Κώστας Τζιούμης: Πολιτιστικό καλοκαίρι Τρίπολης, ένας θεσμός που φθίνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολιτιστικό καλοκαίρι Τρίπολης, ένας θεσμός που φθίνει.

Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο  συζητήθηκε το θέμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού 2017. Η θέση της παράταξής μας, «Τρίπολη Αύριο», ήταν η εξής:

Καταρχήν ο κ. Δήμαρχος, με στόμφο μίλησε για το δεύτερο πολιτιστικό φεστιβάλ Τρίπολης το οποίο διοργανώνεται φέτος, λες και δεν γινόταν παλαιότερα Μάλλον νομίζει ότι απευθύνεται σε μικρά παιδιά ή σε πολίτες που έχουν αμνησία. Πολιτιστικό καλοκαίρι διοργανώνεται πολλά χρόνια στο δήμο μας και μάλιστα με τεράστια επιτυχία, τα παλαιότερα χρόνια, με εξαιρετικές παραστάσεις και πολύ μεγάλη παρουσία συμπολιτών μας, (η μικρότερη συμμετοχή ήταν πέρυσι). Τώρα άλλαξε το όνομα, το ονόμασε φεστιβάλ και το παρουσιάζει σαν κάτι καινούργιο.

Δεύτερον η Δημοτική Αρχή, ξεπερνώντας ακόμη και τον γνωστό εαυτό της, έφερε στο ΔΣ, το θέμα των εκδηλώσεων καθυστερημένα, αρχές Ιουλίου, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση ούτε με τις παρατάξεις, άλλα ούτε και με τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου μας  ώστε να πάρει κάποιες ιδέες και προτάσεις και να διαμορφώσει ένα αξιόλογο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Εκ των υστέρων, μετά την ψήφιση του θέματος, ο κ.Δήμαρχος, σε συνέντευξή του, είπε ότι οι παρατάξεις δεν καταθέτουν προτάσεις, αλλά δεν είπε, πότε έγινε διαβούλευση για να καταθέσουν προτάσεις οι παρατάξεις.

Τώρα όσον αφορά το ίδιο το πρόγραμμα, εμείς θεωρούμε ότι είναι το φτωχότερο των τελευταίων ετών και επιπλέον, σχεδόν όλες, οι παραστάσεις είναι με εισιτήριο και μάλιστα καθόλου φθηνό. Δεν βλέπουμε ούτε τους μεγάλους καλλιτέχνες, ούτε τα σπουδαία σχήματα που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, αφού οι παραστάσεις είναι με εισιτήριο γιατί δεν κατάφερε η διοίκηση του δήμου να φέρει καλύτερα σχήματα; Μήπως δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα; Μήπως θεωρεί ότι οι Τριπολίτες δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δουν σπουδαίες παραστάσεις ; Ας μας εξηγήσουν.

 Παρότι όμως οι περισσότερες παραστάσεις είναι με εισιτήριο, το κόστος των εκδηλώσεων φθάνει στο πολύ υψηλό ποσό των 36.000 ευρώ. Επίσης  αρκετές  δωρεάν, για το κοινό, παραστάσεις γίνονται από την φιλαρμονική του δήμου μας  που ως γνωστό τα μέλη της δεν πληρώνονται. Εδώ να μην παραλείψω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στους καλλιτέχνες και το μαέστρο της φιλαρμονικής μας, για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν.

Επομένως είναι πολύ υψηλό το κόστος για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις.

Πιθανόν, κάποιοι, να ισχυρισθούν ότι φταίει η οικονομική κρίση που είναι τέτοιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, εμείς λοιπόν θα τους προτείνουμε να δουν τι εκδηλώσεις και με τι κόστος κάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις οι γειτονικοί μας δήμοι. Και δεν μιλάω βέβαια για τους μεγάλους δήμους, Καλαμάτα, Άργος, Νάυπλιο  κ.λ.π, (εκεί είναι η μέρα με τη νύκτα), αλλά ας δούμε γύρω μας την Μεγαλόπολη, το Άστρος κ.λ.π. Δυστυχώς ,για άλλη μία φορά η δημοτική αρχή φάνηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Κλείνοντας θα ήθελα να επαναφέρω μία πρότασή μας. Το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο αποτελεί ένα κόσμημα για το δήμο μας. Επιπλέον μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πολιτιστικής ανάπτυξης για την περιοχή μας. Μπορεί να αναλάβει, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου μας, τον προγραμματισμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση ενός πλήρους, ολοκληρωμένου σχεδιασμού δράσεων που θα τοποθετήσουν το δήμο μας στην καρδιά του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Πελοποννήσου. Αυτό απαιτεί, όμως, μία δημοτική αρχή με όραμα για τον πολιτισμό, αλλά δυστυχώς η συγκεκριμένη του κ. Παυλή, το στερείται αυτό.

Προ 8-μήνου περίπου, ως παράταξη,  είχαμε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει η δημοτική αρχή στον ορισμό διοικούσας επιτροπής και καλλιτεχνικού διευθυντή ,εγνωσμένης καλλιτεχνικής αξίας, στο Μαλλιαροπούλειο για να υλοποιήσει όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω. Τότε ο κ. Δήμαρχος είχε δηλώσει ότι στον επόμενο μήνα, από τότε, θα το έκανε. Πέρασαν οκτώ μήνες κι ακόμη τίποτε, είναι κι αυτό άλλο ένα δείγμα της αξιοπιστίας της δημοτικής αρχής.

Τον καλούμε λοιπόν,  έστω και τώρα, να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειας, ώστε να αναλάβει το Μαλλιαροπούλειο θέατρο τον ρόλο που του αναλογεί και του πρέπει.

Δελτίο Τύπου

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση

Σχετ.: α) Η υπ΄ αρίθμ. πρωτ. Οικ. 5400/07.11.2013 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, όπως ισχύει, β) Ο Ν. 4177/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, γ) Το υπ΄ αρίθμ. πρωτ. 6557/18.04.2024 έγγραφο της Αρμόδιας Υπηρεσίας, αναπόσπαστο μέρος της παρούσης. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στην

Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4),...

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο