Κώστας Τζιούμης: «Η ΤΡΙΠΟΛΗ του πολιτισμού και της σπονδής στο 21 ξεκίνησε»

Η εικαστική έκθεση «Απεικονίσεις και Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου» – από τον 18ο στον 21ο αιώνα – ΣΥΛΛΟΓΗ Γιώργου Γαϊτανάρη & Ιώς Ντόλκα, που διοργανώνει ο Δήμος Τρίπολης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα” Μιχάλης Κακογιάννης”, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, εγκαινιάστηκε το Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/lGeoQUrFudc” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Συλλέκτες των έργων είναι το ζευγάρι Γιώργου Γαϊτανάρη και Ιώς Ντόλκα, Ελλήνων επιστημόνων στην Αμερική με καταγωγή από την Τρίπολη.

Η συλλογή αποτελείται από 67 έργα και περιλαμβάνει πίνακες, λιθογραφίες, οξυγραφίες, κεντήματα και ένα γλυπτό.

Ο Γιώργος Γαϊτανάρης είναι γιατρός-ερευνητής με πλούσια δράση στον χώρο της βιοτεχνολογίας. Το 2019, του απονεμήθηκε το Prix Galien Canada, μία απο τις πιο μεγάλες διακρίσεις στον τομέα της φαρμακολογίας, που αναφέρεται ως το βραβείο Νόμπελ φαρμακευτικής έρευνας.

Η Ιώ Ντόλκα δραστηριοποιείται στον χώρο υποστήριξης και καθοδήγησης ασθενών με σπάνιες παθήσεις και με διαγνωστικές δυσκολίες. Στον τομέα αυτό είναι από τους πρωτοπόρους σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδρυτικό στέλεχος μη κερδοσκοπικών και άλλων φορέων προς εξυπηρέτηση των ασθενών αυτών.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, αρχικά καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κυρία Ελένη Καρούντζου, ενώ ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο, την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», κυρία Ξένια Καλδάρα.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησαν οι συλλέκτες των έργων, Γιώργος Γαϊτανάρης και Ιώ Ντόλκα, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Δήμο Τρίπολης.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, ανάφερε τα εξής:

«Η σημερινή εικόνα και «στιγμή» του Πνευματικού μας Κέντρου, εικόνα και στιγμή που θα διαρκέσουν τρεις μήνες, οφείλεται σε δύο ανθρώπους, για τη καταγωγή των οποίων η Τρίπολη καμαρώνει, για την πορεία των οποίων χαίρεται, για την προσφορά των οποίων στην κοινωνία και στη ζωή είναι υπερήφανη. Καταγωγικά είναι δικά μας παιδιά, δημιουργούν και διακρίνονται εις την ξένην, όμως η καρδιά τους χτυπάει πάντα ΚΑΙ για την Αρκαδία, για την Τρίπολη συγκεκριμένα, η σκέψη τους βρίσκεται πάντα ΚΑΙ στη γενέθλια των γεννητόρων τους γη. Μέσα και πέρα από τις επιστημονικές διακρίσεις στον τομέα της φαρμακευτικής και ιατρικής έρευνας, μέσα στους φοβερούς ρυθμούς της ζωής και των υποχρεώσεων στη μεγάλη υπερατλαντική χώρα, η Τριπολιτσά του Κολοκοτρώνη, το λίκνο νίκης και ελευθερίας για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, η σύγχρονη Τρίπολη των ανοιχτών οριζόντων και της αισιοδοξίας, κατέχουν θαρρώ, σημαντική θέση στους λογισμούς και στα όνειρα τους… Γι΄ αυτό και είναι σήμερα εδώ, γι΄ αυτό η παρούσα έκθεση, γι΄ αυτό η εύλογη συγκίνησή τους και συγκίνησή μας.

Κυρίες και κύριοι

αναφέρομαι στην κυρία Ιώ Ντόλκα και στον κύριο Γιώργο Γαϊτανάρη.

Δεν είναι μοναδική περίπτωση -είναι όμως από τις ευτυχείς συγκρίσεις όπου στο ίδιο πρόσωπο συνυπάρχουν η προωθητική καλλιέργεια της επιστήμης και η ολόψυχη λατρεία – θεραπεία του Ωραίου, η ταπεινή αλλά ενσυνείδητη προσφορά στην Τέχνη, για την οποία ο άνθρωπος αξίζει να ζη, η οποία εξανθρωπίζει και ανυψώνει και ομορφαίνει. Η Τέχνη, το Ωραίο, το Καλόν – των αρχαίων προγόνων μας, η Ομορφιά – του λαού μας, η κατάκτησή της είναι αγώνας προαιώνιος, πάθος τιτανικό, κατάφαση της ζωής και καταξίωση της παρουσίας μας στο πλανήτη γη. Για το γένος μας το ανήσυχο κι ανικανοποίητο, για το γένος μας το ανθρώπινο, η Τέχνη είναι μια ανάγκη, έτσι όπως και το φαγητό και το πιοτό, όπως το αίμα για το κορμί το ζωντανό, όπως ο ζωοδότης ήλιος για τη φλούδα της γης , -έτσι όπως ο αγέρας. Η ομορφιά είναι μία και μόνη αναγκαιότητα, αδιαχώριστη από τον άνθρωπο, ο οποίος χωρίς αυτήν ίσως και να μην ήθελε πια να ζη σ΄ αυτόν τον κόσμο.

Πλημμυρισμένοι, ο Γιώργος και η Ιώ, από την αγάπη για την Τέχνη, για το Ωραίο αλλά και γνώστες και θαυμαστές των περιπετειών του Ελληνισμού, εραστές της έντεχνης αλλά και της λαϊκής δημιουργίας, είναι δημιουργοί και ιδιοκτήτες μιας ξεχωριστής, ίσως μοναδικής στο είδος και στη σύνθεσή της, Συλλογής. << ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ και ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ >>- από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Από τον Ντελακρουά μέχρι τον Μποστ, από τον Ζωγράφο μέχρι τον άγνωστο λαϊκό δημιουργό…                                                                                      

Μέρος της ξεχωριστής αυτής Συλλογής είναι κοντά μας, είναι μπροστά μας, το ιδρομόχτι της ζωής δύο σπουδαίων συμπατριωτών μας στην Τρίπολη… Τους ευχαριστώ και τους συγχαίρω… Όπως ευχαριστώ και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την πρόθυμη και αποδοτική συνεργασία του… Ταυτόχρονα και όποιον άλλον συνέβαλε σ΄ αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε και υποδεχόμαστε με συγκίνηση και με χαρά θα φιλοξενήσουμε μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Σας ευχαριστώ.»

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί έως και 3 Οκτωβρίου 2021 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο