Οδ. Κωνσταντινόπουλος: 45 ημέρες μετά από τη θεομηνία, και αφού επισκεφθήκατε και είδατε, τι έχει γίνει;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συζητήθηκε σήμερα – με αρκετή καθυστέρηση – στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κ.Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ.Π.Κουρουμπλή, σχετικά τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν σε οικίες, επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες από τη θεομηνία της 25ης Ιουνίου.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/3o_2wL03ii4″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Κατά τη συζήτηση, ο κ.Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε τόσο στο αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την άμεση έκδοση ΚΥΑ έκτακτης ανάγκης για τις πληγείσες περιοχές – το οποίο είχε τότε γίνει δεκτό με δέσμευση του Υφυπουργού κ.Μπαλάφα κατά την επίσκεψή του στην περιοχή – όσο και στα αναλυτικά και συγκεκριμένα μέτρα που η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει προτείνει να ληφθούν, για την ανακούφιση των κατοίκων, των επαγγελματιών και των αγροτών από τις τεράστιες ζημιές. Ο κ.Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε πως έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος επί του θέματος, ούτε καν όσον αφορά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Βασικά σημεία της ερώτησης του Βουλευτή:
45 ημέρες μετά από τη θεομηνία, και αφού επισκεφθήκατε και είδατε από κοντά την τεράστια καταστροφή, τι έχει γίνει;
Κατά την επίσκεψή σας, είχαμε συνεννοηθεί και συμφωνήσει για την ανάγκη οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.
Οι Δήμοι Τριπόλεως και Μεγαλοπόλεως, όπου οι ζημίες αφορούσαν κυρίως οικήματα και υποδομές, έχουν ήδη ολοκληρώσει τους επιτόπιους ελέγχους και την καταγραφή. Ο Δήμος Τριπόλεως έχει λάβει μόλις 50.000 ευρώ, τα οποία θεωρεί ελάχιστα. Ο Δήμος Μεγαλόπολης δεν έχει λάβει κανένα κονδύλιο.
Όσον αφορά στον αγροτικό τομέα, σε χθεσινή συνάντησή μου με τους αγρότες ενημερώθηκα πως ο έλεγχος των ζημιών στα κηπευτικά έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70%, στα δένδρα σε ποσοστό 20% και στα αμπέλια 0%.

Στις 8 Ιουλίου αποστείλαμε στο Υπουργείο πρόταση για δέσμη μέτρων προς ένταξη στην ΚΥΑ, ώστε να ανακουφισθούν και να αποζημιωθούν κάτοικοι, επαγγελματίες και αγρότες. Έχουν ληφθεί υπόψη;
Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από την Κυβέρνηση; Πότε θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες; Γνωρίζετε πολύ καλά πως, αν δεν προχωρήσετε άμεσα, κινδυνεύει να χαθεί η σοδειά και των επόμενων χρόνων.

Απαντώντας στην ερώτηση του κ.Κωνσταντινόπουλου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ.Μπαλάφας ανέφερε πως η ΚΥΑ δεν έχει εκδοθεί ακόμη, αλλά θα εκδοθεί έως τις 20 Αυγούστου, με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών. Ο κ.Μπαλάφας παραδέχθηκε πως η καταστροφή στην Αρκαδία είναι βιβλική, όπως διεπίστωσε και ο ίδιος κατά την επίσκεψή του. Η περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις 27 Ιουνίου από την Περιφέρεια, κατόπιν εξουσιοδότησης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια, οι Δήμοι και η Περιφέρεια είχαν την ευθύνη για την οριοθέτηση των πλημμυροπαθών περιοχών και την καταγραφή των ζημιών, για τα οποία χρειάσθηκαν ένα μήνα. Ο κ.Μπαλάφας δήλωσε πως έλαβε αίτημα για οικονομική ενίσχυση μόνο από το Δήμο Τριπόλεως και όχι από το Δήμο Μεγαλόπολης. Όσον αφορά στον αγροτικό τομέα, ο Υφυπουργός δεν απάντησε πότε θα ολοκληρωθούν οι καταγραφές, αν θα προχωρήσει ο συμψηφισμός των εισφορών του ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις – όπως έχει προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη – ούτε και έδωσε χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές των αποζημιώσεων. Ανέφερε πως ο Υφυπουργός Οικονομικών κ.Αλεξιάδης επεξεργάζεται την πρόταση για την παράταση αποπληρωμής των βεβαιωθεισών οφειλών. Δεν έδωσε απαντήσεις στις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον ΕΝΦΙΑ, τα επισκευαστικά δάνεια, τις πληρωμές σε ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ, τη μέριμνα από τον ΟΑΕΔ για το εποχικό προσωπικό που δεν θα λειτουργήσουν εξαιτίας των καταστροφών.

Ο κ.Κωνσταντινόπουλος τόνισε πως περιμένει την έκδοση της ΚΥΑ στις 20 Αυγούστου και μόλις ανοίξει η Βουλή θα καταθέσει νέα ερώτηση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα ενεργειών και μέτρων της Κυβέρνησης.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρίπολης 40 lads

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας...

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο