Από το Ναύπλιο η αποφυλάκιση των 9 Αιγυπτίων που κατηγορούνται για το ναυάγιο της Πύλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από τις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου που μεταφέρθηκαν με αστυνομική κλούβα το πρωί της Τετάρτης 22 Μαϊου, θα αποφυλακιστούν οι 9 Αιγύπτιοι που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας και οι οποίοι κατηγορούνταν για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο.

Η απόφαση ελήφθη λόγω έλλειψης διεθνούς δικαιοδοσίας, καθώς, σύμφωνα με το δικαστήριο, το πλοίο βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν εισήλθε ποτέ σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ούτε είχε προορισμό την Ελλάδα.

Κρίθηκε, συνεπώς, ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο για την υπόθεση, ενώ αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εις βάρος τους.

Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορουμένους αθώους για τα αδικήματα της διακίνησης μεταναστών και της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εννέα φέρονταν να εναλλάσσονταν στην πλοήγηση του σκάφους ή να ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης, τη χορήγηση φαγητού ή την τοποθέτηση των επιβατών. Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι είναι αθώοι, ενώ οι συνήγοροί τους είχαν επισημάνει στις ανακριτικές αρχές ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία κατά την αναγνώρισή τους από άλλους διασωθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι το αλιευτικό σκάφος είχε ανατραπεί και βυθιστεί νοτιοδυτικά της Πύλου τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου 2023, με επιβαίνοντες ανθρώπους από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Πακιστάν και την Παλαιστίνη.

Είχαν επιβιβαστεί σε αυτό από το Τομπρούκ της Λιβύης και προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Διασώθηκαν 104 άτομα και περισυνελέγησαν 81 σοροί. Εκτιμάται, βάσει μαρτυριών, ότι στο σκάφος υπήρχαν κι άλλοι επιβάτες και τα θύματα ήταν περισσότερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Τρίπολης (26/6/2024)

Την Τετάρτη (26/6/2024) στις 12.00, θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Διαβάστε την πρόσκληση της συνεδρίασης, ΕΔΩ.

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης (26/6/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 26η Ιουνίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης: Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

«Αετοί Γορτυνίας»: Επιτυχημένη εκδήλωση για την δωρεά μυελού των οστών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αετοί Γορτυνίας» η δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προαγωγή της δωρεάς μυελού των οστών, στο πλαίσιο του 10ου Τουρνουά Πολεμικών Τεχνών, το Σάββατο 22 Ιουνίου, στο Θέατρο Δημητσάνας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ». Η σημαντική πρωτοβουλία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) αύριο Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3), μεταξύ άλλων, για τη Μεσσηνία. Οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο