Εξόρμηση στα υπέροχα ελατοδάση του δυτικού Μαινάλου για τον ΣΑΟΟ

Ανακοίνωση του συλλόγου Αρκάδων ορειβατών οικολόγων με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας βουνού, 11 Δεκεμβρίου.

Ελλάδα: η 5η ορεινότερη χώρα της Ευρώπης με βουνά και υπέροχες οροσειρές να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της. Αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου, του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της χώρας μας, δώρισαν απλόχερα τον πλούτο τους στην κυριότερη, εδώ και αιώνες, οικονομική δραστηριότητα, την ορεινή κτηνοτροφία. Μαζί με τις παραδοσιακές αγροτικές καλλιέργειες έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα και την ιστορική πορεία του λαού μας σε αυτή τη χερσόνησο. Τα βουνά έθρεψαν και προστάτευσαν τους ανθρώπους τους, που με τη σειρά τους τα σεβάστηκαν και πορεύτηκαν μαζί τους σε απόλυτη αρμονία.

Σήμερα, αυτές τις μοναδικές νησίδες βιοποικιλότητας, τις καταστρέφουμε με βαναυσότητα και απληστία πέρα από κάθε επιτρεπτό όριο και μέτρο. Τεράστιες εξορύξεις, πυρκαγιές, ατελείωτα αιολικά δήθεν «πάρκα», ανεξέλεγκτες υλοτομήσεις και σκουπιδότοποι, καταπατήσεις και αυθαίρετη δόμηση, αλλοιώνουν δραματικά τους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας.

Στην Αρκαδία, χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τα απαράμιλλα ορεινά μας συγκροτήματα. Αυτά, εκτός από την αξία τους ως τοπία και σημαντικοί βιότοποι έχουν ιδιαίτερη πολιτισμική και ιστορική σπουδαιότητα.

Επομένως, η όποια εύλογη αναπτυξιακή δραστηριότητα θα πρέπει να είναι συμβατή με τις πιο πάνω αξίες, προς τις οποίες ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων είναι απόλυτα προσηλωμένος. Καλούμε και τους άλλους φορείς και σωματεία της Αρκαδίας, αλλά και τους διοικητικούς θεσμούς της (Περιφέρεια, Δήμους, Επιμελητήρια κτλ) να εναρμονίσουμε τη δράση μας για μια ήπια περιβαλλοντική-οικοτουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σ.Α.Ο.Ο. την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, διοργανώνει πεζοπορική και ορειβατική εξόρμηση στα υπέροχα ελατοδάση του δυτικού Μαινάλου, στα χωριά Στεμνίτσα και Ζυγοβίστι. Θα γίνουν δύο διαδρομές. Η 1η θα διαρκέσει 3,5 ώρες, θα είναι ήπια και προσφέρεται ακόμα και για αρχαρίους με καλή φυσική κατάσταση. Η 2η θα διαρκέσει 5 περίπου ώρες, είναι κάπως απαιτητική, με ανάβαση στην εμβληματική κορυφή Κλινίτσα (1548 μ.). Όλοι μας θα καταλήξουμε στο ιστορικό Ζυγοβίστι (1180 μ.) για τα περαιτέρω…

Αναχώρηση λεωφορείου 8 π.μ. της Κυριακής από την κεντρική πλατεία Αγίου Βασιλείου της Τρίπολης. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου, Β. Δεκάζου 9-11, τηλέφωνο 2710-234980, e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia