Πανελλαδική Διάκριση για το ΓΕΛ Άστρους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Άστρους έλαβαν μέρος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό που αφορά στην έκδοση φύλλου σχολικής εφημερίδας αφιερωμένου στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που διοργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” με την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ και κατάφεραν να διακριθούν κατακτώντας το 3ο βραβείο πανελλαδικά.

Η εστίαση στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ανταποκρίνεται στον προβληματισμό, τις ανησυχίες  στις σύγχρονες προκλήσεις και την προσπάθεια που γίνεται για να ανταποκριθούμε όλοι στα παγκόσμια προβλήματα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο να ακουστεί η φωνή των εφήβων και να τους δοθεί η ευκαιρία να αρθρώσουν και αυτοί τον δικό τους λόγο.

Οι στόχοι του Διαγωνισμού, όπως αναφέρονται στην προκήρυξη του Οργανισμού, ήταν:

 • Η διερεύνηση τριών (3) από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

 • Η πληροφόρηση και η ενεργοποίηση των μαθητών σε σχέση με τα συγκεκριμένα ζητήματα.

 • Η εξοικείωση των µαθητών  µε τα ποικίλα είδη του δημοσιογραφικού λόγου.

 • Το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και η αναζήτηση πηγών γνώσης σε αυτήν.

 • Η ανάπτυξη ερευνητικού πνεύματος (π.χ. αναζήτηση πηγών, αρχειοθέτηση, επεξεργασία, αξιολόγηση) και η καλλιέργεια  της κριτικής σκέψης.

 • Η καλλιέργεια της ικανότητας για διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση.

 • Η ανάπτυξη των δημιουργικών και εκφραστικών ικανοτήτων των μαθητών.

 • Η ανάπτυξη της συνεργατικότητας.

 • Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας των μαθητών.

Οι μαθητές σε διάστημα 6 μηνών εργάστηκαν για την έκδοση του τεύχους αυτού της σχολικής εφημερίδας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της δράσης και, ανάμεσα σε άλλα,  καταπιάστηκαν με τα ακόλουθα:

 1. Επιτόπια έρευνα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Μαρίνα Φλοίσβου, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους της Μαρίνας, έβγαλαν φωτογραφίες στον χώρο κομποστοποίησης, είδαν ένα sea bin σε λειτουργία, κατέγραψαν ό, τι τους εντυπωσίασε. 

 2. Ομάδα μαθητών πήρε συνέντευξη μέσω Messenger από απόφοιτο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και έκανε αποδελτίωση μέσω Transkriptor.

 3. Δια ζώσης συνέντευξη των μαθητών από φιλόλογο του σχολείου μετά από σύνταξη ερωτήσεων σε ομάδα.

 4. Συνέντευξη εκπροσώπου της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου στα γραφεία της εφημερίδας μετά από παρουσίαση και προβολή των περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την προστασία τους. 

 5. Κριτική επεξεργασία των κειμένων-πηγών.

 6. Προβολή της ταινίας “Hidden Figures” και του ντοκιμαντέρ “Before the Flood” και συζήτηση/σχολιασμός.

 7. Σύνταξη ερωτηματολογίων μέσω Microsoft forms και υποβολή/προώθηση σε μαθητές Λυκείων για συλλογή απαντήσεων.

 8. Σύνθεση τεύχους με ψηφιακά εργαλεία.

Θα ακολουθήσει τελετή βράβευσης των μαθητών από τον Οργανισμό «Ορίζοντες» στον Βόλο στα μέσα Ιουνίου στην οποία θα παραβρεθούν οι μαθητές του σχολείου και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της δράσης. 

Το τεύχος είναι αναρτημένο στο blog του Γενικού Λυκείου

 https://blogs.sch.gr/typikoi-atypoi/typikoi-atypoi-teychos-3o/ 

Για την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ: πατήστε εδώ

Για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού: πατήστε εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα για την Κοινωνική Οικονομία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη δική σας συμμετοχή

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να κατανοήσουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική οικονομία στην περιοχή μας, διεξάγουμε μια ολοκληρωμένη έρευνα με στόχο να συγκεντρώσουμε πληροφορίες από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων φορέων που εμπλέκονται ή υποστηρίζουν τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Η μοναδική σας προοπτική και εμπειρογνωμοσύνη είναι ανεκτίμητη για εμάς, καθιστώντας τη συμμετοχή σας

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Πέμπτη 18 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 18 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος της Σολυγείας

Σε εξέλιξη είναι μέχρι αυτή την ώρα η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο Σοφικό και συγκεκριμένα  στη θέση “Λαρίσι”. Λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών και χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι

Σινεμά ο Σταθμός, για τρίτη φορά στην Τρίπολη!

3 σιδηροδρομικοί σταθμοί ανοίγουν ξανά για μία μόνο βραδιά για να υποδεχτούν ξεχωριστές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου 4η χρονιά φέτος για την ενέργεια ΄΄Σινεμά ο Σταθμός΄΄ , και με 3η επίσκεψη στην πόλη της Τρίπολης! Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης ,αποτελεί εκ νέου επιλογή της ενέργειας και την τρίτη στάση της φετινής διαδρομής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο