Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μαντινείας Αλέξανδρος: “Ο Ορθόδοξος κόσμος κλαίει και θρηνεί”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε απόψε η Ακολουθία του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, κεκλεισμένων των θυρών.

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Μαντινείας ανέφερε ότι σήμερα θρηνούμε, γιατί εν μέσω 2020 ο Ορθόδοξος κόσμος δεν μπορεί να λατρέψει τον Ιησού Χριστό και να λιτανεύσει τον Επιτάφιό του, σε χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα και Σύνταγμα που προασπίζεται την ελευθερία της πίστεως. “Τα αυστηρά μέτρα της Πολιτείας ήρθαν ως απειλεί της κοινωνίας των λαών, γιατί πιστέψαμε στον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να έχουμε σύγχυση στο τί πιστεύουμε και στο τί λατρεύουμε” τόνισε χαρακτηριστικά. Συνάμα, υποστήριξε ότι ο Θεός δεν έχει την ανάγκη μας, αλλά εμείς έχουμε την δική του, για το άπειρο έλεός του και την προστασία του. “Ο Χριστός έγινε άνθρωπος από αγάπη στο δημιούργημά του” κατέληξε.

Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του Σώματος του Χριστού εντός του Ιερού Ναού, λόγω των αυστηρών μέτρων της πολιτείας για την πανδημία.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, απευθυνόμενος στο ARXON.GR, ανέφερε ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων, του πένθους και της θλίψεως, δεν ενδύεται με χρυσοκέντητα άμφια, δεν φορά αρχιερατική μίτρα, καθώς και ότι κάθεται στο παραθρόνιο ως ένδειξη ταπείνωσης, κατάνυξης και ικεσίας ελέους του Θεού. Ανέφερε δε ότι με το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας θα εορτάσουμε με την πρέπουσα λαμπρότητα και την δόξα που αρμόζει στην εορτή.

arxon.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κυπαρισσίας

Με θρησκευτική κατάνυξη και πλήθος κόσμου κορυφώθηκαν την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις για την μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Κυπαρισσία. Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου, ενώ ακολούθησε λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Εικόνας

Η Ελιά στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ψηφιακή Πλατφόρμα Ποικιλιών ελιάς GEN4OLIVE και Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για την Αναγνώριση Ποικιλιών και Ασθενειών της Ελιάς Σε ένα snapshot από το μέλλον, οι ελαιοπαραγωγοί και οι γεωπόνοι θα μπορούν με μια απλή εφαρμογή στο κινητό τους να αναγνωρίζουν με ακρίβεια τις ποικιλίες ελιάς ή να εντοπίζουν έγκαιρα ασθένειες και εχθρούς – απλώς τραβώντας μια φωτογραφία.

Εμποροπανήγυρη Γυθείου 2025 | 13 – 20 Σεπτεμβρίου

Το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι του Γυθείου επιστρέφει για μια εβδομάδα, από το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025.

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (14/09)

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας με όλη την αθλητική δράση. Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ