Νοεμβρίου 27, 2020

Νίκος Τσιαμούλος : Να αφήσουμε έξω από το θέμα των προσφύγων τον «εύκολο» λαϊκισμό

Ιουνίου 03, 2016

Στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 30 Μαΐου 2016 ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Τσιαμούλος τοποθετήθηκε για το θέμα της μεταφοράς και φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή ΒΙΠΕ Τρίπολης.

Πρέπει να έχουμε τη γνώση, την συναίσθηση και τη συνείδηση ότι το θέμα που μας απασχολεί διότι είναι ένα θέμα ειδικής φύσης που χρήζει ειδικής αντιμετώπισης.

Είναι ένα θέμα το οποίο συνδέεται πρωτίστως με ανθρώπους, με μνήμες, με την ιστορία μας, με την ίδια την ταυτότητά μας.

Ως πρόεδρος της Πανπροσφυγικής Ένωσης Αρκαδίας (Σύλλογος Φιλικών), ενός Προσφυγικού Σωματείου που έχει τις ρίζες του στην προσφυγιά, έχω την απόλυτη ευαισθησία να αντιληφθώ τι σημαίνει να μιλάμε για ξεριζωμό.

Τι σημαίνει να μιλάμε για ανθρώπους που εγκατέλειψαν κακήν κακώς τις εστίες τους, τον τόπο τους, τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, τις δουλείες τους, τους δικούς τους ανθρώπους, όχι για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη.

Όχι για να προκαλέσουν τη μοίρα τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, αλλά για να διασώσουν αυτήν την ίδια τη ζωή.

Τη ζωή τη δική τους, τη ζωή των παιδιών τους, τη ζωή των συγγενών τους που κινδύνευε ανά πάσα στιγμή από έναν πόλεμο βάρβαρο, από ένα μένος ανελέητο.

Αυτές τις εικόνες τις έχουμε εντυπωμένες στη συλλογική μας μνήμη γιατί η σημερινή μας πατρίδα χτίστηκε και με τα δάκρυα και τον ιδρώτα των ξεριζωμένων Ελλήνων της προσφυγιάς.

Έχοντας λοιπόν αυτό το ιστορικό φορτίο, οφείλουμε να έχουμε και την ανάλογη σοβαρότητα και ευθύνη στην αντιμετώπιση του δράματος αυτού.

Να το αντιμετωπίσουμε με την ωριμότητα που ταιριάζει στην κατάσταση, χωρίς εύκολες προσεγγίσεις και επιπόλαιες ενέργειες όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Να έχουμε πάντα στο νου μας τη μεγάλη εικόνα, τη σκέψη στο αύριο και την αντίληψη πως ότι αποφασισθεί σήμερα θα καθορίσει τις ζωές των ανθρώπων αυτών αλλά την πορεία του τόπου μας στο μέλλον.

Γιατί οι δύο αυτοί παράμετροι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Αν η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος δεν γίνει σε πλήρη σύμπνοια με την τοπική κοινωνία, τότε η ποιότητα αυτής της διαχείρισης δεν θα είναι αυτή που θα αρμόζει στην ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Κάλεσε όλους τους συναδέλφους του να αφήσουν τον «εύκολο» λαϊκισμό, έξω από το θέμα των προσφύγων.

Εδώ πρέπει να προσέξουμε κάτι..

Όχι γιατί δεν θα θέλουν οι κάτοικοι, αλλά γιατί δεν θα υπάρχει η τεχνική, φυσική και πραγματική δυνατότητα να εγκατασταθούν στην ΒΙΠΕ Τρίπολης.

«Θα ήταν μία μοναδική ευκαιρία αν είχατε πολιτικά κινηθεί ως Δημοτική Αρχή γνωρίζοντας εδώ και μήνες το θέμα», είπε απευθυνόμενος στον Δήμο και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί όπως και σε άλλα θέματα μείζονος σημασίας, ένα τοπικό δημοψήφισμα, όπως έχει προτείνει η παράταξή του.

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia