Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο εδώλιο πρώην πολιτευτής της Αρκαδίας για δωροληψία

Είχε συλληφθεί μετά από καταγγελία για χρηματισμό...

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει ο πρώην πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποδιευθυντής τραπεζικού καταστήματος, κ.Ζαφειρόπουλος, κατηγορούμενος σε υπόθεση δωροληψίας, για την οποία είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο. Φέρεται να είχε ζητήσει "μίζα" από επιχειρηματία, προκειμένου να αποδεσμευθούν ποσά από πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.


Κατά το κατηγορητήριο, ο τότε υποδιευθυντής κεντρικού υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα συνελήφθη ύστερα από καταγγελία αγρότη, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος του βεβαίωσε ότι μπορούσε να μεσολαβήσει, προκειμένου να διευθετηθεί γρηγορότερα η χρηματοδότηση, καθώς ήδη είχε μπει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ανέμενε την τμηματική καταβολή ποσού ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.


Με το υπ' αριθμ. 1857/2016 βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας έκρινε ότι ο άλλοτε υποψήφιος βουλευτής στο νομό Αρκαδίας, θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη, αντιμέτωπος με το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου σε βαθμό κακουργήματος. Καλύτερη "τύχη" είχαν οι δύο συγκατηγορούμενοί του, εκ των οποίων η μία φοροτεχικός. Για αυτούς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία, με το σκεπτικό ότι δεν εντοπίστηκαν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από πλευράς τους. Αντίστοιχη ήταν και η εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Χρήστου Μπαρδάκη, ο οποίος είχε προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή του Γ. Ζαφειρόπουλου, ζητώντας όμως να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του για επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου.


Η υπόθεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξεκίνησε το 2011, όταν έγινε δεκτό το αίτημα έγκρισης, μέσω ΕΣΠΑ, ενός αγρότη από τη Θήβα για το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ σε τρεις δόσεις. Στους μήνες που ακολούθησαν όμως, τα χρήματα δεν ερχόντουσαν, με αποτέλεσμα σχεδόν τρία χρόνια μετά την αρχική έγκριση, ο αγρότης -και μετέπειτα καταγγέλων- να έρθει σε επαφή με την τράπεζα για να ενημερωθεί με ποιόν τρόπο θα λάμβανε τα χρήματα του προγράμματος.


Οι υπάλληλοι με τους οποίους επικοινώνησε και, σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης χρηματίστηκαν -αν και κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν προέκυψε από την ανάκριση- παρέπεμψαν, κατά τη δικογραφία, τον ενδιαφερόμενο αγρότη στον κατηγορούμενο υποδιευθυντή. Κι αυτό γιατί εμφανίζονται να υποστήριξαν πως εκείνος είχε τη δυνατότητα να μεσολαβήσει και να πετύχει την ταχύτερη διεκπεραίωση της υπόθεσης λόγω της θέσης του, αλλά -όπως προκύπτει από την κατηγορία- με το ...αζημίωτο. Σύμφωνα με τον καταγγέλοντα, ο κατηγορούμενος πρώην πολιτευτής ζήτησε και έλαβε κατά διαστήματα μερικές χιλιάδες ευρώ, κινήσεις όμως που δεν προέκυψαν από την έρευνα. Ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με το ποσο των 3.000 ευρώ, που φαίνεται να απαίτησε ο Γ. Ζαφειρόπουλος το Δεκέμβριο του 2015, με αποτέλεσμα ο αγρότης να προσφύγει στις αρχές. Ετσι, λίγες ημέρες αργότερα, σε προκαθορισμένο ραντεβού σε ουζερί στη Βαρβάκειο αγορά, ο αγρότης, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, παρέδωσε τα 3.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα κι όταν ο 60χρονος κατηγορούμενος επέστρεψε στην τράπεζα, συνελήφθη από τους «Αδιάφθορους»της ΕΛΑΣ.


Ο ίδιος πάντως, ενώπιον του τακτικού ανακριτή, όπου απολογήθηκε, έκανε λόγο για "σκευωρία" σε βάρος του, δηλώνοντας αθώος. Αρνήθηκε ότι ζήτησε χρήματα από τον καταγγέλλοντα αγρότη, ενώ για τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που βρέθηκαν στα χέρια του όταν συνελήφθη επ' αυτοφώρω, υποστήριξε ότι επρόκειτο για την νόμιμη αμοιβή της συζύγου του, η οποία και έχει απαλλαγεί από την υπόθεση.Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απολογία του, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα - ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.


news247.gr