Ένας Τριπολιτσιώτης στα εργοστάσια της ECOSPRAY στην Ιταλία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με αφορμή την εφαρμογή της νομοθεσίας IMO 2020 στη ναυτιλία και της εκστρατείας PANACEA 2019 για την καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ο Λάτσης Νικόλαος με την ειδικότητα του ηλεκτρολόγου μηχανικού και εκπαιδευτικού τεχνολόγων μηχανικών παρακολούθησε εκπαίδευση στις τεχνολογίες κατάλυσης ρύπων στην ατμόσφαιρα και στις θάλασσες, στα εργοστάσια της ECOSPRAY στην Ιταλία.

Θεωρώ καθήκον και υποχρέωση του καθενός μας την παράδοση γνώσης και την ενημέρωση με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των συμπολιτών μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο σε θέματα που αφορούν την υγεία μας και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Θίγω συνοπτικά 2 πτυχές που θεωρώ ότι αποτελούν κύρια πηγή σημαντικών προβλημάτων και θα έπρεπε να μας απασχολούν.

Πρώτον , η έλλειψη παιδείας και όχι εκπαίδευσης έχει συντελέσει στην ασθενή κριτική μας αντίληψη περιορίζοντας τα όρια της κατανόησης μας για τον κόσμο που ζούμε και αλληλεπιδρούμε. Με άμεση συνέπεια την υιοθέτηση και ενίσχυση πρακτικών επιβλαβών και καταλυτικών για την πορεία του είδους μας, θεωρώντας ότι εξασφαλίζουμε κάποια πρόσκαιρα οφέλη. Η πραγματικότητα είναι ότι συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο μόνο σε προσωπικά οφέλη των λίγων καθιστώντας τους εαυτούς μας ασυνείδητα σε υποχείρια και εξαρτώμενους.

Ως δεύτερον, επακόλουθη συνέπεια της έλλειψης κριτικής αντίληψης αποτελεί η απουσία θέλησης ακόμη και στο κομμάτι της οικονομίας, όπου θεωρητικά αποτελεί αναγκαία προτεραιότητα όλων μας. Δηλαδή πρακτικά υστερούμε στην αφομοίωση και ανάπτυξη υποδομών και τεχνολογιών οι οποίες θα μας καταστήσουν ανταγωνίσιμους στην παγκόσμια οικονομία και θα καθορίσουν το προνόμιο της εξάρτησης άλλων χωρών από εμάς.

Για να γίνω πιο κατανοητός θα σας δώσω μια εικόνα που αποτελεί παράδειγμα των λεγόμενών μου. Κατέχουμε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις ναυτιλίας στη διεθνή κοινότητα. Κατοικούμε σε μία από τις ιδανικότερες χώρες για την ανάπτυξη ναυπηγείων και παροχής υπηρεσιών στη διεθνή ναυτιλία. Διαθέτουμε ανθρώπινο δυναμικό ικανό ώστε να στηρίξουμε οποιαδήποτε επιχειρηματική πρωτοβουλία Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα πλούσιο και υγιές φυσικό περιβάλλον σπάνιας βιοπικοιλότητας εξασφαλίζοντας μας τη δυνατότητα αυτάρκειας στη διατροφή μας. Άρα πληρούμε τις προϋποθέσεις και διαθέτουμε τα εφόδια για ευημερία σε σημαντικούς τομείς. Υστερούμε όμως σε πρωτοβουλίες, είτε αγνοώντας τη δυναμική μας, είτε θεωρώντας τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να εξαρτόμαστε από πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας και εμείς να συμμετέχουμε ως σφήνα στην κάλυψη μερικών αναγκών της, μη έχοντας όφελος στις δικές μας εθνικές και συλλογικές ανάγκες.

Τέλος δεχόμαστε τις εξωτερικές πολιτικές και συμφωνίες, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύπανση και μη αναστρέψιμη αλλοίωση του φυσικού μας περιβάλλοντος, επιβαρύνοντας την υγεία μας και το προσδόκιμο της ηλικίας. Δεν δύναμαι να τα αναλύσω εκτενέστερα. Είμαστε ότι τρώμε και ότι αναπνέουμε.

Σε απάντηση της αναμενόμενης απορίας όλων μας: «Τι μπορούμε να κάνουμε»; Η ιστορία επαναλαμβάνεται όταν ακολουθούμε τις ίδιες τακτικές με τα ίδια λάθη. Άρα ας κάνουμε όλοι μας ατομικά και συλλογικά κάτι διαφορετικά και πρωτότυπα από ότι κάνουμε τόσα χρόνια έως και σήμερα αναλαμβάνοντας ο καθένας μας το δικό του μερίδιο ευθύνης. Όταν όλοι το συμμεριστούμε ταυτόχρονα ο κόσμος μας θα αλλάξει σε δευτερόλεπτα.
latsis italia2

Λάτσης Νικόλαος
MSc Τεχνολόγος Μικροηλεκτρονικής
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
Εκπαιδευτικός Τεχνολόγων Μηχανικών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο