Κωνσταντινόπουλος: Ομιλία στη Βουλή για την πλήρη απαξίωση του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασικά σημεία της ομιλίας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την πλήρη απαξίωση του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης :

  • «Η περιοχή της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή πρέπει να βρει μια νέα ταυτότητα. Ο πολιτισμός μπορεί να παίξει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε αυτό και να δώσει ώθηση στην περιοχή. Πριν λίγες μέρες, είχα συνάντηση με το Σύλλογο Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης που ανησυχεί για την κατάσταση του θεάτρου. Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της ολικής κατάρρευσής του, κάτι το οποίο υποστηρίζει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Θεωρούσα ότι η κυβέρνηση θα είχε κάποιο σχέδιο για την περιοχή στη μεταλιγνιτική περίοδο, όπως επίσης ότι θα είχε κάποιο σχέδιο για αυτό το κόσμημα της Αρκαδίας και της Ελλάδας γενικότερα. Αν δεν υπάρξουν άμεσα έργα στο αρχαίο θέατρο, θα καταρρεύσει.
  • Δεν ξέρω αν η κα Υπουργός να έχει επισκεφτεί πρόσφατα το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα έργο που έγινε το 2019 με εργασίες αποκατάστασης, επιτόπιες μετακινήσεις, ανατάξεις –συγκολλήσεις λίθων κτλ. Όμως, αυτά τα έργα δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις φθορές που υπάρχουν. Καταθέτω φωτογραφικό υλικό που επιβεβαιώνει την κατάσταση του θεάτρου Μεγαλόπολης. Υλοποιήθηκε η μεγάλη χορηγία από το 2011 που έχει δοθεί από τη ΔΕΗ και το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Πόρων το 2011 επί Υπουργίας του κ. Γερουλάνου; Όλοι στη Μεγαλόπολη θα ήθελαν να γίνονται όσα λέει η κυβέρνηση. Κανείς δεν θέλει να κάνει κριτική άνευ λόγου και ουσίας. Δυστυχώς, στη Μεγαλόπολη έχουμε κατ’ επανάληψη δει ότι αυτά που ανακοινώνονται, δεν υλοποιούνται. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα, το 2011 τα χρήματα της χορηγίας δεν αξιοποιήθηκαν, οι μικρές αποκαταστάσεις που έγιναν δεν είναι αρκετές. Η απάντηση της Υπουργού για έργα στο αρχαίο Θέατρο έρχεται σε αντίθεση με την εμπειρία του Συλλόγου Φίλων Μεγαλόπολης που επισημαίνει την εγκατάλειψή του».
  • Μετά από την ερώτηση, η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι το έργο αποκατάστασης των δύο κερκίδων (Β-Γ) του θεάτρου θα τελειώσει στο τέλος του 2023 και ετοιμάζεται συγχρόνως η μελέτη για τις κερκίδες Δ – Ζ που θα υλοποιηθεί μέσα από το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης. Τέλος, δήλωσε ότι γίνεται μελέτη για τους αναλληματικούς τοίχους που έχουν καταχωστεί για να προστατευτούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κωνσταντινόπουλος: Τον κ. Μητσοτάκη τον τιμώρησε ο κόσμος (vid)

Βασικά σημεία της συνέντευξής του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στον τηλεοπτικό...

Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα στα μαθήματα που εξετάστηκαν σήμερα στα ΕΠΑΛ

Σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου οι μαθητές των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν...

Ξεκινούν οι αιτήσεις στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ

Σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου και ώρα 17:00, ξεκινά η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο