Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς υποδέχεται τις Απόκριες με δημιουργικά εορταστικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.
Αναλυτικότερα:
- «Ετοιμαζόμαστε για το κάψιμο του Μακαρονά»
Δημιουργικό εργαστήρι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας και με τον Σύλλογο Νέων Δημητσάνας «Κρυφοί Σχολειώτες»
Ο «Μακαρονάς» είναι ένα ομοίωμα ανθρώπινων διαστάσεων που, σύμφωνα με την παράδοση, έφαγε όλα τα μακαρόνια που ετοιμάζονταν για την τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου (της Τυρινής ή «μακαρονούς»), αφήνοντας νηστικό όλο το χωριό. Το ομοίωμα παραγεμίζεται με μπαρούτη και περιφέρεται στους δρόμους της Δημητσάνας, συνοδευόμενο από «μπαρμπούτες» ή «μπούλες», από τη «χήρα» και από τους «συγγενείς» του. Η πομπή καταλήγει στην κεντρική πλατεία, όπου το ομοίωμα κρεμιέται ψηλά και πυρπολείται, συμβολίζοντας τον εξαγνισμό, την καθαρότητα και την αναγέννηση.
Το εργαστήρι, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, θα υλοποιηθεί σε δύο συναντήσεις, τη Δευτέρα 16 και την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026 (ώρες 14:30-16:30). Οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν στολές και αξεσουάρ, για τις μεταμφιέσεις της συνοδείας του «Μακαρονά», συνεχίζοντας μια από τις πιο χαρακτηριστικές αποκριάτικες τοπικές παραδόσεις, που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Δημητσάνα, παραμονή της Καθαράς Δευτέρας.
Φέτος, η παρέλαση και το κάψιμο του «Μακαρονά» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026 και ώρα 18:00.
- «Ο Αρλεκίνος ταξιδεύει στον κόσμο»
Αποκριάτικο εργαστήρι σε συνεργασία το «Τρένο της Χαράς»
Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2026 (ώρες 11:30-13:30), η παιδαγωγός Ελένη Κουσκουρέλου θα συστήσει σε παιδιά, ηλικίας 5 έως 12 ετών τον Αρλεκίνο, τον αγαπημένο χαρακτήρα της Commedia dell’ Arte και σύμβολο του Καρναβαλιού. Μέσα από αφηγήσεις και ομαδικές δημιουργικές δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, κολλάζ, κατασκευή αποκριάτικων αξεσουάρ, οι μικροί φίλοι θα γνωρίσουν τον Αρλεκίνο και τον ρόλο του στην αποκριάτικη παράδοση. Ο χάρτινος Αρλεκίνος θα γίνει μέλος της παρέας τους, θα «ταξιδέψει» σε τόπους της Ελλάδας και του κόσμου και, μέσα από θεατρικό παιχνίδι, θα εμπνεύσει ιστορίες και αυτοσχεδιασμούς βασισμένους σε αποκριάτικα έθιμα. Παράλληλα, μέσα στο κλίμα χαράς και διασκέδασης της Αποκριάς, θα αναδειχθούν αξίες όπως η συμπερίληψη, η αγάπη, η φαντασία και η συνεργασία.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27950 31630 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).
Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα
Τ: 27950 31630 | www.piop.gr

