Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορ. Επιχειρ. και Υπηρεσίες τα Καταστήματα και Α.Ε. Ν. Αρκαδίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορ. Επιχειρ. και Υπηρεσίες τα Καταστήματα και Α.Ε. Ν. Αρκαδίας.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες τα Καταστήματα και Α.Ε. Ν. Αρκαδίας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που :
 Οι εξελίξεις στο εμπόριο και τις υπηρεσίες έχουν ως βασικό τους στοιχείο την ανελέητη και βάρβαρη επίθεση των εργοδοτών, της κυβέρνησης και της τρόικας στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματά μας και συνολικότερα στην ζωή μας.
 Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κλάδο του λιανεμπορίου συνεχίζεται, πλέον κυριαρχούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.
 Η συγκέντρωση, η συγκεντροποίηση και ο οξύτατος ανταγωνισμός γίνεται σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, συνοδεύεται με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων όπου κυριαρχούν οι αμοιβές κάτω από τις συμβάσεις, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, voucher.
 Οι ρυθμίσεις για μεγαλύτερη απελευθέρωση του εμπορίου και των υπηρεσιών, οι νέες ρυθμίσεις για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και την κυριακάτικη αργία, οι μαζικές απολύσεις, η απλήρωτη δουλειά, η μείωση των μισθών (και με τη βούλα των εργοδοτικών συνδικάτων), είναι από τις βασικές εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών. Εξελίξεις που έχουν αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, το μονοπωλιακό έλεγχο και τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, τη συρρίκνωση των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών βιοτεχνών και εμπόρων.
Μετά και την δημοσίευση των στοιχείων για την κερδοφορία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνεται ότι ανάμεσα στις πρώτες σε αύξηση τζίρου και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις φιγουράρουν τα ονόματα των εξής εταιριών :
Σούπερ Μάρκετ : Σκλαβενίτης, Α.Β. Βασιλόπουλος, Μετρό Α.Ε., Μασούτης, Μάρκετ Ιν.
Πολυκαταστήματα : Folie- Folie, Jumbo, Plaisio Computers

Την ίδια περίοδο ακόμα και σε αυτές τις επιχειρήσεις με την τεράστια κερδοφορία.
 Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν άνεργοι, οι μισθοί και συνολικά οι αμοιβές των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες έπεσαν στα τάρταρα και εξακολουθούν να μειώνονται
 Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν, οι εργαζόμενοι εργάζονται όλες τις ημέρες της βδομάδας, όποτε θέλει ο εργοδότης, σε συνθήκες εντατικοποίησης και χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας.
 Για τους εργαζόμενους συνολικά τα προϊόντα έγιναν ακριβότερα, οι αυξήσεις τους συνεχίζονται, η ποιότητα τους υποβαθμίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Οι συνθήκες δουλειάς έχουν χειροτερεύσει ιδιαίτερα στα πολυκαταστήματα, στα σούπερ μάρκετ. Χιλιάδες είναι ανασφάλιστοι και βρίσκονται όμηροι της εργοδοσίας, η ανεργία αξιοποιείται για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, για να συντηρείται ένα κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, με την απειλή απόλυσης, ώστε να κάμπτονται οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.
Στις εταιρίες καθαριότητας, στις εταιρίες ανακύκλωσης οι συνθήκες δουλειάς είναι απαράδεκτες, υπάρχουν συχνά ατυχήματα ακόμα και θανατηφόρα.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει φτιάξει τα δικά του σωματεία στον ιδιωτικό τομέα. Το επιχειρησιακό σωματείο του Σκλαβενίτη, του AB-Βασιλόπουλου, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρίπολης είναι σωματεία που διευκολύνουν την εργοδοσία να κάνει ανενόχλητα τη δουλειά της. Αυτά τα σωματεία δεν έχουν αντιδράσει σε κανένα αντεργατικό μέτρο της κυβέρνησης. Δεν έχουν σταθεί στο πλευρό των Εργαζόμενων, δεν έχουν οργανώσει ούτε μια απεργιακή μάχη. Είναι σωματεία που υπάρχουν για να κάνουν αρχαιρεσίες στις οποίες ψηφίζουν εκατοντάδες κατ’ εντολή της εργοδοσίας ή μέσα από τα προγράμματα ανέργων και εκλέγουν αντιπροσώπους για τα συνέδρια των δευτεροβάθμιων οργανώσεων.
Φτιάχνουν σωματεία “Συνεδρίου” (π.χ. σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αρκαδίας), γράφουν κόσμο σε αυτά όχι για να τα μαζικοποιήσουν και να στραφούν ενάντια στην εργοδοσία αλλά για να εξασφαλίσουν πιο στενή συνεργασία με την εργοδοσία σε μια περίοδο που αυξάνεται ο θυμός, η αγανάκτηση των εργαζομένων,
Έχουν στόχο να εξασφαλίσουν καλύτερους συσχετισμούς στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, ώστε να παίρνουν ακόμα πιο ευνοϊκές για την εργοδοσία αποφάσεις. Έχουν στόχο και στην ΓΣΕΕ να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την γραμμή της υποταγής και του συμβιβασμού ώστε η επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης να περνά με τους λιγότερους κραδασμούς.
Ευθύνονται για την απογοήτευση, την μοιρολατρία, τον εκφυλισμό των αγώνων, των απεργιακών κινητοποιήσεων που δεν έκαναν τίποτα για την οργάνωση της πάλης και την συμμετοχή των εργαζομένων που ήταν μέλη τους.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων να αλλάξουμε τη κατάσταση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου μας. Να ενισχυθούν αποφασιστικά τώρα και στη συνέχεια τα σωματεία, να αποκτήσουν τέτοιο προσανατολισμό ώστε να υπερασπίζονται πραγματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, να αντιπαλεύουν την επίθεση της εργοδοσίας, την εκμετάλλευση μέσα στους εργασιακούς χώρους.
Με πραγματικά επιτελεία οργάνωσης του αγώνα, δυνατά, μαζικά που θα έχουν επιτροπές μέσα στα καταστήματα. Θα αποτελούν δύναμη που δεν θα συμβιβάζεται και θα πετάξει έξω από το συνδικαλιστικό κίνημα τις θέσεις και τους ανθρώπους της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σήμερα, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ χθες) και της εργοδοσίας.
Τέτοιο Σωματείο είναι το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες τα καταστήματα και Α.Ε. Ν. Αρκαδίας και οι δυνάμεις της Δ.Α.Σ.
Είχαμε σταθερό μέτωπο απέναντι στην μεγαλοεργοδοσία, στα μονοπώλια του κλάδου, την κυβέρνηση, την τρόικα και τις αποφάσεις της.
Με σύνθημα : ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ – ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ πρωτοστάτησαν στην οργάνωση και αντίσταση των εργαζομένων του κλάδου. Δεκάδες απολυμένων συναδέλφων μας που στάθηκαν πρωτοπόρα στην σύγκρουση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση.
Δώσαμε μάχες μαζί με άλλους συνάδελφους ενάντια στις απολύσεις, την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ενάντια στην ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων, με αιτήματα να μην γίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι κ.α. Βρεθήκαμε σε χώρους όπου ξέσπασαν αγώνες (π.χ. Πελοποννησιακή Ανακύκλωση, Εργολαβικών Συνεργείων Καθαριότητας, κ.α.). Αντιπαλέψαμε τη γραμμή του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας των εργοδοτικών σωματείων. Συμμετείχαμε, κομμάτι και εμείς του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος του ΠΑΜΕ σε όλες τις δράσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Αναμφισβήτητα χωρίς τη δράση του ΠΑΜΕ τα πράγματα
για τους εργαζόμενους θα ήταν πολύ χειρότερα.

Γίνε τώρα μέλος στο σωματείο σου

Συμμετείχε ενεργά στη δράση και τη λειτουργία του.
Συνέβαλε για την αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού.

Στις εκλογές του Σωματείου 30 Μάρτη 2016
Και ώρες 15:00 – 20:00
στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στην Τρίπολη, ψηφίζουμε μαζικά, στηρίζουμε τις ταξικές δυνάμεις.

 Θέλουμε σωματεία ταξικά, στα χέρια των εργαζόμενων και όχι της εργοδοσίας
 Θέλουμε σωματεία που θα αγωνίζονται και όχι να συμβιβάζονται.
 Όλοι στην 48ωρη απεργία όταν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει τον αντιασφαλιστικό νόμο λαιμητόμο στη Βουλή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καιρός: Λάσπη και αφρικανική σκόνη

Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων, Υποστράτηγο Δημήτρη Γεωργανά

Τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, Υποστράτηγο Δημήτρη Γεωργανά, υποδέχτηκε, στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου. Η αντιπυρική περίοδος, ο προγραμματισμός και οι κατά τόπους ασκήσεις ετοιμότητας, απασχόλησαν τη συζήτηση, η οποία και έγινε σε απόλυτο κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης. Η κλιματική αλλαγή, οι υψηλές

Συλλήψεις στην Μεσσηνία για όπλα, ναρκωτικά και πλαστογραφία

Ενημερωτικό Δελτίο Αδικημάτων και Συμβάντων Πελοποννήσου. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Συνελήφθη ένα...

Πρώτη συνεδρίαση για την Περιφερειακή Επιτροπή Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Περιφερειακή Επιτροπή Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Πελοποννήσου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, την Τρίτη 23 Απριλίου, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Χρυσοβαλάντης Μέλλος, προχώρησε στην εξής δήλωση: «Η Επιτροπή αυτή ασχολείται με θέματα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο