Χαιρετισμός του Βαγγέλη Γούργαρη στο συλλαλητήριο ενάντια στην πώληση του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για μια ακόμη φορά εδώ στην πλατεία της Μεγαλόπολης να διαμαρτυρηθούμε για την πώληση της ΔΕΗ, η πρώτη μας συγκέντρωση ήταν την πρώτη Ιουλίου του 2014.

Είμαστε όλοι εδώ, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι πωλείται αύτανδρο το Λιγνιτικό Κέντρο της Μεγαλόπολης, επειδή το κεφάλαιο και η Ε.Ε. αποφάσισαν και τα αστικά κόμματα της χώρας μας ψήφισαν και υλοποιούν την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο και την άγρια εμπορευματοποίηση του ρεύματος που πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό.

Η αρχή έγινε με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και την αρπαγή από το κεφάλαιο του 49% των μετοχών της, μαζί διαλύθηκε το ασφαλιστικό των εργαζομένων και λεηλατήθηκαν τα αποθεματικά του.

Δόθηκαν στους ιδιώτες οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Εξασφαλίστηκε στους εμπόρους ρεύματος με τις δημοπρασίες ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, η πρόσβαση στις μονάδες φτηνής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές για να κερδοσκοπούν.

Έκαναν τη ΔΕΗ τρία κομμάτια για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης.

Σε τούτη τη φάση πωλούν λιγνιτικές μονάδες, στην επόμενη που δεν θα αργήσει, αν δεν τους σταματήσουμε, θα πωλούν υδροηλεκτρικές μονάδες και στη συνέχεια ότι θα έχει απομείνει.

Οι συνέπειες από τη μέχρι τώρα πορεία της απελευθέρωσης είναι ολέθριες.

Το τιμολόγιο του ρεύματος εκτινάχτηκε στα ύψη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, εκατοντάδες χιλιάδες ζουν στο σκοτάδι, ακόμη και στη Μεγαλόπολη, δίπλα από τις μονάδες παραγωγής ζουν άνθρωποι χωρίς ρεύμα.

Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου, έχει όμως και συμμάχους.

Έχει σύμμαχες όλες εκείνες τις δυνάμεις που στηρίζουν την απελευθέρωση, ανεξάρτητα αν την ξορκίζουν για να γίνει καλή, ή κλαψουρίζουν ότι δήθεν δεν εφαρμόζεται σωστά.

Έχει σύμμαχο τη Ν.Δ. γιατί οι θέσεις που δημοσιοποίησε πρόσφατα είναι στην ίδια κατεύθυνση.

Έχει το ΠΑΣΟΚ που στήριξε και στηρίζει την πολιτική της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης και ας κάνει κριτική στην κυβέρνηση ότι πουλάει χωρίς σχέδιο.

Ένα είναι το σχέδιο, η παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο και η εμπορευματοποίηση του ρεύματος.

Σε αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση έχει συμμάχους όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Από τα μέχρι τώρα στάδια της απελευθέρωσης χτυπήθηκαν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο και μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές τους.

Η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης είχε σοβαρότατες συνέπειες, περιορισμός της χρήσης του λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή, συρρίκνωση δραστηριοτήτων στο Λιγνιτικό Κέντρο, απώλεια εκατοντάδων θέσεων σταθερής δουλειάς, μεγάλη μείωση σε όλες τις μορφές απασχόλησης, ανεργία, φτώχια, μαρασμός.

Τώρα οδηγείται στην πλήρη εξαθλίωση.

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν από κοινού στο τρίτο μνημόνιο το προχώρημα της απελευθέρωσης και τώρα με το κλείσιμο της αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου που έφερε την πώληση λιγνιτικών μονάδων τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον νομίζοντας ότι θα κρύψουν τις ευθύνες τους.

Φίλες και φίλοι δεν παραγράφονται οι ευθύνες κανενός για το ότι φθάσαμε εδώ, όμως δεν δικαιούται πλέον κανένας να λέει ότι μπορεί να εφαρμόζεται η πολιτική της Ε.Ε., να προχωράει η απελευθέρωση, να παραδίδεται η ενέργεια στο κεφάλαιο και ταυτόχρονα να ικανοποιούνται και οι λαϊκές ανάγκες (δεν γίνετε και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος όπως λέει ο λαός μας).

Τέτοια συνταγή δεν υπάρχει και όποιος συνεχίζει να το λέει αυτό κοροϊδεύει συνειδητά.

Προϋπόθεση για την κερδοφορία του κεφαλαίου είναι η παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ούτε έχουμε να κερδίσουμε κάτι αν μπούμε στη διαμάχη μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου που οι μεν θέλουν να πωληθεί η ΔΕΗ για να έχουν κερδοφορία και οι δε να παραμείνει κρατική για να τους παρέχεται φθηνό ρεύμα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες τους.

Και με τους μεν και με τους δε οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να χάνουν.

Στις τέσσερις Μάη από τούτο το βήμα είχαμε προειδοποιήσει ότι στο τωρινό στάδιο της απελευθέρωσης θα πωληθεί ολόκληρο το λιγνιτικό κέντρο της Μεγαλόπολης και οι σταθμοί και τα ορυχεία, δεν είχαμε μαντικές ικανότητες, είπαμε αυτό που όλοι γνώριζαν ότι έρχεται.
Μαζί με τις μονάδες και τα ορυχεία προετοιμάζεται η αρπαγή περίπου 50.000 στρεμμάτων Μεγαλοπολίτικης γης και των νερών του μεγαλύτερου υδροφόρου ορίζοντα των Βαλκανίων.

Προχωρούν οι σχεδιασμοί για μετατροπή της Μεγαλόπολης σε χώρο υποδοχής κάθε είδους αποβλήτων ακόμη και επικίνδυνων.

Η αρχή έγινε με την έγκριση από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, για την κατασκευή στην Παλαιόχουνη του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων όλης της Πελοποννήσου.

Ο λαός μπορεί να σταματήσει το έγκλημα και να επιβάλει λύσεις προς όφελος του φτάνει να το πιστέψει, να οργανωθεί και να παλέψει.

Όχι άλλες αυταπάτες και αναμονές, με τον οργανωμένο αγώνα μας θα συντρίψουμε την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και μας εξαθλιώνει.

Σημαίνουμε γενικό συναγερμό.

Στις επόμενες μέρες κάθε λαϊκός φορέας στη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή με πρώτα τα εργατικά συνδικάτα, πρέπει να προχωρήσει σε Γενικές Συνελεύσεις και άλλες μαζικές διαδικασίες.

Να παρθούν μαζικές αποφάσεις και κάθε φορέας να γίνει ρυάκι αντίστασης και αγώνα, όλοι μαζί θα γίνουμε το ποτάμι που θα πνίξει κάθε επιβουλή.

Να κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και να επαγρυπνούμε, η πείρα έχει δείξει ότι αργά ή γρήγορα όσοι από θέση αρχής είναι δίπλα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης θα αδειάσουν τους αγώνες μας και θα συνταχτούν με τους απέναντι.

Ο αγώνας θα είναι δύσκολος μα η νίκη θα είναι σίγουρα δική μας.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ

  • ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • ΔΕΗ
- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο