Ελληνικό Αρκαδίας – Το άγνωστο και πιο όμορφο παραδοσιακό χωριό της Ελλάδος (pics)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ελληνικό είναι χωριό της επαρχίας Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Μουλάτσι , πιθανώς από τη σλάβικη λέξη mulach που σημαίνει μουλάρι .

Βρίσκεται στη διαδρομή μεταξύ Στεμνίτσας και Καρύταινας στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου , σε υψόμετρο 720 μ. , 23 χμ από Μεγαλόπολη και 8 χμ από Στεμνίτσα . Το χωριό ανήκει διοικητικά στον δήμο Γορτυνίας κι έχει 200 περίπου μόνιμους κατοίκους .

Το Ελληνικό (με την ονομασία Μουλάτσι) αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1515 ως φέουδο του Αχμέτ Μπέη με πληθυσμό αποτελούμενο από 41 οικογένειες, 5 αγάμους και 1 χήρα. Το 1690 αναφέρεται από τον Βενετό περιηγητή Aντόνιο Ρακιφίκο. Σε απογραφή των Βενετών το 1700 εμφανίζεται να έχει 148 κατοίκους . Συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ο οικισμός εντάχθηκε διοικητικά στον Δήμο Τρικολώνων, έδρα του οποίου ήταν η γειτονική Στεμνίτσα .

elliniko 1
Υπήρξε ξεχωριστή κοινότητα στο διάστημα 1912-1998 οπότε εντάχθηκε στον νέο δήμο Τρικολόνων που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστριας. Από το 2011 ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας. Από το Ελληνικό καταγόταν ο οπλαρχηγός του 1821 Σάββας Νικολόπουλος.

elliniko 2
Από το Ελληνικό κατάγονται μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος , οι αδελφοί Φουρλή, του γνωστού ομίλου επιχειρήσεων και ο Σταύρος Πάνου Αϊβαλής Ιδρυτής της εφημερίδας «Λούσιος» και μετέπειτα «Αρκαδικό Βήμα»!

elliniko 3
Το Ελληνικό τα τελευταία χρόνια έχει αποκτίσει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να κρατήσει τους επισκέπτες που θα θελήσουν να διανυκτερεύσουν εδώ.

elliniko 4
Είναι ένα περιποιημένο και καθαρό χωριό, με πέτρινα σπίτια, γραφική πλατεία, ένα εκκλησιαστικό μουσείο, 2 καφενεία, 2 ταβερνάκια και 5 ξενοδοχεία. Το εκκλησιαστικό μουσείο στεγάζεται σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτήριο.

elliniko 7
Εκτίθενται εκκλησιαστικά είδη, ιερά άμφια και εικόνες αγιογραφημένες από την εποχή που το χωριό λεγόταν Μουλάτσι.

elliniko 8
Το Ελληνικό είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας.

elliniko 10

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο