Στα “κάγκελα” οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών – Οι μειώσεις, τα απλήρωτα δάνεια και οι κωλοτούμπες (video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γενική συνέλευση για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών Στέγης του Νομού Αρκαδίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Εργατικό κέντρο Τρίπολης.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/3x7g1gTDG3o” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Λίγο πριν την έναρξη της συνέλευσης ο Παναγιώτης Σμυρνιώτης αντιπρόσωπος του ΠΑΣΥΦΩΣ στην Αρκαδία, μας έδωσε απαντήσεις για τα προβλήματα με τα οποία έρχονται πλέον αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης.

Αρχικά ο κ.Σμυρνιώτης μας γνωστοποίησε πως ο σύλλογος ΠΑΣΥΦΩΣ μετρά πλέον πάνω από 8000 μέλη, ενώ παράλληλα ανέφερε, πως στις 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πανελλήνια συνέλευση για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης, τονίζοντας, πως δεν είναι λίγοι εκείνοι, που πήραν δάνεια, για να προχωρήσουν στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών – ακόμα και βάζοντας υποθήκη το σπίτι τους- με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με νόμο του 2014 που στην ουσία κατά παράβαση έκοψε μονομερώς όλες τις συμβάσεις των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης και να μειωθούν οι τιμές απόδοσης από 10 έως 40 τοις εκατό, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες που δανείστηκαν από τράπεζες και έβαλαν ενέχυρο το σπίτι τους να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Σμυρνιώτης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις υποσχέσεις των πολιτικών, τονίζοντας: «Είχαμε υποσχέσεις προεκλογικά από όλες τις κυβερνήσεις, πως θα έλυναν αυτή την αδικία, αλλά μετά είχαμε τις γνωστές κωλοτούμπες και τώρα μας λένε, πως δεν υπάρχει καμία αδικία».

Αναφορικά με τον πως σκοπεύουν οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης, να αντιμετωπίσουν την υπάρχουσα κατάσταση, ξεκαθάρισε: «Εμείς μαζί με καταξιωμένους δικηγόρους και με μελέτες που έχουμε κάνει με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο ακολουθήσαμε το δρόμο των αγωγών. Ο δικαστικός μας αγώνας λόγω της απεργίας των δικηγόρων πήγε λίγο πίσω το 2016 αλλά τώρα συνεχίζουμε με αγωγές κατά της ΔΕΗ. Μπορεί να χρειαστεί να φτάσουμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΦΩΣ απευθυνόμενος στους Αρκάδες που είναι γύρω στους 50 συνολικά, αλλά και σε όλους όσους είναι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης τους κάλεσε να αναζητήσουν πληροφορίες για τον ΠΑΣΥΦΩΣ μέσω ίντερνετ, για να εγγραφούν στο σύλλογο και να διεκδικήσουν δικαστικά τα απολεσθέντα εισοδήματα τους.

Απαντώντας σε ερώτημα για το μέγεθος της μείωσης που δέχτηκαν, ανέφερε: «Στο μεγαλύτερο ποσοστό των κατόχων φωτοβολταϊκών στέγης ήταν μονομερής. Όταν υπογράψαμε τις συμβάσεις με τη ΔΕΗ υπήρχε μια συμφωνημένη τιμή που ήταν γύρω στα 49 – 50 λεπτά και τώρα στους περισσότερους είναι κάτω από 34 λεπτά, άρα μιλάμε για μια απώλεια εισοδήματος γύρω στο 30 τοις εκατό».

Τέλος σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος θεωρεί πως έχει βάσει η άποψη πολλών πως το θέμα των φωτοβολταϊκών ήταν «μια φούσκα που ξεφούσκωσε γρήγορα», δήλωσε: «Στην πορεία αυτό αποδείχθηκε. Μιλώντας όμως για τα φωτοβολταϊκά στέγης το θέμα θέλει μεγάλη ανάλυση. Γίνανε πολλοί λάθος χειρισμοί από τις κυβερνήσεις», ενώ συμπλήρωσε: «Τα φωτοβολταϊκά στέγης δεν έχουν καμία σχέση με τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται στο έδαφος σε πάρκα. Σκοπός των αδειών που δόθηκαν σε ιδιώτες ήταν για να μπορέσει να γίνει συμψηφισμός του ρεύματος με το παραγόμενο. Υπήρχε δηλαδή ένας κοινωνικός λόγος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο