Κρατικό Ίδρυμα Βυτίνας: Αρκάς βουλευτής μιλά για αδιαφορία και εγκατάλειψη!

"Αδιαφορία και εγκατάλειψη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την αξιοποίηση του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας", καταγγέλλει ο Αρκάς βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Αδιαφορία και εγκατάλειψη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την αξιοποίηση του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας”, καταγγέλλει ο Αρκάς βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 

Ο Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επανέρχεται στο θέμα της αξιοποίησης του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Ευάγγελο Αποστόλου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Το Κρατικό Ίδρυμα της Βυτίνας αναβίωσε ύστερα από 25 χρόνια αδράνειας και πλήρους εγκατάλειψης, με πολλές προσπάθειες και παρεμβάσεις μου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Το 2009 επισκεφθήκαμε μαζί με τον τότε Υπουργό κ.Αθ.Τσαυτάρη το Ίδρυμα, και διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε καν σύνδεση με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, τον Οκτώβριο του 2013, έγιναν τα εγκαίνια του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας, παρουσία του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Παπούλια, και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μας παρουσίασε τη μελέτη και το σχέδιο επαναδραστηριοποίησης και αξιοποίησής του. Τον επόμενο μήνα αποφασίστηκε η διάθεση πίστωσης 316.000 ευρώ εκ των εσόδων του «Κληροδοτήματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη» για την επαναδραστηριοποίηση του κρατικού κτήματος Βυτίνας ως «Πρότυπου Τριανταφυλλίδειου σταθμού ορεινής οικονομίας», που θα περιελάμβανε πρότυπο αμπελώνα σαράντα στρεμμάτων με παραδοσιακές οινοποιήσιμες ποικιλίες, φυτώριο παραγωγής υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και φυτώριο δασικών φυτών.

Ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2014, εν μέσω κρίσης, πετύχαμε την αναβίωση της Γεωργικής Σχολής Βυτίνας και τη δημιουργία του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης, διά της έγκρισής μου ως Υφυπουργού Ανάπτυξης χρηματοδότησης ύψους 50.000 ευρώ για το πρώτο Σεμινάριο Μελισσοκομίας με θέμα: «Η εφαρμογή παραδοσιακών και σύγχρονων γεωργικών πρακτικών σε μια πολυλειτουργική ύπαιθρο». Το σεμινάριο αφορούσε τους κλάδους Μελισσοκομίας, Αρωματικών φυτών, Εναλλακτικές Καλλιέργειες, Εμπορίας – Μεταποίησης Αγροτικών
Προϊόντων και Αγροτικές Επιδοτήσεις, και δυναμική έως 100 συμμετέχοντες. Στις 9/11/2014 μάλιστα, είχα την τιμή να εγκαινιάσω ο ίδιος το Εκθετήριο Μελισσοκομίας του Κέντρου.

Τελικός στόχος είναι το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας, μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, να καταστεί οικονομικά αυτάρκες, αλλά και μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή.
Με την υπ’αριθμ.πρωτ. 3302/18-02-2016 ερώτησή μου, είχα ζητήσει ενημέρωση για την πρόοδο των Προγραμμάτων του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας. Με την υπ’αριθμ.πρωτ. 364/17-03-2016 απάντησή σας, με ενημερώσατε για τη χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου σε έκταση 40 στρεμμάτων και τη σχετική οικονομική ενίσχυση για τη φύτευση και υποστύλωση ύψους 26.800 ευρώ από το Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου Π.Ε. Αρκαδίας, περιόδου 2014 – 2015.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποια η πρόοδος του προγράμματος φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου; Υπάρχει σχεδιασμός και υλοποίηση και άλλων δράσεων στο πλαίσιο των στόχων του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας και της Γεωργικής Σχολής;

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο Ιερό Εξωκλήσιο του εορταζομένου Προφήτου, του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρίπολης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς. Το θείο λόγο κήρυξε

Κάλεσμα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της Ε.Ο. 74

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους-μέλη της, τους Αρκάδες όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και προς τους φίλους της Αρκαδίας και της Ηλείας, να ενώσουμε τη φωνή μας για την άμεση αποκατάσταση του Εθνικού Οδικού Δικτύ

Κόρινθος: Νέα εμφάνιση καρχαρία στις Κεχριές μέσα σε λίγες ημέρες

Νέα εμφάνιση καρχαρία καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κεχριών Κορινθίας, λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το θαλάσσιο ζώο εντοπίστηκε να κινείται κοντά στην ακτή

Ακυρώνεται η ξενάγηση της Εβδομάδας Ομογενών στη Σπάρτη

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύλλογος Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Λακώνων «ο Λεωνίδας» θα ήθελαν να ενημερώσουν ότι η ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Ιουλίου