Ανακοίνωση Δημάρχου Άργους Μυκηνών σχετικά με την απόφαση της περιφέρειας για την αναβολή του θέματος της διαχείρισης των σκουπιδιών στο περιφερειακό συμβούλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών θεωρεί υποχρέωση του προς ενημέρωση των δημοτών του μετά τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου σχετικά με το θέμα που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Προσωρινή διαχείριση μη επικινδύνων αστικών στερεών αποβλήτων Δήμων Άργους – Μυκηνών και

Ναυπλιέων (Μηχανική διαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση)» να αποσαφηνίσει το θέμα έπειτα από την τρικυμία η οποία επικράτησε στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου περί αναβολής του θέματος.
1. Το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου της 15/2/2016 ουδεμία σχέση είχε με τη διαμάχη Κυβερνήσεως – Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Αφορά προσωρινή λύση διαχείρισης των απορριμμάτων η οποία θα δώσει άμεσα λύση στο τεράστιο πρόβλημα των αστικών στερεών απορριμμάτων στην περιοχή μας. Η προωθούμενη λύση είναι σύννομη και σύμφωνη τόσο με τις επιταγές της Ε.Ε. όσο και της Ελληνικής νομοθεσίας. Είμαστε αποφασισμένοι ως Δήμοι Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων να υλοποιήσουμε το έργο και να μην επιτρέψουμε να γίνουν οι πολίτες όμηροι συμφερόντων.
2. Το έργο είναι σύννομο και πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ως μόνη αρμόδια για την έκδοση της απόφασης περιβαλλοντικών όρων, έκρινε θετικά ως προς την πληρότητα του φακέλου και το περιεχόμενο της ΜΠΕ με βάση την κείμενη νομοθεσία και εκδίδοντας την 109498/2682/14-12-2015 Απόφαση της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου (ΠΕΧΩ).
Απορούμε με τη στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο αν και πάγια πρακτική συμφωνεί με τις εισηγήσεις των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως των παρατηρήσεων, τις οποίες συμπεριλαμβάνει στην απόφαση, στο συγκεκριμένο μείζον θέμα επίλεξε την αναβολή.
3. Ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα όπως και των υπολοίπων φορέων (Δ/νσης Δασών, Αρχαιολογικών υπηρεσιών, ΓΕΕΘΑ κλπ) από τους οποίους έχουμε θετικές εγκρίσεις ή αναμένονται αυτές.
4. Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι οι υπηρεσίες της Π.Ε. Αργολίδας και συγκεκριμένα το τμ. Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας γνωμοδότησε μέσω του εντύπου Δ9 (Έντυπο τυποποιημένης γνωμοδότησης φορέων για τη διαδικασία έκδοσης απόφασης περιβαλλοντικών όρων έργων και δραστηριοτήτων Κατηγορίας Α) ΘΕΤΙΚΑ για την υλοποίηση του έργου με τους όρους που παρατίθενται στο σημείο 4 του εντύπου (από 2/2/2016 και με αρ. πρωτ. 1520/10).
5. Στην περίοδο διαβούλευσης της ΜΠΕ καμία αρνητική άποψη από την τοπική κοινωνία δεν καταγράφηκε και η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί στις 12-2-2016 (με βάση τα όσα ορίζονται στο από 23-11-2015 με αρ. πρωτ. 163911/60747 της Περ. Πελ/νησου το οποίο παραλήφθηκε από το Δ. Άργους – Μυκηνών στις 24-12-2015 και με αρ. πρωτ. 35738) με ΘΕΤΙΚΟ τρόπο.
Δηλώνουμε απερίφραστα πως είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου καθότι η αναγκαιότητα του έργου είναι επιτακτική. Καλούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα την Περιφέρεια να εκπληρώσει το ρόλο της και να γνωμοδοτήσει και μάλιστα θετική όπως εισηγούνται και οι υπηρεσίες της. Αυτός είναι ο ρόλος της, καθαρά γνωμοδοτικός και όχι αποφασιστικός. (Υπενθυμίζουμε πως οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης είναι παράλληλοι και κανείς δεν είναι ιεραρχικά ανώτερος). Καλούμε τους Περιφερειακούς Συμβούλους του Ν. Αργολίδας σε σύσκεψη ώστε να τους ενημερώσουμε και να κατανοήσουν πως σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, δεν χωρούν αναβολές για την διαχείριση των απορριμμάτων και τη Δημόσια Υγεία. Οι πολίτες των Δήμων Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων δεν θα πληρώσουν πρόστιμα για τη μη- ολοκλήρωση της προσωρινής λύσης εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί από τις διοικήσεις τους τα δέοντα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου όφειλε να λάβει απόφαση θετική ή αρνητική χθες αφού υπήρχε άρτια εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της και μάλιστα θετική. Η αναγκαιότητα δε για την εξεύρεση μιας άμεσης λύσης στο πρόβλημα της μέχρι τώρα μη-διαχείρισης αλλά και το κόστος υλοποίησης καθιστούν τη λύση που επιλέχθηκε στο προτεινόμενο έργο εξαιρετικά ελκυστική και ελπιδοφόρα, σύμφωνα με το κείμενο έγκρισης της.
Το έργο που προτείνεται είναι δε το πλέον ολοκληρωμένο από τεχνική και περιβαλλοντική άποψη και από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης. Δε χωρά καμία αμφιβολία, αμφισημία, αμφισβήτηση, ερωτηματικό για ένα έργο το οποίο ήδη λειτουργεί στους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου – Νέστωρος, Β. Κυνουρίας και μάλιστα όταν το δικό μας είναι αρτιότερο και λειτουργικότερο. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Θέτουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου προ των ευθυνών της. Οι δημόσιες δηλώσεις άσχετων ανθρώπων, από μη έχοντες εξειδικευμένες γνώσεις, αιρετών ή μη, χωρίς καμία τεκμηρίωση, ψαρεύουν σε θολά νερά ανάμεσα σε εργολάβους και επιχειρηματικά συμφέροντα.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο