Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας ενημερώνει για τον καθαρισμό οικοπέδων & ακάλυπτων χώρων για την αντιπυρική περίοδο 2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας ενημερώνει τους δημότες του για τον καθαρισμό οικοπέδων & ακάλυπτων χώρων για την αντιπυρική περίοδο 2024 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 266 Ν.5037/2023 ΦΕΚ 78 Α΄/2023 και Π.Δ. 20/2023 ΦΕΚ 3475 Β΄/2023):

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπόν ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται

 • σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
 • σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο
 • σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των ως άνω περιπτώσεων, κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και
 • εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα 

προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η έως την 30ή Απριλίου εκάστου έτους, καθώς και της υποχρέωσης συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική Πυροσβεστική Διάταξη,

 1. Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
 • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
 • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
 • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
 • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
 • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
 1. Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού των ανωτέρω. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους 

Τέλος σύμφωνα με τις διατάξεις της ως άνω σχετικής Π.Δ., οι υπόχρεοι οφείλουν να ακολουθούν τις προβλέψεις αποκομιδής των απορριμμάτων, όπως περιγράφονται στους Κανονισμούς Καθαριότητας των οικείων δήμων, σύμφωνα και με τις διατάξεις του ν. 4819/2021 (Α’ 129) περί αποβλήτων.

Παρακαλούμε τους Δημότες μας να φροντίσουν για τον καθαρισμό των εκτάσεων τους σε συμμόρφωση των ανωτέρω διατάξεων.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας

 Ηλίας-Νικόλαος Π. Καμβύσης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η διαβούλευση για την ΟΧΕ Ταϋγέτου

Αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 δημόσια διαβούλευση για την ΟΧΕ Ταϋγέτου στην Αλαγονία. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Υποχρεωτική εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως 3475, τεύχος Β’,στις 24-05-2023 και αφορούσε τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΤΟΣ Η ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ θέσπισε την υποχρεωτική εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, που

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της οδού Ψαρών

Εκκίνησαν σήμερα, Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, οι εργασίες ανάπλασης της οδού Ψαρών, με τον αποκλεισμό του πρώτου τμήματος της οδού από Ξενοφώντος μέχρι Δημοσθένους. Το έργο θα εκτελεστεί τμηματικά, ώστε να υπάρξει το δυνατόν λιγότερη όχληση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες ανάπλασης στο σύνολο της Ψαρών θα διαρκέσουν περί τους 4 μήνες, και θα

Πάνω από 800 φυτά κάνναβης κατασχέθηκαν στην Καλαμάτα

Οι εμπεριστατωμένες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο