ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ – Που θα εφαρμοστεί, ποια τα οφέλη της λειτουργίας του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το σύστημα για την ελεγχόμενη στάθμευση που θα εφαρμοστεί στην πόλη της Τρίπολης – Όλες οι λεπτομέρειες…

Παρών ψήφισε η παράταξη Σμυρνιώτη και Τσιαμούλου και κατά οι παρατάξεις Τζιούμη, Μαντινειακής Συμπολιτείας και Λαϊκής Συσπείρωσης.

Θετικά ψήφισε η παράταξη του Δημήτρη Παυλή και έτσι κατά πλειοψηφία το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πήρε την έγκριση για να προχωρήσει στο τελικό πλάνο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Την παρουσίαση του σχεδιασμού για την ελεγχόμενη στάθμευση παρουσίασε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Πληροφορικής, κα. Κατερίνα Σιάμπου. «Αν οι πολίτες δεν αποδεχθούν το μέτρο τότε θα πάψει να υπάρχει, καθώς θα επιβαρύνεται ο Δήμος.

Τέλος ο δήμαρχος Τρίπολης ανακοίνωσε ότι ο Δήμος έχει τα πνευματικά δικαιώματα του σχεδίου της ελεγχόμενης στάθμευσης. Όποια πόλη χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτό, θα πρέπει να δίνει ένα ποσοστό στο Δήμο Τρίπολης, ανέφερε ο Δήμαρχος κ.Παυλής.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει η ελεγχόμενη στάθμευση:

Οι πολίτες θα μπορούν να δεσμεύουν θέσεις και οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι να ελέγχουν την εφαρμογή του μέτρου.

Μέσω της εφαρμογής Smspark οι πολίτες θα μπορούν να δεσμεύουν θέσεις με χρήση του κινητού τηλεφώνου με απλή αποστολή sms στον 5ψήφιο αριθμό που έχει δεσμευθεί για το SmsPark και οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι θα μπορούν να ελέγχουν με χρήση tablet την εφαρμογή του μέτρου.

Στατιστική επεξεργασία των δεδομένων

Τόσο ιστορικά όσο και σε πραγματικό χρόνο οι αρμόδιοι χρήστες – υπάλληλοι του Δήμου θα μπορούν να ελέγχουν όλα τα στοιχεία χρήσης της εφαρμογής. Περιλαμβάνεται επίσης η γραφική παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης, ανά περιοχή. Ο δήμος θα μπορεί να έχει κάθε στιγμή αναλυτική εικόνα, τόσο της τρέχουσας κατάστασης, όσο και του ιστορικού της χρήσης της εφαρμογής και των αναμενόμενων εσόδων του.

Υλοποίηση των ευφυών μικροεφαρμογών προς τους πολίτες

Όπως για παράδειγμα η εύρεση ελεύθερης θέσης κοντά στην τρέχουσα τοποθεσία τους. 

Το σύστημα υποστηρίζει διαφορετικές πολιτικές χρέωσης για κάθε θέση, ενώ για τη σύνθεση του απαντητικού μηνύματος λαμβάνει επίσης υπόψη το ωράριο λειτουργίας του συστήματος, τις αργίες κλπ, καθορίζοντας ορθά και επακριβώς το χρόνο κατά τον οποίο ο πολίτης θα πρέπει να έχει απομακρύνει το όχημά του.

Συνεκμετάλλευση των εσόδων από χρήση της εφαρμογής από άλλους Δήμους

Στη σύμβαση του Δήμου με τον ανάδοχο προβλέπεται ποσοστό από τα έσοδα που θα προέρχονται από την χρήση της εφαρμογής από άλλους Δήμους.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση αξιοποίησης του συστήματος πέραν τον ορίων του Δήμου Τρίπολης, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να παρέχει ο Δήμος της Τρίπολης τις υπηρεσίες του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης τιμολόγησης και ελέγχου θέσεων στάθμευσης και σε άλλους δήμους, θα αποδίδεται ποσοστό από τα έσοδα στο ταμείο του Δήμου Τρίπολης.

Πάνω από  €250.000 τα έσοδα του Δήμου ανά έτος εάν εφαρμοσθεί το μέτρο

Σύμφωνα με τη μελέτη εφαρμογής αναμένεται το συνολικό ετήσιο έσοδο του δήμου να είναι κατά προσέγγιση €266.000.

Κόστος και θέσεις πάρκινγκ

Η νόμιμη κατάληψη των χώρων στάθμευσης μπορεί να πραγματοποιηθεί: 1) κατά προτεραιότητα, με την επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου στο δεσμευμένο πενταψήφιο αριθμό 19040. Η δέσμευση των θέσεων από τους πολίτες, θα γίνεται μέσω αποστολής κατάλληλα διαμορφωμένου μηνύματος SMS, το οποίο θα περιλαμβάνει τον τετραψήφιο αριθμό της θέσης που αυτό καλύπτει

ή 2) με την χρήση ξυστών καρτών προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης

ή 3) με έκδοση κάρτας προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης χωρίς χρονικό περιορισμό, σε χώρους στάθμευσης εκτός οδών, ανά μήνα ή έτος.

Το τέλος καταβάλλεται άπαξ στην έναρξη του μήνα (ή για περισσότερους μήνες) ή του έτους χρήσης στο Δήμο, για ένα μόνο συγκεκριμένο αυτοκίνητο του χρήστη και ανανεώνεται πριν την λήξη της ισχύος του με ευθύνη του δικαιούχου

ή 4) ατελώς, με την έκδοση ετήσιας ειδικής κάρτας μόνιμου κατοίκου σε θέσεις με ειδική, για το σκοπό αυτό, σήμανση.

5) με έκδοση ειδικής κάρτας Απαλλαγής τελών στάθμευσης, λόγω παραχώρησης σε άλλες υπηρεσίες ή άλλους οργανισμούς, μετά από σχετικές αποφάσεις του ΔΣ για την εξυπηρέτηση των αναγκών στάθμευσης των υπηρεσιών αυτών

Α. Θέσεις στάθμευσης αυξημένης εναλλαγής ΤΥΠΟΥ Ι-Κόκκινης Σήμανσης:  Στις θέσεις αυτές προβλέπεται ολιγόλεπτη στάθμευση οχημάτων, με μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια την μισή ώρα (30 λεπτά), με τέλος στάθμευσης 1,48€ (συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ) με την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος ή 1,80€ με την τοποθέτηση της ξυστής κάρτας. Το τέλος αυξάνεται κατά ισόποσο ποσό για ανανέωση στάθμευσης ανά μισή ώρα, προκειμένου να αποθαρρύνεται η μακροχρόνια στάθμευση. Δεν επιτρέπεται η στάθμευση σε αυτές των χρηστών κάρτας προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης χωρίς χρονικό περιορισμό.
Β. Θέσεις στάθμευσης μειωμένης εναλλαγής ΤΥΠΟΥ ΙΙ -Πορτοκαλί Σήμανσης: Στις θέσεις αυτές επιτρέπεται να σταθμεύουν επισκέπτες του κέντρου της πόλης, είτε κάνουν χρήση καρτών προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης χωρίς χρονικό περιορισμό, είτε όχι. Στις θέσεις αυτές προβλέπεται ολιγόωρη στάθμευση οχημάτων, με μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια την μία (1) ώρα. Τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται για στάθμευση μίας (1) ώρας σε 1,48€ με την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος (στο κόστος 1,48€ συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ) ή 1,80€ με την τοποθέτηση της ξυστής κάρτας και αυξάνονται κατά ισόποσο ποσό ανά μία ώρα. Στις θέσεις που προορίζονται για μόνιμους κατοίκους, θα υπάρχει επιπλέον σήμανση, με τα αρχικά ΜΚ(Μόνιμος Κάτοικος) στην αρίθμηση της θέσης και ειδική μπλε πινακίδα σήμανσης της θέσης (Ρ/ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ).
Γ. Θέσεις στάθμευσης στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης ΤΥΠΟΥ ΙΙΙ– Πράσινης Σήμανσης: Στις θέσεις αυτές επιτρέπεται η στάθμευση στους ιδιόκτητους ή ενοικιαζόμενους δημοτικούς χώρους στάθμευσης. Τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται για στάθμευση έως δύο (2) ώρες σε 1,48€ με την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος (στο κόστος 1,48€ συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ) ή 1,80€ με την τοποθέτηση της ξυστής κάρτας και αυξάνονται κατά ισόποσο ποσό ανά μία ώρα, προκειμένου για την ορθολογικότερη διαχείριση των διαθέσιμων θέσεων. Στις θέσεις που προορίζονται για μόνιμους κατοίκους θα υπάρχει επιπλέον σήμανση με τα αρχικά ΜΚ (Μόνιμος Κάτοικος) στην αρίθμηση της θέσης και ειδική μπλε πινακίδα σήμανσης της θέσης (Ρ/ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ).

Θέσεις στάθμευσης Δίτροχων:

Σύμφωνα με την σχετική Μελέτη της ΤΥ του Δήμου, για τα δίτροχα προβλέπονται 33 θέσεις στάθμευσης, για στάθμευση παράλληλα στο κράσπεδο. Έχουν ελάχιστες διαστάσεις 1,25μ x 2,00μ και κατανέμονται ως εξής: 15 επί της οδού Φωτάκου παράλληλα στο κράσπεδο, 6 επί της οδού Νικηταρά παράλληλα στο κράσπεδο, 12 στην πλατεία νέας δημοτικής αγοράς παράλληλα στο κράσπεδο. Τα δίτροχα επιτρέπεται να σταθμεύουν ελεύθερα όλο το 24ωρο, εντός των περιοχών που εφαρμόζεται το ΣΕΣ, μόνο αν και όπου υπάρχει κατάλληλη σήμανση και σε καμία περίπτωση επί των θέσεων που προβλέπονται για τα αυτοκίνητα.

Ωράριο λειτουργίας ελεγχόμενης στάθμευσης

Η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) από τις 8:00 έως τις 15:00 και από τις 17:30 έως τις 21:00, ενώ για το Σάββατο από τις 8:00 έως τις 15:00. Η στάθμευση είναι ελεύθερη τις Κυριακές και τις εθνικές και τοπικές αργίες. Στις θέσεις των κατοίκων και τις ειδικές θέσεις η στάθμευση ισχύει όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες, με την ανάρτηση της κάρτας Μόνιμου Κατοίκου . Στις ΜΠΛΕ θέσεις ΑΜΕΑ θα μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα όλες τις ώρες και μέρες τα οχήματα που έχουν εφοδιαστεί με το ειδικό ( Π.Δ. 241/2005 ) δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ. Αποκλειστικά για τις οδούς εφαρμογής του ΣΕΣ: Επιτρέπεται ελεύθερα η στάση και η στάθμευση φορτηγών οχημάτων, με ωφέλιμο φορτίο μέχρι 8 τόνους, για φορτοεκφόρτωση και τροφοδοσία καταστημάτων στις οδούς εφαρμογής του ΣΕΣ, κατά τις ώρες 06:00 έως 08:00 κάθε μέρα και 15:00 έως 17:00 κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η στάση και στάθμευση φορτηγών (ΙΧ ή ΔΧ) άνω του ενός(1) τόνου ωφέλιμου φορτίου στο εύρος του ΣΕΣ κατά τις ώρες λειτουργίας του.

Οι χρονικοί περιορισμοί δεν ισχύουν:

• Για τα δίκυκλα τα οποία επιτρέπεται να σταθμεύουν ελεύθερα όλο το 24ωρο εντός των περιοχών που εφαρμόζεται το ΣΕΣ, μόνο αν και όπου υπάρχει κατάλληλη σήμανση και όχι στις θέσεις που προβλέπονται για τα αυτοκίνητα.

• Για τα οχήματα που φέρουν το ειδικό (Π.Δ. 241/2005) δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ.

• Για τις θέσεις που έχουν ενοικιασθεί σε ετήσια βάση για επαγγελματίες.

• Για τα οχήματα με κάρτα μόνιμου κατοίκου στους χώρους στάθμευσης

Διανομή – Προμήθεια ξυστών «Καρτών Στάθμευσης»

Οι χρήστες μπορούν να προμηθεύονται τις ξυστές «Κάρτες Στάθμευσης» από τις υπηρεσίες του Δήμου (Τμήμα Εσόδων) και άλλα σημεία διανομής όπως περίπτερα και όσα καταστήματα αιτηθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης).

Που θα εφαρμοστεί:

Ερμού
Κύπρου
Γρηγορίου Ε’
Νεομάρτυρος Παύλου
Εθνικής Αντίστασης
Αποστολοπούλου
Δεληγιάννη
Φωτάκου
Νικηταρά
28ης Οκτωβρίου
Ουάσινγκτον
Δαρειώτου
Δημητρακοπούλου
Σπετσεροπούλου
Οικονομίδου

Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου
Πλατεία Γεωργίου Α’
Πλατεία Κολοκοτρώνη
Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανατροπή ΙΧ στον δρόμο Κιάτο – Σούλι – Εγκλωβίστηκε ο οδηγός

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε σύμφωνα με το Korinthostv.gr στον επαρχιακό...

Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα

Στο «αέρα» βρίσκεται η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Τρίπολης

Την Παρασκευή 19/04/2024 λόγω επειγουσών εργασιών συντήρησης του δικτύου...

Δήμος Μεγαλόπολης: Αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, κομμένων κλαδιών και χόρτων

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μεγαλόπολης συνεχίζει καθημερινά την...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο