Σε ημερίδα στις Βρυξέλλες για έξυπνες πρακτικές σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας (pics)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα για την υιοθέτηση βιώσιμων και έξυπνων πολιτικών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές για ένα ευημερούν μέλλον στην Ευρώπη.

Ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος στις 19 Νοεμβρίου 2019 διοργάνωσε ημερίδα στις Βρυξέλλες με ομιλητές αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής επιτροπής και ακαδημαϊκούς με θέμα «Υιοθέτηση βιώσιμων και έξυπνων πολιτικών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές για ένα ευημερούν μέλλον στην Ευρώπη». Η ημερίδα απευθυνόταν σε Δημάρχους, Αντιδημάρχους και επιστημονικούς συνεργάτες αγροτικών και νησιωτικών Δήμων της Ελλάδος οι οποίοι επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες. Στην ημερίδα συμμετείχε ο Δήμος Ορεστιάδας, Μινώας Πεδιάδος, Βόρειας Κυνουρίας, Χάλκης, Σερίφου, Χαλκίδας, Λαμίας και το Δίκτυο Μικρών Νησιών.

Την ημερίδα προλόγισε ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος αναφέροντας την αναγκαιότητα οι ελληνικοί Δήμοι να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να διεκδικήσουν προσκλήσεις σε ανταγωνιστικά προγράμματα που προάγουν τις συμπράξεις με ευρωπαϊκούς Δήμους και φορείς, ενισχύοντας έτσι τα ήδη υπάρχοντα εθνικά εργαλεία του ΕΣΠΑ. Η διεκδίκηση του Ευρωκοινοβουλίου της μη μείωσης των Ταμείων της Πολιτικής συνοχής αποτελεί πάγια θέση του και ο ίδιος ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των υπαρχόντων Ταμείων με πρόσθετους πόρους αλλά και την ανακατεύθυνση τους σε συγκεκριμένους άξονες που θα βοηθήσουν τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους να αναπτυχθούν.Η Ευρώπη εξελίσσεται και μετασχηματίζεται σε μια νέα οικονομία και κοινωνία με πολιτικές βασισμένες στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, κάτι το οποίο για τις ιδιαίτερες περιοχές των ορεινών και νησιωτικών Δήμων αποτελεί τεράστιο βήμα καθότι ακόμα παλεύουν για τα αυτονόητα.

Επίσης, οι ομιλητές κ. Sluijter και κ. Fichter από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλυσαν τη νέα Πολιτική Συνοχής 2021-2027 και τόνισαν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικοί Δήμοι. Παρουσίασαν τις κατευθύνσεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις έξυπνες πολιτικές σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές. Ο κ. Hiel από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EnergyCities επικεντρώθηκε στις δυνατότητες συνεργασιών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το παλλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που έχουν τέτοιου είδους συνεργασίες όχι μόνο στο αναπτυξιακό μοντέλο αλλά και στο κοινωνικό ιστό της πόλης καθότι οι πολίτες πλέον γίνονται μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας πλην του τόπου τους.

Στο δεύτερο πάνελ της ημερίδας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εφαρμογή των πολιτικών της Ε.Ε. με παρουσίαση καλών πρακτικών αλλά και ευρωπαϊκών έργων που υλοποιούνται. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός ΓραμματέαςΣυμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)κ. Μαντζούφας παρουσίασε τα τελευταία έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις δυνατότητες και στην ποικιλία επενδύσεων που μπορεί να προσφέρει ένα εργαλείο όπως οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα.

Ο κ. Κοκοσιούλης και ο κ. Τσούτσος ως ειδικοί επί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την εφαρμογή τεχνολογικών εργαλείων στην καθημερινότητα του πολίτη αναφέρθηκαν σε καλές πρακτικές ανά την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα που είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται.

Τέλος, ως επιστέγασμα των όσων αναφέρθηκαν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα INTERREGMED ως ένα παράδειγμα για δυνατότητα χρηματοδότησης στις συγκεκριμένες περιοχές στους άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης και της έξυπνης εξειδίκευσης.

{gallery}kampylis_vrikseles{/gallery}

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνελήφθη 25χρονος στην Κορινθία γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης

Συνελήφθη, σήμερα (18.4.2024) και πρώτες πρωινές ώρες, στην Κόρινθο,...

Ο Δήμος Τρίπολης υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα

Ο Δήμος Τρίπολης υποδέχθηκε με την πρέπουσα επισημότητα την Ολυμπιακή Φλόγα, την Τετάρτη 17/4/2024. Αρχικά, η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στο Πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου στο χώρο της Ολυμπιακής πλάκας. Η υποδοχή έγινε από τον Δήμο Τρίπολης και τον Τεγεατικό Σύνδεσμό, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και της μεικτής Χορωδίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος.

Δημήτρης Πτωχός: «Οραματιζόμαστε τον τόπο μας, την Πελοπόννησο, σε ρόλο σημαιοφόρου»

Στην εκδήλωση του επιμελητηρίου Κορινθίας με θέμα: «Από την Ευρώπη των κρίσεων, στην Ευρώπη των λύσεων», παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, την Τετάρτη 17 Απριλίου. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων, παρουσία, ως κεντρικού ομιλητή, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ρόλο της Πελοποννήσου

Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Με χαιρετισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης και των κομμάτων,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο