Ιουνίου 16, 2020

Αντιμετώπιση της μελάνωσης της καστανιάς στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Η καλλιέργεια της καστανιάς παρουσιάζει ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον για το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό μοχλό τοπικής ανάπτυξης για τα ορεινά χωριά, λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας και της ποιοτικής υπεροχής του προϊόντος.

Ωστόσο η ποιότητα της παραγωγής απειλείται από διάφορες ασθένειες και εχθρούς. Για τη Σφήκα της καστανιάς ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας προχώρησε στην εξαπόλυση του ωφέλιμου εντόμου Torymus synensis. Μια άλλη σοβαρή ασθένεια είναι η Μελάνωση που προέρχεται από τους μύκητες Phytophthora Cinnamomi & Cambivora και αποτελεί την πιο διαδεδομένη και επιζήμια ασθένεια της καστανιάς στη χώρα μας, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τα δέντρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες βιβλιογραφίες βρήκαμε ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της, είναι η έγχυση ενός άλατος καλίου στον κορμό του δέντρου. Η εφαρμογή έδειξε αποτελεσματικότητα 70% επιτυχία σε ασθενή δένδρα και 100% σε δένδρα όπου τα συμπτώματα των οποίων βρίσκονταν σε αρχικά στάδια.

Στα πλαίσια στήριξης του ορεινού αγροτικού πληθυσμού του Δήμου, η δημοτική αρχή κάλεσε τον Δρ κ. Διαμαντή Στέφανο, διεθνώς αναγνωρισμένο, τέως διευθυντή του Ινστιτούτου δασικών ερευνών της Θεσσαλονίκης, για να δείξει τη νέα αυτή μέθοδο στους παραγωγούς μας. Ο κ. Διαμαντής είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση και διατήρηση της καλλιέργειας της καστανιάς στην Ελλάδα με καινοτομίες πάνω στην έρευνα. Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας τον ευχαριστεί και για την αποδοχή της πρόσκλησης αλλά και για το έργο του.

Να επισημάνουμε ότι ο Δήμος είχε προγραμματίσει ημερίδα για την καστανιά, με καλεσμένους διακεκριμένους επιστήμονες αλλά λόγω των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας αναβλήθηκε. Έτσι λοιπόν προχώρησε με τον κ. Διαμαντή και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πρωτογενούς Τομέα Καμπουρολιά Παναγιώτη, περιοδεία σε όλα τα χωριά του Δήμου όπου οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να δείξουν τα δέντρα τους, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και να συμβουλευτούν έναν ειδικό στα θέματα αυτά αλλά και να τους δείξει τη νέα μέθοδο θεραπείας της μελάνωσης στον καθένα ξεχωριστά.

Την τελευταία μέρα της παρουσίας του στην περιοχή πραγματοποιήθηκε και μια μικρή ενημέρωση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις, όπου το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πολύ μεγάλο.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για αυτή τη μέθοδο οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας Καμπουρολιά Παναγιώτη (6979599656).

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia