Βραδιά μελοποιημένης ποίησης και λαϊκού τραγουδιού στο αρχαίο θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού πραγματοποιήθηκε μια από τις ωραιότερες συναυλίες του καλοκαιριού το βράδυ της 17ης Αυγούστου.

Ο μεγάλος Λάκης Χαλκιάς και η εξαιρετική Σοφία Παπάζογλου τραγούδησαν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια της Ελληνικής μουσικής συνεπικουρούμενοι από μία άριστη ορχήστρα.
Συγκεκριμένα, η συναυλία χωρίστηκε σε δύο μέρη: Το πρώτο περιλάμβανε μελοποιημένα ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου και Μάνου Ελευθερίου ενώ το δεύτερο ήταν αφιερωμένο στους δύο τραγουδιστές θρύλους του λαϊκού τραγουδιού Στέλιο Καζαντζίδη και Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ακούστηκαν επίσης απαγγελίες από ορισμένα έργα των εν λόγω ποιητών όπως και σύντομα βιογραφικά των ανωτέρω ερμηνευτών από την ερασιτέχνη ηθοποιό Παναγιώτα Ξύδη.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Τρίπολης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και την Τοπική Κοινότητα Ορχομενού.
Ακούστηκαν, μεταξύ άλλων, τραγούδια όπως :
• «Στο περιγιάλι το κρυφό» και «Λίγο ακόμα» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
• «Ανοίγω το στόμα μου», «Της Αγάπης αίματα» και «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» του Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
• «Μέρα Μαγιού» και «Εδώ το φως» του Γιάννη Ρίτσου και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
• «Μάνα μου Ελλάς» και «Τσάμικος» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και Μάνου Χατζιδάκι αντίστοιχα.
• «Μαλαματένια λόγια» του Μάνου Ελευθερίου σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.
• «Η ζωή μου όλη», «Γυάλινος κόσμος», «Αγριολούλουδο», «Μανούλα θα φύγω» που είχε ερμηνεύσει μοναδικά ο Στέλιος Καζαντζίδης
• «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», «Ρίξε μια ζαριά καλή», «Θα κλείσω τα μάτια», «Επίσημη αγαπημένη», «Ένα όμορφο αμάξι» που είχε σφραγίσει με τις ανεπανάληπτες ερμηνείες του ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Αξιοπαρατήρητη, βεβαίως, η έντονη συμμετοχή του κόσμου σε πολλά τραγούδια. Αναμφίβολα ήταν κομβική η επίδοση των μουσικών της ορχήστρας που απέδωσαν ιδανικά όλα τα τραγούδια και τους αναφέρουμε:
• Νίκος Ανεμοδουριώτης, μπουζούκι
• Θανάσης Κελεπούρης, ακορντεόν
• Κώστας Γιαννάκης, πιάνο
• Χρήστος Σταυρίδης, κιθάρα
• Τεό Λαζάρου, μπάσο
Επίσης, οι δύο τραγουδιστές της βραδιάς ήταν πράγματι άψογοι. Ο Λάκης Χαλκιάς για μια ακόμα φορά μάς χάρισε υψηλοτάτου επιπέδου ερμηνείες δείχνοντας την ξεχωριστή φωνή του και την τεράστια αξία του. Η Σοφία Παπάζογλου ήταν υπέροχη σε όλες τις εκτελέσεις και στάθηκε περίφημα δίπλα στον Λάκη Χαλκιά αποδίδοντας με άνεση πολύ «βαριά» και μεγάλα τραγούδια ενώ κι η Παναγιώτα Ξύδη ήταν εξαίρετη στην απαγγελία των ποιημάτων των κολοσσιαίων δημιουργών.
Άξια λόγου και η προσέλευση του κόσμου που κατέκλυσε το ιστορικό θέατρο βοηθώντας στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας. Οπωσδήποτε αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για τη μαγική βραδιά. Τους ευχαριστούμε για το μαγευτικό δίωρο και τους ευχόμαστε να μας χαρίζουν πάντα τέτοιες συναυλίες που προάγουν την Μουσική μας και, γενικότερα, τον Πολιτισμό μας.

Δημήτρης Κονιδάρης
Καθηγητής Πληροφορικής

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι

To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η...

Επιτρεπόμενο Ωράριο Λειτουργίας Καταστημάτων

  Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας: 1ον.  ΩΡΑΡΙΟ:  Από τις 6:00  έως  τις  21:00,         ΗΜΕΡΕΣ:  Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, εκτός από τις εξής ημέρες:         α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),         β) την ημέρα της εορτής των

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα εξορμήσει στο όρος Ζάβιτσα της Κυνουρίας

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων...
00:00:00

Δείτε ζωντανά το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9),...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο