Δημήτρης Παυλής για τον εορτασμό της Άλωσης της Τριπολιτσάς.(video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάθε τοπική κοινωνία, κάθε πόλη, οφείλει να γνωρίζει, να σέβεται και να αναγνωρίζει την Ιστορία της. Οφείλει να αποδίδει φόρο τιμής σε πρόσωπα και γεγονότα, που έχουν χαραχτεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην Τοπική Κοινωνία, αλλά και σε ολόκληρο τον Ελληνισμό.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/vl2jA7BIVXw” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Εμείς απ’ την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, θελήσαμε να δημιουργούμε πολιτιστικά γεγονότα με βάθος, βαρύτητα, ποιότητα. Και βέβαια, απόλυτα συνδεδεμένα με την Ιστορία, τα Ήθη και τα Έθιμά μας. Μιας και ο Πολιτισμός είναι τα Ήθη και τα Έθιμα μας, η Ιστορία μας αλλά και τα νέα καλλιτεχνικά γεγονότα που συνδέονται άρρητα με τα δρώμενα και τα γεγονότα.

Η Τρίπολη αλλά και τα χωριά μας, έχουν αφήσει το έντονο στίγμα τους και έχουν καταγραφεί από την Ιστορία σε πολλές σελίδες. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία προς την Απελευθέρωση της Χώρας μας.

Το κύριο όμως γεγονός είναι αυτό της Άλωσης της Τριπολιτσάς. Από αυτό το ιστορικό γεγονός μπήκαν οι βάσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία.

Γι’ αυτό εμείς ως Δήμος Τρίπολης, οφείλουμε να αποδώσουμε τιμές, τόσο στο συγκεκριμένο γεγονός, όσο και στον Αρχιστράτηγο, Ηγέτη, Πολεμιστή, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, θα αναδείξουμε τη μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ως Κορυφαίο Πρότυπο Μεγάλου Έλληνα. Θα αναδείξουμε πως αυτή η μορφή μπορεί να εμπνεύσει καλλιτέχνες, ιστορικούς, συγγραφείς. Πώς, ένα πρόσωπο, έχει τόσες αρετές.

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 19.30, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Τριπολιτών Αττικης και την υποστήριξη του Δήμου Τρίπολης, θα παρουσιαστούν έργα επτά διακεκριμένων Αρκάδων ζωγράφων, που φιλοτέχνησαν τη μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους Άγγελο Αντωνόπουλο, Απόστολο Γιαγιάννο, Μαριλύ Ξαγά, Κωνσταντίνα Παπαδημητροπούλου, Παναγιώτη Πιτερό, Γεώργιο Ρόρρη και Νίκο Τσαρουχά, αλλά και την Ένωση Τριπολιτών Αττικής, όπου τα έργα τέχνης τους, μετά το πέρας της έκθεσης, θα τα δωρίσουν στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου.

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στις 10.30, θα τελεστεί η καθιερωμένη Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση στεφάνων, στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων, από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Σάββατο 26 του μηνός, θα μεταβούμε στο Ιστορικό Λιμποβίσι, όπου θα αποτίσουμε φόρο τιμής στο Στρατηλάτη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Μετά την Δοξολογία, την Επιμνημόσυνη Δέηση στη προτομή Του και την κατάθεση στεφανιών, ο Ιστορικός Γεώργιος Πραχαλιάς, με τη χειμαρρώδη ομιλία και τις απίστευτες γνώσεις του, θα μας αναδείξει την προσωπικότητα του Αρχηγού. Η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά σύνολα της πόλης μας.

Την ίδια μέρα, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στις 20.30, θα παρουσιαστεί το Πανόραμα της Άλωσης της Τριπολιτσάς, απ’ τον κ. Πραχαλιά. Εδώ θα αποτυπωθεί η συνολική οπτική της Άλωσης, μέσα από την ιστορική αφήγηση και τη λαογραφική παρουσίαση της ροής του χρόνου στην Αρκαδία. Από την πτώση της Κωνσταντινούπολης το έτος 1453 μέχρι την Έναρξη της Επαναστάσεως του 1821. Καθώς και η καθοριστική της επίδραση στην εδραίωση της Εθνικής Παλιγγενεσίας και στην ταυτότητα του Νεότερου Ελληνισμού. Σημαντική συνδρομή σε αυτή την εκδήλωση έχει η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης, «Στρατηγός Πλαπούτας και Αγωνιστές». Η λαογραφική παρουσίαση θα γίνει μέσα από παραδοσιακούς χορούς και Καπεταναίικα τραγούδια από την καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής, Μύριαμ Μαρίνου.

Μετά το πέρας αυτής εδώ της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση της πολεμικής και αστικής ενδυμασίας, του οπλισμού και των παρελκόμενων των αγωνιστών του 1821, από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στην κορύφωση των Εκδηλώσεων για την ‘Άλωση της Τριπολιτσάς, θα μας τιμήσει με την παρουσία του, η Αυτού Εξοχότητα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος. Η παρουσία του Προέδρου προσδίδει την αξία και την σοβαρότητα αυτού του τεράστιας σημασίας, Ιστορικού γεγονότος. Στόχος μας είναι η καθιέρωση αυτής της Επετείου ως κυρίαρχη στο Πανελλήνιο και την ένταξή της ψηλά στην ατζέντα των Ιστορικών και Πολιτιστικών δρώμενων της χώρας μας

Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατική Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ Χρυστόμου, και μετά θα εκφωνήσει τον Πανηγυρικό της Μέρας, ο Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Θανάσης Χρήστου.

Στη συνέχεια, θα γίνει Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων. Η Αυτού Εξοχότης , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος θα καταθέσει στεφάνι όπως επίσης και στον Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Στις 11.45 θα ξεκινήσει η παρέλαση αναπήρων πολέμου, φιλαρμονικών, μαθητών, αντιπροσωπειών ιστορικών πόλεων, χορευτικών συλλόγων και σωματείων, Προσκόπων, Οδηγών, τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Το βράδυ στις 8, στην Πλατεία Άρεως, θα παρουσιάσουν Χορευτικά Συγκροτήματα, παραδοσιακούς χορούς.

Ένα άλλο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό της Τρίπολης, κάτω από το ξάγρυπνο βλέμμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην Πλατεία Άρεως. Εκεί, θα φιλοξενήσουμε τον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη και καλλιτέχνη, Γιάννη Μαρκόπουλο, όπου θα μας παρουσιάσει το γνωστό και μεγάλο έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ποίησης Διονύσιου Σολωμού. Ένα έργο που αντανακλά διαχρονικά τα αιτήματα της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Ένα έργο, που προσδίδει με την ποιότητα του, τιμή και αξία στο Ιστορικό γεγονός, που τιμούμε και εορτάζουμε στην πόλη μας.

Σε αυτή την εξαιρετική παράσταση, τα χορωδιακά μέρη, θα τα αποδώσει η Χορωδία «Ορφέας Τρίπολης», την οποία ευχαριστώ θερμά.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων η βραδιά θα κλείσει με την Καύση των Πυροτεχνημάτων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, απ’ τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρίπολης

Θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες και όσους εργάζονται και θα εργαστούν για την πραγματοποίηση όλων αυτών των εκδηλώσεων

Ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστίες θα κάνω για τα χορευτικά σύνολα της Τρίπολης. Το Λύκειο Ελληνίδων, το Χορευτικό Όμιλο, το Κέντρο Ελληνικού Χορού, την Αρκαδιανή, την Πολιτιστική Κληρονομιά, τη Λαογραφική Εστία, τη Χοροτεχνία., τους Μωραΐτες. Όλοι αυτοί οι συμμετέχοντες, πάντα δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης μας.

Όπως είδατε κι εσείς, πρόκειται για εκδηλώσεις ιδιαίτερες, ξεχωριστές και μοναδικές. Εκδηλώσεις, που όπως είπα και στην αρχή, έχουν μοναδικό στόχο και σκοπό την ανάδειξη της 23ης Σεπτεμβρίου ως κυρίαρχο γεγονός για την πόλη, για το Δήμο μας. Έχει σκοπό την ανάδειξη του Αρχηγού Κολοκοτρώνη ως ιδιάτερη σημαίνουσα προσωπικότητα. Του Δικού μας Κολοκοτρώνη.

Γι’ αυτό καλώ όλους και όλες. Τριπολίτες, Δημότες, Φίλους, Επισκέπτες, να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις αυτές.

Όπως επίσης καλώ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Τοπικά, Περιφερειακά και Εθνικά να προβάλλον και να αναδείξουν την προσπάθεια μας αυτή.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο