ΑρχικήΑΡΚΑΔΙΑΔήμος ΤρίποληςΟι τοποθετήσεις τον δημοτικών παρατάξεων για το μείζον θέμα της εγκατάσταση προσφύγων...

Οι τοποθετήσεις τον δημοτικών παρατάξεων για το μείζον θέμα της εγκατάσταση προσφύγων στην Τρίπολη

Οι τοποθετήσεις τον δημοτικών παρατάξεων για το μείζον θέμα της εγκατάσταση προσφύγων στην Τρίπολη

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”http://www.ustream.tv/embed/17936384?html5ui” scrolling=”no” allowfullscreen webkitallowfullscreen frameborder=”0″ style=”border: 0 none transparent;” ]

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ανέφερε πως σήμερα το πρωί, είχε τηλεφωνική επικοινωνία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, περίπου στις 11.00 και συζήτησε με τον κ. Βίτσα ο οποίος και του ανέφερε ότι έλαβε γνώση για την επιστολή του Δήμου κι έστειλε απάντηση.

Στη συνέχεια αφού εξέφρασε το παράπονο του για τις επαφές που είχε ο κ.Βίτσας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου αφήνοντας για άλλη μια φορά εξω τον Δήμο, γνωστοποίησε τα όσα είχαν συζητηθεί στις επαφές που είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες για την εγκατάσταση προσφύγων.
Το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν ότι αναστέλλεται για λίγες μέρες η απόφαση για τη χρήση της ΒΙΠΕ. Υπήρξε δέσμευση του Υπουργείου ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 500-600 οι πρόσφυγες οι οποίοι θα είναι Σύριοι και Ιρακινοί, καταγεγραμμένοι πρόσφυγες όπου σήμερα είναι στο Ελληνικό.

Οι πρόσφυγες που θα έρθουν θα είναι μόνο οικογένειες και θα γίνει προσπάθεια έτσι μέσα σε έξι μήνες να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους.

O κ. Μπουντρούκας ο οποίος μίλησε για το θέμα λέγοντας ότι μέχρι τη Δευτέρα πρέπει οι τοπικοί φορείς να προτείνουν κάποιο νέο χώρο με προϋπόθεση ότι μπορεί να γίνουν δεκτά ως δύο κτίρια

Ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι εμείς στην Αρκαδία έχουμε τουλάχιστον από έναν μετανάστη σε κάθε οικογένεια και γνωρίζουμε καλά τη σημαίνει αυτό. . Είναι ανήκουστο να θέλουν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες ή μετανάστες στη ΒΙΠΕ.

Ο κ. Γιάννης Σμυρνιώτης ανέφερε ότι πέρασε πολύτιμος χρόνος από όταν πληροφορήθηκε για την εγκατάσταση προσφύγων.
Επέρριψε ευθύνες στον δήμαρχο για κωλυσιεργία ο οποίος πλέον, όπως είπε, εμπαίζει τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τους πολίτες.
Ο κ. Παυλής απάντησε ότι κ. Σμυρνώτης απέχει από το Συμβούλιο αυτό από την πόλη αυτή και δεν βλέπει πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας. Πρέπει να δούμε τη θα γίνει από εδώ και πέρα.

Ο κ. Τζιούμης είπε ότι ο Δήμος Τρίπολης θα αναλάβει να φιλοξενήσει ένα ποσοστό από το ποσοστό που θα φιλοξενήσει ολόκληρος ο Νομός Αρκαδίας και όχι και τους 500-600 που θα αναλάβει ολόκληρος ο Νομός.
Η πρότασή μας είναι η ΒΙΠΕ να απορριφθεί, να αποκλειστεί.. Ούτε ένας πρόσφυγας στη Βιομηχανική Περιοχή. Σύμφωνα με πληθυσμιακά δεδομένα, μπορούν να φιλοξενηθούν 400-500 για το σύνολο της Αρκαδίας. Είναι απάνθρωπο να ζουν άνθρωποι σε σκηνές κάτω από 40 βαθμούς το καλοκαίρι και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν το χειμώνα. Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 1.500 προσφύγων; Με βάση τα νέα δεδομένα, πρέπει να ξεκαθαριστεί αν ισχύει η απόφαση στη Διαύγεια για 1700 πρόσφυγες στη ΒΙΠΕ. Αυτή η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί. Δεν δεόμαστε να αποφασίσουμε με αυτό τον τρόπο, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς.

Ο κ. Τσιαμούλος από την πλευρά του επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν αποφάσεις με αυτό τον τρόπο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ενώ ζήτησε ολόκληρη η κοινωνία και οι φορείς να συναποφασίσουν ώστε και οι πρόσφυγες να βρουν ανθρώπινες συνθήκες στέγασης αλλά και η Τρίπολη να μην χάσει την ιστορικότητά της.

Δεν υπάρχουν Περιθώρια για λάθος επιλογές όχι άλλα πολιτικά παιχνίδια με το προσφυγικό. Να κατατεθεί μία ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση όλων των φορέων για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε για την καλύτερη διαχείριση αυτού του προβλήματος, από κάθε του πλευρά.

Η κ. Αντωνία Γιαννούλη η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί με επιστολή της εξήγησε ότι η πρόσκληση για το κατεπείγον ΔΣ δεν της άφησε τα περιθώρια να παρευρεθεί, και υποστήριξε ότι το ΔΣ θα πρέπει να αποφασίσει πάντα με γνώμονα το καλό των πολιτών και σύμφωνα με την πολιτική της αλληλεγγύης.

Ο κ. Λάζαρης από την πλευρά του ανέφερε ότι κύριες ευθύνες έχει η Κυβέρνηση. Αυτούς τους πρόσφυγες πρέπει να τους φιλοξενήσουμε με ανθρώπινες συνθήκες. Δεν συμφωνούμε με το τελεσίγραφο της Δευτέρα. Πρέπει να εξετάσουμε χώρους με συνθήκες καθαριότητας και ομαλής διαβίωσης.

Ο Δημήτρης Νικολάου ανέφερε ότι δεν θεωρεί κατάλληλο χώρο τη ΒΙΠΕ και διαφωνεί διότι δεν είναι δυνατόν σε αυτό το χώρο να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για μια ανθρώπινη διαβίωση. Η πρότασή τους είναι να δημιουργηθεί αξιοπρεπής ανοιχτός και δημόσιος χώρος φιλοξενίας που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αρκαδίας κ.Ψυχογιός είπε ότι οποιοσδήποτε χώρος και αν επιλεχθεί δεν είναι θεωρητική η ευθύνη του πως πρέπει, να καλυφθεί υγειονομικά. Υπάρχουν καταστατικά, που αναφέρουν τα πάντα γύρω από τις συνθήκες υγιεινής.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ο τρόπος υγειονομικής κάλυψης των μεταναστών. Εμάς θα μας βόλευε να μην είναι οικογένειες γιατί οι οικογένειες έχουν περισσότερες υγειονομικές ανάγκες.
Εάν δεν γνωρίζουμε το νούμερο και το κατά πόσο μπορεί να συνδράμει η Πολιτεία στην ενίσχυση του Παναρκαδικού νοσοκομείου τόσο σε επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή τότε το νοσοκομείο δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτή την ανάγκη.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο