ΑρχικήΑΡΚΑΔΙΑΔήμος ΤρίποληςΟι «Θεσμοφοριάζουσες» στο Άλσος Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» στο Άλσος Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη

Οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη και πρωτότυπη μουσική – σύνθεση από τον Φοίβο Δεληβοριά, παρουσιάζονται στο Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη την Τετάρτη 3 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ.

Ένα από τα τρία έργα γυναικών του ποιητή, μαζί με τις Εκκλησιάζουσες και τη Λυσιστράτη. Μία προσπάθεια του Αριστοφάνη να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση την συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στην διάρκεια μιας μεγάλης μυστικιστικής γιορτής αποκλειστικά γυναικείας, τα Θεσμοφόρια.

Κατάθεση πολιτική και άκρως κωμική ταυτόχρονα.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Θεσμοφοριάζουσες 2022: Σε καιρούς που δοκιμάζεται η δημοκρατία και κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, ανθίζει η δημιουργικότητα των μεγάλων ποιητών. Η Αθήνα του τέλους του 5ου αιώνα π.Χ. βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μέσα από την «θέση» και τις «θέσεις» των γυναικών, με αφορμή μία γιορτή – τα Θεσμοφόρια – και καυτηριάζοντας την προκλητική στάση ανδρών, διανοουμένων και πολιτικολογούντων, με όχημα τις δραματουργικές παραξενιές του μεγάλου Ευριπίδη, ο εξίσου μεγάλος Αριστοφάνης μας αποκαλύπτει τα προτερήματα και τις αδυναμίες των προγόνων μας, που δεν διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές.

Όλα αυτά βέβαια, μέσα από την κωμική του καρδιά και διάθεση. Άλλωστε, το γέλιο είναι η μεγάλη παρηγοριά του λαού και οι μεγάλοι κωμικοί ποιητές είναι γνήσια λαϊκοί. Δηλαδή, μας κάνουν να θυμόμαστε και να ονειρευόμαστε ταυτόχρονα. Οι ψευτολαϊκοί απλώς κολακεύουν τις ευτελείς μας συνήθειες. (Γιάννης Μπέζος).

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/tour/thesmoforiazouses-tou-aristofani/

Διανομή:
Μνησίλοχος: Γιάννης Μπέζος
Ευριπίδης: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Κρίτυλλα: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Αγάθωνας/Τοξότης: Λαέρτης Μαλκότσης
Χορός: Νίκη Σερέτη
Χορός: Γιάννα Παπαγεωργίου
Κλεισθένης: Παναγιώτης Κατσώλης
Χορός: Αρετή Πασχάλη
Χορός: Λήδα Καπνά
Υπηρέτης: Αλέξης Βιδαλάκης
Πρύτανης: Σταύρος Μαρκάλας
Χορός: Ντένια Στασινοπούλου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Eλένη Ζαχοπούλου, Μανταλένα Καραβάτου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο