Ένα εντυπωσιακό, αρχαίο έθιμο στη Νεστάνη Αρκαδίας! (pics/video)

Μεγάλη γιορτή σήμερα για τη Νεστάνη με το πανηγύρι του Αη-Γιώργη, όπου αναβιώνει μια ωραία διατηρημένη λαϊκή παράδοση.

Στην αρχαιότητα εδώ λατρεύονταν ιδιαίτερα ο Ίππιος Ποσειδώνας, θεός χθόνιος, και η Δήμητρα, θεά της βλάστησης και της καρποφορίας. Ένα πλήθος ντόπιων ανεβαίνει και κατεβαίνει τα 400 μ. του υψώματος του Γουλά πάνω από τη Νεστάνη, όπου βρίσκεται το ξωκκλήσι του Αη-Γιώργη, χορεύοντας σαν μέλη Χορού αρχαίας τραγωδίας.


Όσοι συμμετέχουν είναι ντυμένοι με την παραδοσιακή τσιπιανίτικη φορεσιά και κρατούν γκλίτσα στολισμένη στην κορυφή με μάηδες, πασχαλιές, αγριοσέλινα και άλλα λουλούδια.Στην διαδρομή, κατεβαίνοντας από τον Αη-Γιώργη περνούν μπροστά από το Μοναστήρι της Γοργοεπηκόου, χορεύοντας και τραγουδώντας το τραγούδι του Αη-Γιώργη.


Στη συνέχεια φθάνουν στην πάνω πλατεία της Νεστάνης, όπου σχηματίζουν μεγάλους κύκλους χορεύοντας συρτό και τραγουδώντας. Το έθιμο του Άη-Γιώργη έχει πανάρχαιες καταβολές, καθώς σύμφωνα με τους μελετητές η λατρεία και ο εορτασμός του Αγίου αποτελεί συνέχεια της λατρείας προχριστιανικών θεοτήτων της περιοχής.*Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έθιμο εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (ayla.culture.gr) προκειμένου να διαφυλαχθεί.
Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia