Αντίστροφα μετρά η πρεμιέρα για το κινηματογραφικό Φεστιβάλ «ΤΕΜΕΝΟΣ» στη Λυσσαρέα Γορτυνίας, 27 – 30 Ιουνίου 2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Τέμενος» έρχεται για μια ακόμη φορά στη Λυσσαρέα Γορτυνίας, τόπο καταγωγής του Αμερικανού πρωτοποριακού κινηματογραφιστή Γκρέγκορι Μαρκόπουλος (1928-1992), από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου, με την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας.
 Η Λυσσαρέα αναμένεται και φέτος να προσελκύει σινεφίλ απ’ όλον τον κόσμο προκειμένου να απολαύσουν σε ολονύκτια προβολή το ανολοκλήρωτο εν ζωή έργο του  Gregory J. Markοpoulos, υπό την επιμέλεια του εξαιρετικού κινηματογραφιστή και συνεργάτη του Ρόμπερτ Μπίβερς.

Άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος, συναντιούνται μετά από δύο χρόνια στην Γορτυνία για να ζήσουν την μαγεία της μεγάλης οθόνης και την παγκόσμια πρώτη προβολή των ενοτήτων XV-XVIII του «Ενιαίος», σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ύπαιθρο στη θέση «Φούσια» Λυσσαρέας. Ο θεατής καλείται να “αφεθεί” και να υποβληθεί στις προκλήσεις μιας ταινία της οποίας οι εικόνες είναι συχνά πολύ σύντομες για να είναι ευανάγνωστες.

Το συγκεκριμένο μέρος των προβολών του «Ενιαίος», της ενότητας ταινιών, πραγματοποιείται με τον τρόπο που είχε επιλέξει ο Μαρκόπουλος, σ’ αυτό που ο ίδιος ορίζει ως Τέμενος. Ο όρος χρησιμοποιείται στην παράδοση του Ασκληπιού και σημαίνει «αποκεχωρισμένο τεμάχιο γης» ή «τμήμα γης, κυρίως άλσος, με ναό ή βωμό, αφιερωμένο σε θεότητα ή ήρωα».
Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη του Μαρκόπουλος να δημιουργήσει ένα μόνιμο απομονωμένο χώρο προβολής απόλυτα εναρμονισμένο με την κινηματογραφική εικόνα, έτσι ώστε να επενεργεί σαν φιλοσοφική και ψυχολογική αποκάλυψη.

 Επιθυμία και θέλησή του ήταν επίσης να προσφέρει μια βαθιά προσωπική κινηματογραφική εμπειρία στους θεατές του «Ενιαίος», ένα συναίσθημα πληρότητας με το όραμα της ιδανικής εναρμόνισης τοπίου και κινηματογραφικού έργου.

Οι προβολές θα αρχίσουν με τη δύση του ηλίου και θα συνεχιστούν μέχρι τη μία το πρωί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ύπαιθρο, το Τέμενος, κοντά στο χωριό της Λυσσαρέας.

Ο Δήμος Γορτυνίας στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του για την ανάδειξη της πλούσιας καλλιτεχνικής και πρωτοποριακής κληρονομιάς της Γορτυνίας, στηρίζει την προσπάθεια του Ρόμπερτ Μπίβερς και του Τέμενος και υποδέχεται την παραμονή της πρεμιέρας τους συντελεστές και τους επισκέπτες του φεστιβάλ, με εκδήλωση στη πλατεία Λυσσαρέας.

Γκρέγκορι Μαρκόπουλος:
Ο Γκρέγκορι Μαρκόπουλος από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τη δεκαετία του 1990 πραγματοποίησε σχεδόν 100 φιλμ 8, 16 και 35 χιλιοστών. Αν και από την αρχή της πορείας του έλαβε υποστήριξη και αναγνώριση από τους κύκλους των πρωτοποριακών Αμερικανών κινηματογραφιστών, το ίδιο το έργο του δεν είχε την προβολή και την κυκλοφορία που του αντιστοιχούσε, λόγω της ιδιαίτερης θεματικής του. Η αναγνώριση του από ένα ευρύτερο κοινό ήρθε μετά τον θάνατό του με την αναδρομική έκθεση του έργου του από το Whitney Museum of American Art στη Νέα Υόρκη το 1996. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του επεξεργάστηκε εκ νέου το σύνολο του έργου του με σκοπό την δημιουργία μιας ταινίας ογδόντα ωρών, οργανωμένης σε 22 κύκλους, με τίτλο Ενιαίος, χωρίς δυστυχώς να προλάβει να ολοκληρώσει την παραγωγή του πανάκριβου, λόγω διάρκειας και πολυπλοκότητας, έργου.

Το Τέμενος είναι ο οργανισμός που ίδρυσε ο συνεργάτης του Ρόμπερτ Μπίβερς, επίσης σημαντικός κινηματογραφιστής με σκοπό την ολοκλήρωση και παρουσίαση του έργου του Μαρκόπουλου στον τόπο καταγωγής του, την Λυσσαρέα. Έχει αναδειχθεί σε μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία παγκόσμιας εμβέλειας με σεβασμό στον άνθρωπο και το τοπίο.

Εκ του Δήμου Γορτυνίας

ΤΕΜΕΝΟΣ-ΛΥΣΣΑΡΕΑΛήψη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίπολη: Στον εισαγγελέα το ζευγάρι για τον θάνατο του 64χρονου στον Άγιο Πέτρο (vid)

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης οδηγήθηκαν σήμερα το μεσημέρι 22/7,...

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι δημότες για τα προβλήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων

Σε τρεις άμεσες συμβάσεις για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες, για τους επόμενους δύο μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο) προχωρά ο δήμος Κορινθίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το έντονο πρόβλημα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας καθαριότητας. Αυτή η υποστελέχωση ήταν και η αιτία για το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων, παρά την

Εκδηλώσεις Μνήμης στην Καλαμάτα | Δημήτρης Πτωχός: «Τιμούμε με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό τη μνήμη των ηρώων και των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην...

Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, που πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Καλαμάτας, παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός. Το πρωί της Κυριακής 21 Ιουλίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής, τελέσθηκε μνημόσυνο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο για την ανάπαυση των ψυχών

Κώστας Τζιούμης: «Προχωράμε τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης, κρατάμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας»

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την αξιοποίηση έκτασης, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί Πάρκο Μνήμης. Στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, το πρωί της Δευτέρας (22/7/2024), υπογράφτηκαν τα σχετικά έγγραφα και στη διαδικασία αυτή παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο