“Τσέτα”: Η γιορτή των ψαράδων στην Μπάλτιζα Πορτοχελίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία προχθές Κυριακή 27/11, η αναβίωση του εθίμου της ‘’Τσέτας’’ στο Πορτοχέλι. Μια γιορτή που οργανώθηκε από την Κοινότητα Πορτοχελίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘’Ο Φάρος’’, τις εθελόντριες και τους εθελοντές του Πορτοχελίου με την στήριξη του Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας και των χορηγών τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μπάλτιζα, η οποία έχει πλέον πάρει την μορφή που της αρμόζει, ύστερα από αρκετή δουλειά και έχει μετατραπεί πλέον σε έναν από τους δημοφιλέστερους δρόμους περιπάτου για ντόπιους και επισκέπτες.

Η Γιορτή τους ξεκίνησε με την Παιδική χορωδία του ‘’Φάρου’’ ενώ την ίδια στιγμή προσέγγιζαν στο γραφικό λιμάνι τα ξύλινα παραδοσιακά ψαροκάικα υπό το φως των βεγγαλικών.

Συνέχισαν με το δρώμενο, υπό τις καλλιτεχνικές οδηγίες του Αντώνη Ρεμούνδου, που αναφέρονταν σε ιστορικές καταγραφές σχετικά με την Τσέτα, του πιο δημοφιλούς και περίτεχνου τρόπου ψαρέματος, μέχρι και πριν από μισό αιώνα περίπου, στο Πορτοχέλι.

Το δρώμενο πλαισιώθηκε άριστα από την Χορωδία και το Χορευτικό του Συλλόγου ‘’Ο Φάρος’’ και την Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας με τέτοιο τρόπο που κατάφεραν να τους ταξιδέψουν στο χρόνο και να ζωντανέψουν την παράδοση.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Φάρος’’ τίμησε με μια χειροποίητη αναμνηστική πλακέτα τους Θεόδωρο Ρετσίνα, Νικόλαο Λούμη και Ηλία Μαστροκόλια, τρεις ψαράδες που συμμετείχαν στην Τσέτα εκείνα τα χρόνια.

Νέοι και ηλικιωμένοι χόρεψαν υπό τους παραδοσιακούς νησιώτικους ήχους της ορχήστρας , τα ψάρια έβγαιναν ξεροψημένα από τα κάρβουνα, η αθερίνα, οι σαρδέλες και οι γαρίδες ζεστές και τραγανιστές από το τηγάνι, τα νόστιμα μαγειρεμένα φαγητά, το άφθονο κρασί, το τσίπουρο και η ρακή δεν άργησαν να μετατρέψουν την εκδήλωση στο απόλυτο θαλασσινό γλέντι μέχρι το βράδυ.

f

e

g

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

Πρόσκληση έκτακτης συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 25/4/2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση έκτακτης συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 25/4/2024 appeared first on .

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΤΟΥΣ 2024

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΛήψη ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣΛήψη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο