Τι είναι το οπτικό φαινόμενο “άλως” που εμφανίστηκε στον ουρανό της Αργολίδας

Ένα μεγάλο τμήμα του ουρανού στην Αργολίδα το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου το κάλυπταν υψηλές αραιές νεφώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα μεγάλο τμήμα του ουρανού στην Αργολίδα το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου το κάλυπταν υψηλές αραιές νεφώσεις.

Προς το μεσημέρι στο Ναύπλιο (όπου και οι φωτογραφίες) εμφανίστηκε το οπτικό φαινόμενο που ονομάζεται “άλως”.

Πρόκειται για ένα φωτεινό δαχτυλίδι γύρω από τον ήλιο (και το βράδυ γύρω από το φεγγάρι). Οφείλεται στη διάθλαση του φωτός στους παγοκρυστάλλους από τους οποίους αποτελούνται οι συγκεκριμένες υψηλές νεφώσεις που βρίσκονται περίπου στα 6000 μέτρα.

Το φαινόμενο δεν είναι πολύ γνωστό στους σύγχρονους Έλληνες των μεγάλων αστικών κέντρων. Αναφέρεται όμως συχνά από τους αρχαίους Έλληνες. Μάλιστα ο Αριστοτέλης στο έργο του “Μετεωρολογικά” όχι μόνο το περιγράφει αλλά προσπαθεί να το εξηγήσει και μάλιστα η εξήγηση που δίνει είναι πολύ κοντά στην πραγματική.

Ταυτόχρονα η άλως αναφέρεται από αρκετούς αρχαίους συγγραφείς (π.χ Θεόφραστος) ως «σημείο» (δηλαδή σημάδι) από το οποίο θα μπορούσε να γίνει πρόγνωση για τον καιρό που θα επικρατήσει.

Αυτά τα «σημεία» για την άλω επιβίωσαν στην παράδοση τους λαού μας για χιλιάδες χρόνια και χρησιμοποιούνταν ακόμα και πριν από λίγες δεκαετίες όπου η άλως αναφερόταν ως «κύκλος», «αλώνι» ή «φωτοστέφανο» ή «στεφάνι» ή «δαχτυλίδι» (γύρω από τον ήλιο ή την σελήνη). π.χ του ήλιου κύκλος άνεμος ,του φεγγαριού βρεχάμενος”

Αξίζει να τονιστεί ότι το οπτικό αυτό φαινόμενο ονομάζεται και στη διεθνή βιβλιογραφία “halo” (η αρχαιοελληνική λέξη άλως έχει δασεία) και έτσι είναι γνωστό παγκοσμίως ακόμα και σε μη μετεωρολόγους.

argolikeseidhseis.gr

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη Βουλή ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας

Τις θέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέπτυξε στη Βουλή των Ελλήνων ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου που αφορά την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος

Βραδιά ρεμπέτικου με άρωμα Αποδήμων – Με επιτυχία η μουσικοχορευτική εκδήλωση στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αποδήμων

Ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στο ρεμπέτικο τραγούδι ένωσε την Τρίτη 21 Ιουλίου το βράδυ τον Δήμο Σπάρτης με τους Απόδημους Λάκωνες

52ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού & Μουσικής στα Λαγκάδια στις 25 Ιουλίου

Ο 52ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού επιστρέφει δυναμικά στα Λαγκάδια Γορτυνίας στις 25 Ιουλίου. Η παράδοση ζωντανεύει ξανά με κορυφαίους καλλιτέχνες.

Στην παρουσίαση του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ο Δημήτρης Πτωχός

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε ενεργά στην επίσημη παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026-2030, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό να δίνει το «παρών»