Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποκαλύπτει τα μυστικά της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού» (vid)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με την Επιστημονική Ημερίδα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποκαλύπτει τα μυστικά της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού», ολοκληρώνονται το Σάββατο 11 Μαΐου οι εκδηλώσεις του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στο πλαίσιο του εορτασμού της 201ης επετείου από τη σύγκληση της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος το 1823.

Ο στόχος που είχε τεθεί από το 2023 ήταν η καθιέρωση ενός ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου ώστε να αναδεικνύεται κάθε φορά και μια διαφορετική πτυχή της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης του τόπου μας.

Η επιλογή της προβολής της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού, ενός από τα πιο σημαντικά μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς το μνημείο παραμένει αναξιοποίητο, δεκαετίες μετά την ανακάλυψή του. Ενώ, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, στο οποίο στεγάζονται ευρήματα κυρίως από την Έπαυλη, παραμένει κλειστό. 

Στην Ημερίδα θ’ αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν το μνημείο ξεχωριστό και θα συζητηθούν ζητήματα συντήρησης και ανάδειξής του, όπως και οι ενέργειες για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Μουσείου. Σκοπός είναι να προκληθεί στην επιστημονική κοινότητα ένας γόνιμος διάλογος που, αφενός, θα φέρει σ’ επαφή τους πολίτες με την τοπική ιστορία και αφετέρου, θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων. 

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου στο Ίδρυμα «Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη», και ώρες 10.00 – 14.00.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυροσβεστική: 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα το...

Κορινθία: Γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από παραλία στην περιοχή Κόρφος

Μια γυναίκα ηλικίας 58 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε χωρίς...

Αρκαδία: Συνελήφθη 54χρονος για βιασμό 30χρονης

Ένας 54χρονος συνελήφθη στην κοινότητα Άκοβα Αρκαδίας, μετά την...

Euro 2024: Το πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα των αγώνων

Από τις 14 Ιουνίου, έχει ξεκινήσει το EURO 2024...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο