Τοποθέτηση Νίκου Τσιαμούλου για το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Φεβρουαρίου 23, 2016
Χαιρετίζω την σημερινή συνεδρίαση και την πρωτοβουλία του Προέδρου και Δημάρχου, να συζητήσουμε δηλαδή σε μοναδική συνεδρίαση το μείζον πρόβλημα των σκουπιδιών έστω και καθυστερημένα μετά από 11 μήνες από τότε που κατέθεσε η παράταξή μας αίτημα με Αρ. Πρωτ. 9561/10-03-15 για μια τέτοια συνεδρίαση.Καταρχάς λυπούμαι που κάποιοι (μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο μου χεριών) συμπολίτες μου, που δήθεν ενδιαφέρονται όταν τα σκουπίδια μένουν στο δρόμο, σήμερα απουσιάζουν για να ενημερωθούν. Δεν τους ενοχλεί που βρίσκονται 3.000.000 τόνοι σκουπιδιών ανεξέλεγκτα γύρω από την πόλη μας στις πρώην παράνομες χωματερές. Και αυτό, γιατί απλά δεν τους ενδιαφέρει η λύση αλλά να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα και επιχειρηματίες.


Κύριε Δήμαρχε ακούγοντας σας πολύ προσεκτικά, ομολογώ ότι για την τοποθέτηση που κάνατε επιδείξατε μεγάλο θράσος και τόλμη. Τόλμη, γιατί μετά από 18 μήνες διακυβέρνησης και ευθύνης του Δήμου ήρθατε πάλι με άδεια χέρια χωρίς τίποτα συγκεκριμένο, όπως πάντα. Θράσος, γιατί όπως πάντα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για το ζήτημα των σκουπιδιών και φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που έχετε την ευθύνη για την λύση του προβλήματος. Μόνο τον Πρωθυπουργό ξεχάσατε στο λόγο σας να αναφέρετε ότι δεν φταίει. Φταίνε οι υπηρεσίες , το Υπουργείο, η Περιφέρεια, το Δασαρχείο ακόμα και το ίδιο το Κράτος είπατε. Εδώ όμως θα συμφωνήσουμε ότι έχουν αποκλειστική ευθύνη όχι όμως για τους λόγους που εσείς λέτε για να καλύψετε την ανεπάρκειά σας αλλά γιατί αφήνουν ασύδοτους Δημάρχους σαν και εσάς να κάνουν ότι θέλουν χωρίς κανέναν έλεγχο και ατιμώρητους.
Το πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων έχει πραγματικά αναχθεί σε σισύφειο έργο. Δυστυχώς η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο λόγω της έλλειψης σχεδιασμού από την παρούσα δημοτική αρχή. Όπως όλοι γνωρίζουν οι παράνομες χωματερές έχουν κλείσει με ευρωπαϊκή οδηγία το 2008 καθώς και με την κείμενη εθνική νομοθεσία. Το οριστικό κλείσιμο της παράνομης χωματερής στο Πλάτωμα με δικαστικές αποφάσεις λύτρωσης για την πόλη και την υγεία όλων μας πιστοποιούσε δύο πράγματα: 1) την ανεπάρκεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών που εισέπρατταν ανταποδοτικά τέλη περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αντί να τα διαθέσουν για την δημιουργία μιας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, όπως έκαναν δεκάδες άλλοι δήμοι στην χώρα λύνοντας οριστικά το πρόβλημα των σκουπιδιών, δαπανούσαν ένα μικρό μέρος για να θάβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί δημιουργώντας μια μεγάλη υγειονομική βόμβα στην Τρίπολη. Σε αυτό το σημείο κύριε Δήμαρχε αναμένω τη δημιουργία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και ορισμό διαπαραταξιακής επιτροπής όπως έχετε υποσχεθεί στο παρελθόν για να μάθουν οι πολίτες που πήγαν τα λεφτά τους-τα ανταποδοτικά καθαριότητας- και σήμερα ενώ έχουν πληρώσει βιώνουν το πρόβλημα και 2) δεν εκμεταλλεύτηκε ως ευκαιρία η δημοτική αρχή του κου Σμυρνιώτη το κλείσιμο του παράνομου ΧΑΔΑ ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά αντιθέτως «επέπεσε» στις μεταφορές με μεγάλο κόστος για τους δημότες και την δημιουργία της χωματερής στην Αγία Τριάδα. Ακριβώς το ίδιο πράγμα κάνει σήμερα ο κος Παυλής αλλά σε άλλη περιοχή, σε έναν άλλο Άγιο. Τον Άγιο Βλάση.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας θυμηθούμε εκείνες τις δραματικές συνεδριάσεις στην αρχή του χρόνου, υπό την ασφυκτική πίεση των γεγονότων και με τα απορρίμματα ήδη 3-4 μήνες στο δρόμο. Τι είχαμε πει τότε; Είχαμε μιλήσει για συγκρότηση μιας επιτροπής απ’ όλες τις παρατάξεις, με πρόεδρο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που θα ξεκινούσε από εκείνη τη μέρα έναν αγώνα δρόμου για να βρεθεί μια νόμιμη και εφικτή λύση κοινά αποδεκτή. Ο κος Παυλής αντιθέτως κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων και τόνισε ότι η μόνη λύση ήταν η ανεύρεση ιδιωτικού χώρου όπου θα γίνεται προσωρινά η αποκομιδή των απορριμμάτων και η μεταφορά τους από εκεί σε νόμιμο χώρο. Πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν η περιοχή του Αγίου Βλάση με την σημερινή κατάσταση, δυστυχώς, να ξεπερνά όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει. Σε πρόσφατη αυτοψία διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου και η περιοχή έχει μετατραπεί σε μία ακόμα παράνομη χωματερή προσβάλλοντας έτσι την δημόσια υγεία και την προσωπικότητα των πολιτών της ιστορικής πόλης. Τα δε πρόστιμα από τις χωματερές του Αγίου Βλάση-Αγίας Τριάδας-Λεβίδι έχουν ξεπεράσει τις 200.000,00. Να μην τολμήσετε να μετακυλήσετε το βάρος αυτό στους πολίτες αλλά να το πληρώσετε οι αρμόδιοι «Ανευθυνουπέθυνοι» . Οι περιβόητοι διεθνείς διαγωνισμοί μεταφοράς των απορριμμάτων –τους οποίους κατήγγειλα στην Οικονομική Επιτροπή, ως στημένους και ότι δεν θα έχουν καμία τύχη- έχουν όλοι ακυρωθεί ή αποβεί άγονοι, δικαιώνοντας έτσι την θέση της παράταξης. Την ίδια τύχη θα έχει και αυτός που ψηφίστηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει περίτρανα την προχειρότητα που χαρακτηρίζει κάθε ενέργεια της σημερινής δημοτικής αρχής.
Από τη μια η αδράνεια και η έλλειψη σχεδιασμού από την υπάρχουσα Δημοτική αρχή από την άλλη η αντιμαχία του Υπουργού Περιβάλλοντος με τον Περιφερειάρχη μπορεί να μας οδηγήσουν ξανά στο απόλυτο αδιέξοδο. Όπως γνωρίζετε ο σημερινός Υπουργός Περιβάλλοντος έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό του νέου ΕΣΔΑ που προωθεί στους Δήμους την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Από την άλλη ο Περιφερειάρχης, δικαιωμένος από το συμβούλιο της Επικρατείας, προχωράει ακάθεκτος την συμφωνία με τις ΣΔΙΤ, στα πλαίσια του παλαιού ΠΕΣΔΑ. Ο περιβόητος σχεδιασμός στο “Μεγαβούνι” μετά και από την αρνητική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου αποτελεί το μεγάλο Βατερλό του κου Παυλή και του κου Τότση, που όπως έχω τονίσει και παλαιότερα είναι ο αντιδήμαρχος που λάμπει δια της ανυπαρξίας του και της απραξίας του. Όλα όσα ευαγγελίζεστε Κε Παυλή για την διαχείριση των απορριμμάτων για το Δήμο, είναι ένα απλό βαυκάλισμα. Σας θυμίζουμε άλλωστε, ότι πριν εκλεγείτε Δήμαρχος, είχατε “...4 λύσεις για τα απορρίμματα στο τσεπάκι....” Μόνο που όταν γίνατε Δήμαρχος αλλάξατε κουστούμι και τις ξεχάσατε σε αυτό που φορούσε προεκλογικά. Άραγε ποιος έκανε σημαία τα σκουπίδια για να “ανδρωθεί” πολιτικά.
Κατά τη γνώμη μου ο σχεδιασμός και η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να υπερβαίνει τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τις παρωχημένες κομματικές αντιπαραθέσεις που κουράζουν και οδηγούν σε αδιέξοδα και πάντοτε την πληρώνουν οι πολίτες. Πιστεύω ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα μπορούσαν να βρουν μια συμβιβαστική λύση και το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου να ενταχθεί στο ΕΣΔΑ. Αναρωτηθείτε, γιατί, άραγε, το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Ηπείρου προχωράει και εντάσσεται στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με τα κοινά της πόλης μας, θυμάμαι ως μέγιστο πρόβλημα αυτό των σκουπιδιών. Ήταν αν θέλετε η βασική αιτία που με ώθησε να επιλέξω το δρόμο της προσφοράς στις κοινές υποθέσεις. Το τι ακριβώς έχει συμβεί, είναι λίγο ως πολύ γνωστό. Από τότε όμως, άλλαξαν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες, υφυπουργοί, υπουργοί, πρωθυπουργοί, στην Αρκαδία, στην Πελοπόννησο, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο και το πρόβλημα παρέμενε. Είναι αυτό που λέει εύστοχα ο Νίκος Παπάζογλου επιτρέψτε μου με μια μικρή παράφραση, πως όλα τριγύρω αλλάζουνε και εδώ όλα τα ίδια μένουν.
Η παράταξη «Τρίπολη – Αλλάζουμε τα Δεδομένα», αναγνωρίζοντας την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική κρισιμότητα του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης μας και αναλογιζόμενη την ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες και στην κοινωνία γενικότερα, αποφάσισε – σε συνεργασία με έγκριτους επιστήμονες-περιβαλλοντολόγους αλλά και μια ομάδα εργασίας εξαιρετική τους οποίους και θέλω δημόσια να ευχαριστήσω για την πολύμηνη δουλειά τους – να προετοιμάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην πόλη της Τρίπολης.
Η πρόταση αυτή, η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα επισήμως, θα είναι απαλλαγμένη πλήρως από ιδεοληψίες του παρελθόντος και συμφέροντα του παρόντος και θα είναι συμβατή με την υφιστάμενη ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική για τα απόβλητα, όπως προκύπτει – πλην άλλων – από την Οδηγία 2008/98/Ευρωπαικη Κοινότητα και το Νόμο 4042/2012 εναρμόνισής της στην εθνική νομοθεσία, καθώς επίσης και με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) ο οποίος έγινε νόμος του Κράτους με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 49 της 15ης Δεκεμβρίου 2015. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όχι με παράνομες προτάσεις του τύπου να ανοίξουν οι παλαιοί ή να δημιουργηθούν νέοι Χ.Α.Δ.Α. που τόσο πολύ έχουν πληρώσει σε όλους του τομείς και κυρίως στην υγεία τους οι συμπολίτες μας. Ούτε βεβαίως με γενικές τοποθετήσεις εκθεσιακού
χαρακτήρα που δε βοηθούν πουθενά παρά μόνο φιλολογικά. Αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την σύνταξη μιας εμπεριστατωμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης όπου για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου (που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί μαζί με του πολίτες του στο ζήτημα των σκουπιδιών) αλλά και ίσως να αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της χώρας, δηλαδή παράταξη της αντιπολίτευσης να καταθέτει μελέτη και να δίνει λύση για τους πολίτες και το συμφέρον τους.
Εν αναμονή λοιπόν του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) του ΦΟΔΣΑ, ο οποίος επίσης αναμένεται σύντομα και θα εξειδικεύει τις κατευθύνσεις του νέου ΠΕΣΔΑ σε επίπεδο Περιφέρειας, μπορούμε αυτή τη στιγμή να σας πούμε ότι η πρότασή μας θα βασίζεται στις βασικές αρχές που διέπουν τη διαχείριση των απορριμμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η ιεράρχηση των πρακτικών διαχείρισης
Πρόληψη >> Επαναχρησιμοποίηση >> Ανακύκλωση >> Άλλου είδους ανάκτηση (π.χ. ενέργειας >> Ασφαλή τελική διάθεση
και οι ποσοτικοί στόχοι διαχείρισης του ΕΣΔΑ που προκύπτουν αναλογικά για το Δήμο Τρίπολης, ανάλογα με τις παραγόμενες ποσότητες των απορριμμάτων μας.
Στόχοι:
• Μείωση Βιοαποδομήσιμων Αστικών Αποβλήτων (Βιοαποδομησιμα Αστικα Αποβλητα-Οργανικα) που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή, στο 35% κατά βάρος σε σχέση με τα επίπεδα του 1997.
• Χωριστή συλλογή των ΒΑΑ, σε ποσοστό 40% μέχρι το 2020.
• Χωριστή συλλογή, τουλάχιστον των ρευμάτων του χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού και μετάλλων, με στόχο την ανακύκλωση.
• 65% κατά βάρος προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση με προδιαλογή τουλάχιστον για τα τέσσερα βασικά ρεύματα υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλα, γυαλί)
Για τις ανάγκες αυτές και με γνώμονα το όφελος του πολίτη, δεν επιθυμούμε να αφορίσουμε πρακτικές του παρελθόντος και προσδοκούμε σύνθεση προτάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι προς τη σωστή κατεύθυνση θα είναι η σύνθεση όλων των διαθέσιμων «εργαλείων» σε τοπικό, υπερτοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ώστε να λυθεί μια για πάντα το πρόβλημα με το μικρότερο κόστος για τον πολίτη.
Μία τέτοια λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει:
• Την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης της παραγωγής αστικών απορριμμάτων.
• Τη δημιουργία «πράσινων σημείων» σε επίπεδο Δήμου για τη μεγιστοποίηση της χωριστής συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών των απορριμμάτων.
• Ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητά τους, την εγκατάσταση και λειτουργία:
o Μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής αστικών απορριμμάτων και επεξεργασίας ΒΑΑ, τοπικά (σε επίπεδο Δήμου) ή υπερτοπικά (σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους).
o Μεγάλης κλίμακας Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) σε υπερτοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, που να συνδυάζουν συστήματα ανάκτησης υλικών και ενδεχομένως και ενεργειακής αξιοποίησης των ΒΑΑ ή του τελικού υπολείμματος της διαλογής.
• Την εγκατάσταση και λειτουργία ασφαλών χώρων διάθεσης (ΧΥΤΥ) σε υπερτοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.
Μόνο με μία τέτοια λύση μπορεί να καλυφθεί σύντομα ο χαμένος χρόνος που δημιούργησαν οι αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και να καταφέρουμε την επίτευξη των πιεστικών στόχων διαχείρισης αποβλήτων για την πόλη μας και την αποφυγή των προστίμων που απορρέουν από τη μη τήρησή τους, καταστάσεις που θα δυσχεράνουν ακόμη παραπάνω την υγεία, την ποιότητα ζωής και τα εισοδήματα των συμπολιτών μας.
Έχουμε καταλήξει πλέον στο συμπέρασμα, ότι παραμένει το πρόβλημα γιατί παραμένουν ίδιοι και οι άνθρωποι και οι νοοτροπίες τους. Για αυτές τις περιβόητες κατεστημένες νοοτροπίες μιλήσαμε πολύ και στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τρανή και τραγική απόδειξη γι” αυτό είναι η περίπτωση της μελέτης για τη διαχείριση απορριμμάτων. Για μία ακόμη φορά, οι μόνοι που επιδεικνύουν υπευθυνότητα και αντιμετωπίζουν με ωριμότητα το ζήτημα, είναι η παράταξή μας.
Ίσως γιατί, και λυπάμαι πολύ που το λέω, είμαστε από τους λίγους που πραγματικά επιθυμούμε την ουσιαστική επίλυσή του.
Γι ΄αυτό και σήμερα, που παρουσιάσαμε ένα προσχέδιο της επικείμενης μελέτης ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό που θα έπρεπε να κάνει η ίδια η Δημοτική Αρχή, αισθανόμαστε υπερήφανοι αλλά ταυτόχρονα λυπούμαστε για την ανεπάρκειά της. Λυπούμαστε γιατί αυτή η ανεπάρκεια, δεν αξίζει ούτε στους πολίτες, ούτε στην πόλη μας ούτε και στην ιστορία της.
Με τη μελέτη λοιπόν αυτή, που θα παρουσιάσουμε επίσημα, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε τη θρυαλλίδα εκείνη των εξελίξεων που θα φέρει τη λύση στο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα διαρκές και χρόνιο, που με την ανικανότητα και ανεπάρκεια των δημοτικών αρχόντων κινδυνεύει να ταυτιστεί με την Τρίπολη και να καταστεί η πόλη μας ιστορική αναφορά: Να είναι δηλαδή γνωστά, τα σκουπίδια της Τρίπολης όπως το γεφύρι της Άρτας.

Τελευταία τροποποίηση στις 23 Φεβρουαρίου 2016 %10:%Φεβ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 • 19 Μάι

  ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΕΛΕΝΗΣ Π.

  ΤΡΙΠΟΛΗ | 28ης Οκτωβρίου 14

  08:30 - 08:30 (Επ.), τηλ.: 2710238588

 • 19 Μάι

  ΦΡΑΓΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ.

  ΚΑΛΑΜΑΤΑ | Ψαρών 18

  08:00-14:00 &17:00-08:00 (Επ.) τηλ.:  2721086245

 • 19 Μάι

  ΜΕΛΛΟΥ Ο. - ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Δ.

  ΝΑΥΠΛΙΟ | Τσολακοπούλου 2

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2752022622

 • 19 Μάι

  ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  ΚΟΡΙΝΘΟΣ | Παπανδρέου Γεωργίου 45

  08:00 - 14:00 17:30 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2741076210

 • 19 Μάι

  ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΣΠΑΡΤΗ | Αγίου Νίκωνος 47

  08:00-08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2731023575

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia