Πανσέληνος στο Ναύπλιο με ήχους Μίκη Θεοδωράκη στο Παλαμήδι

Σεπτεμβρίου 03, 2020
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την ευκαιρία της Πανσελήνου , διοργανώθηκε στην Αργολίδα μουσική εκδήλωση από τη Εθνική Λυρική Σκηνή στο κάστρο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του.

DSC 4605

Παρουσιάστηκαν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικύρωσαν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

DSC 4544

Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

Κάτω από τους ήχους του Μίκη Θεοδωράκη η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ανέτειλε πάνω από την πόλη του Ναυπλίου και το Μεσαιωνικό κάστρο του Παλαμηδίου δημιουργόντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό.

IMG 20200902 203559

Έτσι, το «Corn Moon» όπως το αποκαλούν (φεγγάρι του καλαμποκιού), αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το «Fruit Moon», δηλαδή η «πανσέληνος των φρούτων», που σηματοδοτεί και αυτή με τη σειρά της την ωρίμανση και τη συγκομιδή τους.

IMG 20200901 215327 2NAU PANSELHNOS

H Πανσέληνος αυτή αποτελεί την ένατη Πανσέληνο του έτους από τις 13 συνολικά και την τελευταία του καλοκαιριού, καθώς η επόμενη πανσέληνος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου .

Πηγή: https://www.argolikeseidhseis.gr/

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia