Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Τα Ασκητήρια της Κυνουρίας του Παπα – Γιώργη Πετρή ανοίγουν νέους δρόμους έρευνας και καταγραφής της πολιτισμικής μας κληρονομιάς»

Μαΐου 03, 2018
Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίου «Τα Ασκητήρια της Κυνουρίας» του ιερέα Γεωργίου Πετρή σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ίδρυμα Ζαφείρη, την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίου «Τα Ασκητήρια της Κυνουρίας» του ιερέα Γεωργίου Πετρή σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ίδρυμα Ζαφείρη, την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο χαιρετισμό του εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του τόσο για τη σύσσωμη παρουσία της Κυνουρίας στην παρουσίαση του βιβλίου, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον για το βιβλίο και το επίπεδο κοινωνικής συνοχής, όσο και για την αξία του βιβλίου του ιερέα Γεωργίου Πετρή. «Ανοίγει νέους δρόμους έρευνας, μελέτης, μεθοδολογίας και καταγραφής ενός σημαντικού στοιχείου της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, του ασκητικού μοναχισμού στην Κυνουρία και τον Πάρνωνα» τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «ο Παπα Γιώργης με την αφοσίωσή του και τη σπουδαία δουλειά του μας αποκαλύπτει και μας προσφέρει την αιώνια ψυχή της Κυνουρίας». 

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε ακόμη τον ιερέα Γεώργιο Πετρή ακούραστο και μεγάλο εργάτη της κοινωνιολογικής ανακάλυψης της διαδρομής των αιώνων από την ψυχή του Κυνουριάτη. «Τιμά την Εκκλησία, τιμά την επαρχία μας, τιμά την Κυνουρία μας, τιμά τους πολίτες που πέρασαν από αυτό τον τόπο και προετοιμάζει αυτούς που θα ακολουθήσουν» σημείωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι το έργο αυτό είναι θεμελιώδες γιατί για πρώτη φορά συγκεντρώνει όλο το υλικό και δεν παρουσιάζει απλά μονογραφίες.

 Ο κ. Τατούλης σημείωσε ακόμη ότι ο ιερέας Γεώργιος Πετρής επέδειξε απαράμιλλη αφοσίωση για την καταγραφή και επεξεργασία του υλικού αυτού και μάλιστα δε δίστασε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο, προκειμένου να ταυτοποιήσει τα μνημεία. «Τιμούμε τον Παπα Γιώργη και είμαστε υπερήφανοι για την εκκλησιαστική δομή της Κυνουρίας, γιατί οι ιερείς μας δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη να εκπληρώσουν τις ευθύνες που έχουν αναλάβει» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και σημείωσε «στηρίξαμε εξ αρχής αυτό το εγχείρημα και θα το στηρίξουμε και στη συνέχεια.

Ήδη το βιβλίο έχει ταξιδέψει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας σε όλες τις άκρες του κόσμου και έχει πλέον ξεπεράσει τα στενά όρια της Κυνουρίας».Στο κλείσιμο του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Πολιτισμού λίγες μέρες πριν αποφασίστηκε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει να εκκαθαρίσει το φυσικό αντικείμενο του έργου που έχει εκτελεστεί από την παλιά εργολαβία στη Βίλα του Ηρώδη του Αττικού, στη Μονή Λουκούς, ούτως ώστε να μπορέσει το υπολειπόμενο έργο να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί.  

Ο ιερέας Γεώργιος Πετρής από την πλευρά του εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση γιατί το βιβλίο αυτό αγκαλιάστηκε από όλη την Κυνουρία, ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου γιατί πίστεψε σε αυτό και στήριξε έμπρακτα την προσπάθεια. Ακολούθως παρουσίασε το βιβλίο, εστιάζοντας κυρίως στα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εμφάνιση και ανάπτυξη του ασκητισμού στην Κυνουρία και τις κοινωνιολογικές του ιδιαιτερότητες. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτης Μαντάς, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας πατέρας Μωυσής Καψάλης, η εκπρόσωπος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κα Σουζάνα Μεταξά, ο καθηγητής αρχαιολογίας και επιμελητής της έκδοσης κ. Παναγιώτης Φάκλαρης και ο διευθυντής των εκδόσεων Μίλητος κ. Νίκος Χατζηγεωργίου.

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia