Ο επικήδειος λόγος του Δημάρχου Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη, στην κηδεία του Δημήτρη Ταλαγάνη

Διαβάστε τον επικήδειο λόγο του Δημάρχου Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη, στην κηδεία του Δημήτρη Ταλαγάνη, στο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, το απόγευμα του Σαββάτου (17/4/2021).

Εκλεκτό τέκνο της αποχαιρετά σήμερα η Τρίπολη. Με οδύνη ιδιαίτερη, μιας και ο χωρισμός ήρθε αδόκητα, σε μια ηλικία που ακόμη περιμέναμε και είχε πολλά να προσφέρει ο Δημήτρης. Και δεν περίμενε και δεν προσδοκούσε μόνο η πόλη μας, αλλά και η τέχνη και ο πολιτισμός ευρύτερα. Όμως το απροσδόκητο καιροφυλακτεί πάντα στην ζωή μας, ο Μολώχ της πανδημίας θέλει θύματα παντού…

Ξεπροβοδίζουμε, λοιπόν, σπουδαίο συμπολίτη, που γεννήθηκε και ξεκίνησε τον επίγειο βίο του σε αυτή την γειτονιά, εδώ στην ενορία του Αγίου Δημητρίου, εδώ τα πρώτα γράμματα… και άνοιξε ύστερα τα φτερά του και με την επιστήμη του και με τον χρωστήρα του κατάργησε σύνορα και αποστάσεις, έγινε υπηρέτης του ωραίου και άρχοντας δημιουργικός – στην αρχιτεκτονική, στη ζωγραφική, στη γλυπτική – , ρηξικέλευθος πάντα και καινοτόμος τολμηρός. Πολίτης του κόσμου, που όμως εμπνέεται από τον Ελληνικό πολιτισμό, από την Αρχαιότητα και από το Βυζάντιο, από την παράδοσή μας – και γίνεται πρεσβευτής και κήρυκας αυτού του πολιτισμού, αυτής της παράδοσης, μαζί και της ιστορίας μας.

Κι ενώ η αποδοχή του και οι καλλιτεχνικές ιδέες του δεν έχουν σύνορα, φτάνουν από την Μόσχα μέχρι την Οζάκα και από τον Πατριάρχη μέχρι τους Ολυμπιονίκες, ο νους και η καρδιά του βρίσκονται πάντα εδώ, στην Τρίπολη των παιδικών του χρόνων, της νιότης, των συμμαθητών και των πρώτων σκιρτημάτων. Η αίθουσα Τέχνης ΚΟΥΡΟΣ, το Αποστολοπούλειο, η πλατεία Άρεως και ο ιερός ναός του Αγίου Βασιλείου σε μεγαλογιορτές σαν την επερχόμενη έχουν να διηγηθούν για τις δημιουργίες, τις εμπνεύσεις και τις παρεμβάσεις του Δημήτρη Ταλαγάνη. Σαν χθες μου φαίνεται το Πάσχα που οργάνωσε όντας αντιδήμαρχος. Γιατί, βέβαια, και στην τοπική Αυτοδιοίκηση αναδείχθηκε και την δημαρχία της πόλης διεκδίκησε και την υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος. Ακαταπόνητος και πολυσχιδής…

Τέλος το ενδιαφέρον του για τον, εκ μέρους του δήμου, εορτασμό των διακοσίων χρόνων της Επανάστασης υπήρξε μεγάλο, οι προτάσεις του ενδιαφέρουσες λίαν, – το μνημείο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως και η διαμόρφωση του κοιμητηρίου της Μεταμόρφωσης και η αναδιαμόρφωση του έμπροσθεν του ναού χώρου – θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του.

Δεν πρόλαβε να τις δει με τα μάτια του. Θα τις δει με τα μάτια της αιωνιότητας, στην οποία ήδη πέρασε. Η Τρίπολη τον αποχαιρετά και τον ευχαριστεί για όσα υπέρ του Καλού και του Ωραίου έπραξε.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο