συνέλευση για τη χειμερινή Ολυμπιάδα Μιλάνο/Κορτίνα 2026, ανοίγονται νέες προκλήσεις δουλειάς για 4 χρόνια (2023-2027), ενώ τα projects για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024 είναι ήδη δρομολογημένα.

Τελευταία τροποποίηση στις 30 Ιουλίου 2023 %11:%Ιουλ

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia