• 29 Μάι

  ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΕΛΕΝΗΣ Π.

  ΤΡΙΠΟΛΗ | 28ης Οκτωβρίου 14

  08:30 - 08:30 (Επ.), τηλ.: 2710238588

 • 29 Μάι

  ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΚΑΛΑΜΑΤΑ | Μακεδονίας 18

  08:00 - 14:00 17:30 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2721084098

 • 29 Μάι

  ΜΕΛΛΟΥ Ο. - ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Δ.

  ΝΑΥΠΛΙΟ |  Άργους 38Α

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2752022833

 • 29 Μάι

  ΣΑΡΟΓΛΟΥ Δ. -  ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  Δ.

  ΣΠΑΡΤΗ | Παλαιολόγου Κωνσταντίνου 22

  08:00 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2731021681

 • 29 Μάι

  ΣΥΓΓΟΥΝΑ Α. - Χ. ΣΥΓΓΟΥΝΑ

  ΚΟΡΙΝΘΟΣ | Αρχαία Κόρινθος

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2741031655

ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ: Πόσο θα "άντεχε" η Τρίπολη; (video)

Με αφορμή τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις σε μέρη της Ελλάδας που άφησαν πίσω τους θύματα και μεγάλες καταστροφές, το pna.gr αναδημοσιεύει τη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει ο πρόεδρος του συλλόγου Μηχανικών Αρκαδίας κ.Παναγιώτης Αποστολόπουλος.

Στη συνέντευξη είχαμε ζητήσει απαντήσεις αναφορικά με την σεισμική θωράκιση της Τρίπολης, την αντοχή της σε πιθανό μεγάλο σεισμό, αλλά και την αντοχή των σχολείων της πόλης.- Στην Ελλάδα στις περισσότερες περιπτώσεις σεισμικής δόνησης παρατηρούμε εκτεταμένες ζημιές σε κτίσματα, αλλά σπάνια βλέπουμε κτίρια να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα – όπως έγινε στην Ιταλία. Αυτό οφείλεται στους μικρής έντασης σεισμούς ή στον τρόπο κατασκευής των κτιρίων;Στην Ελλάδα κυρίως μετά την εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών και έπειτα και ειδικότερα από τότε που άρχισε να γίνεται σωστή κατασκευή και επιτήρηση των κτιρίων έχει μειωθεί σημαντικά ο όγκος των κτιρίων που θα έχουν πρόβλημα σε πιθανό μεγάλο σεισμό. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και το γεγονός πως δεν έχουμε πολλούς και μεγάλους σεισμούς- Η Τρίπολη είναι θωρακισμένη απέναντι σε έναν πιθανό μεγάλο σεισμό;Αναφορικά με την αντισεισμική προστασία το ένα σκέλος είναι ο σχεδιασμός των κτιρίων που έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και το δεύτερο σκέλος – που το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και είναι και η αιτία που δεν έχουμε παρατηρήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην Τρίπολης – είναι η γεωγραφική της θέση, η οποία δεν κρίνεται ως επικίνδυνη για γέννηση σεισμου. Η Τρίπολη τοποθετείται στη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας ένα, κάτι που σημαίνει ότι έχει τη χαμηλότερη πιθανή σεισμική επιβάρυνση. Αυτό μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη.

Αναφορικά με τις κατασκευές τα κτίρια στην πόλη μας οι κατασκευές ακολουθούν τα πρότυπα των κανονισμών. Φυσικά υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις όπου δεν ακολουθούνται οι κανόνες.
- Τα σχολεία της Τρίπολης είναι κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν σε μεγάλους σεισμούς;Όσα κτίρια – και μιλάω σαν μηχανικός – έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με προδιαγραφές σχολείων πιστεύω πως είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Κατά καιρούς βέβαια έχουμε δει άλλα κτίρια να χρησιμοποιούνται για σχολεία και αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Τα τελευταία χρόνια βέβαια βλέπουμε πως δημιουργούνται νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.- Τι πρέπει να προσέχει κάποιος που θέλει να αγοράσει ή νοικιάσει ένα σπίτι στην Τρίπολη; 
Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο που μπορεί να προκληθεί από μια συνηθισμένη ένταση σεισμού, είναι η έλλειψη σωστής μελέτης και η επίβλεψη από αρμόδιους κατά την κατασκευή ενός κτιρίου.

Το βασικότερο πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε ένα κτίριο οφείλεται στο ότι έχει γίνει λάθος στην κατασκευή τους. Εφόσον τηρηθούν όλοι οι κανόνες, τότε θεωρητικά δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος.

Οποιοδήποτε λοιπόν κτίριο έχει μελέτη και επίβλεψη από μηχανικό δεν έχει πρόβλημα.- Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση πως το πιο ασφαλές σημείο – σε περίπτωση μεγάλου σεισμού – μέσα σε ένα σπίτι είναι η κάσες. Περιέχεται δόση αλήθειας σε αυτή την πεποίθηση;Γενικά ο σχεδιασμός ενός σπιτιού είναι τέτοιος ώστε να καταρρέουν τελευταία τα δοκάρια και οι κολώνες, οπότε σε έναν βαθμό το κάτω από τις κάσες σημαίνει κάτω από το δοκάρι, γι αυτό και ακούγεται τόσο συχνά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως είμαστε απόλυτα ασφαλής μένοντας σε αυτό το σημείο. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού.

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia