Πρόταση Αρκά στο Δήμο Αλίμου για να τιμήσει το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε την επιστολή που έστειλε στο Δήμο Αλίμου ο πρώην πρόεδρος του συνδέσμου Μαναραίων Αττικής κ. Παναγιώτης Σιαμπέκος.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Αξιότιμοι: Κύριες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Σε όλες τις εκφάνσεις της ιστορίας κάθε λαού, τις πολιτιστικές, τις πνευματικές, και τις ιστορικές ξεπροβάλλουν προσωπικότητες που ξεχωρίζουν και είναι οι κύριοι συντελεστές της ελευθερίας και γενικά της ανέλιξής του. Οι ευνοούμενοι από την προσφορά τους μεταγενέστεροί τους φροντίζουν, είτε ως κεντρική Κρατική Διοίκηση είτε ως περιφερειακή Αρχή, να ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ την προσφορά τους, να την ΙΕΡΑΡΧΟΥΝ και να ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝΠΡΕΠΟΥΣΑ ΤΙΜΗ προς αυτούς, ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ και ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ προκειμένου ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ οι νεότερες γενιές. Και ο Δήμος Αλίμου δεν υστέρησε σε αυτό, ιεραρχώντας την προσφορά του καθενός και εγείροντας προτομές (Θουκυδίδης, Καραϊσκάκης)και ανδριάντες (έφιππος ανδριάντας Σαράφη), είτε αφιερώνοντας οδούς στο όνομά τους (Αριστοτέλους, Ιωνίας, Ρήγα Φεραίου, Κανάρη, Επονιτών, Υψηλάντου, 17ης Νοεμβρίου) πολλές οδούς ονομάτων της ελληνικής μυθολογίας (Εκάβης) αλλά και τοπικών αρχόντων του Δήμου (Μαλτέζου, Τσουκανέλη, Γκούμη, Μπιζάνη).

Δεν αμφισβητώ και δεν υποτιμώ την προσφορά κανενός. Όλα τα αναφερόμενα ονόματα είναι απλώς ενδεικτικά του εύρους απόδοσης τιμής από το Δήμο. Είναι πασίγνωστο και αναγνωρισμένο από την ιστορία ότι Πρωταγωνιστής της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας του 1821, που σε λίγες μέρες γιορτάζουμε, ήταν ο Πρωτοκλέφτης Αρχιστράτηγος ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του,αφοσιώθηκε στον αγώνα για την Ελευθερία της Πατρίδας και με το στρατηγικό πνεύμα που διέθετε αλλά και την πεποίθηση ότι: «Ο Θεός υπέγραψε την Ελευθερία της Ελλάδας και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του» κατόρθωσε και «..…ξύπνησε τεσσάρων αιώνων κοιμηθείσανγην…»

Κατά τη διάρκεια του αγώνα φυλακίστηκε δύο φορές από την τότε προσωρινή Ελληνική Διοίκηση και όταν ο αγώνας κινδύνευε του «έδιναν χάρη» και από το μπουντρούμι της φυλακής έτρεχε στα κορφοβούνια και πολεμούσε τον κατακτητή. Αλλά και η ελεύθερη Πατρίδα,που αυτός ελευθέρωσε, τον καταδίκασε «εις θάνατον» και ευτυχώς που βρέθηκαν δύο έντιμοι και γενναίοι Δικαστές ο ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ και ο ΤΕΡΤΣΕΤΗΣ– και αποφεύχθηκε ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ για την Ελλάδα. Πολλοί Δήμοι της Πατρίδας μας και οι περισσότεροι της Αττικής εκτιμώντας την προσφορά του και ιεραρχώντας την, έχουν ανεγείρει περικαλλείς ανδριάντες ή προτομές του ή έχουν αφιερώσει το όνομά του σε πλατείες και κεντρικούς οδούς τους. Ο Δήμος Αλίμου επιφύλαξε γι αυτόν την τιμή να του αφιερώσει τη μικρότερη ίσως οδό του Δήμου, μήκους λιγότερο των εκατό μέτρων,σχεδόν άβατη με αυτοκίνητο και γι αυτό τη χαρακτήρισε και«πεζόδρομο».Πιστεύω ότι ελάχιστες, είναι οι δεκάδες των συνδημοτών μας που γνωρίζουν την ύπαρξή της και ακόμη λιγότεροι αυτοί που έχουν περπατήσει σ’ αυτήν. Ίσως να είναι άγνωστη ακόμη και στον ταχυδρόμο της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος μετονόμασε την οδό Βασιλίσσης Σοφίας σε λεωφόρο Καλαμακίου αφήνοντας έτσι στην ηρεμία του και την αφάνεια του το θρυλικό…«ΓΕΡΟ».

Η πρότασή μου είναι:

Να αφιερώσετε μία από τις προσεχείς επετείους της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας στο ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ να συνεδριάσετε επί «της εξέδρας των επισήμων» και αντί πανηγυρικού λόγου να μιλήσετε γι αυτόν και την προσφορά του, να την επανεκτιμήσετε και να την επαναξιολογήσετε και να τον αποκαταστήσετε στη θέση που του αξίζει. ΧΡΕΟΣ όλων μας: του Δήμου, των Κοινωνικών Φορέων και Δημοτών, είναι να βγάλουμε το ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ από την αφάνεια, την υποβάθμιση του έργου του και γενικά της προσφοράς του. Θα μπορούσα να πω: ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗ ΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ.

Με τιμή, Παναγιώτης Σιαμπέκος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στο Επιμελητήριο Αρκαδίας

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας

Στην ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας προχώρησε ο ΕΦΕΤ, μετά...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, την Δευτέρα 22 Απριλίου. Κοινές δράσεις, αναπτυξιακά προγράμματα και αθλητικές υποδομές ήταν τα κυριότερα σημεία της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Ομοσπονδίας και της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Με διάθεση συνεργασίας για την προβολή, την ανάδειξη

Κέντρο Κοινότητας | Το πρόγραμμα Μάϊου 2024 για την Κινητή Μονάδα

Ο Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει το πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας του Κέντρου Κοινότητας για τον Μάιο 2024. Διαβάστε το αρχείο, ΕΔΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο