Κινδυνεύει η Ρωμαϊκή Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στην Κυνουρία

Νοεμβρίου 14, 2016
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ρωμαϊκή Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στην περιοχή της Λουκούς Κυνουρίας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ και οκτώ χρόνια, έχουν σταματήσει τα έργα αποκατάστασης, ενώ το ελάχιστο κονδύλι, που εξασφάλισε η Εφορία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας από το ΥΠΠΟ, δεν είναι επαρκές, παρά για ελάχιστες εργασίες συντήρησης σε σχέση με τις αναγκαίες. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου:

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου

Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ.Δ.Παπαδημητρίου

ΘΕΜΑ: «Διάσωση της ρωμαϊκής έπαυλης του Ηρώδου Αττικού στο Δήμο Β. Κυνουρίας Αρκαδίας και συνέχιση των ανασκαφών.»

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η ρωμαϊκή έπαυλη του Ηρώδου Αττικού, που βρίσκεται κοντά στη Μονή Λουκούς στο Δήμο Β. Κυνουρίας της Π.Ε. Αρκαδίας, κινδυνεύει άμεσα, εάν δεν συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης, αλλά και οι ανασκαφές που διακόπηκαν πριν από οκτώ χρόνια. Το μνημείο χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ., αποτελείται από ένα τεράστιο συγκρότημα έκτασης άνω των 20.000 τ.μ. και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία στον κόσμο, λόγω και των πολυάριθμων και εξαιρετικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές.

Με βάση τις δηλώσεις της κας Άννας Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, για να σωθεί το μνημείο πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, να συγκροτηθεί διεπιστημονική επιτροπή, αλλά και να κλείσουν διαχειριστικές εκκρεμότητες από το παρελθόν. Για όλα αυτά, απαιτείται βέβαια και πολιτική βούληση. Η επανάληψη των εργασιών το τελευταίο διάστημα, με την απομάκρυνση ικριωμάτων και εργοταξιακών υπολειμμάτων που είχαν ξεμείνει από το 2008 είναι μία αρχή, που όμως δεν επαρκεί.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη διάσωση και τη συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης και ανασκαφής στη ρωμαϊκή έπαυλη Ηρώδου του Αττικού στο Δήμο Β. Κυνουρίας Αρκαδίας; Υπάρχει πρόβλεψη για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020;

Οι βουλευτές Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, με ερώτησή τους στον Υπουργό Πολιτισμού, ζητούν να μάθουν, εάν για το έργο αποκατάστασης αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς υπάρχει πρόθεση ένταξής του στο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως άλλωστε είχε σχεδιαστεί και στο παρελθόν, καθώς επίσης και εάν σχεδιάζεται συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής για την εκπόνηση άρτιας σχετικής μελέτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του Ποταμιού:

Προς
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Σε κίνδυνο η διάσωση της Ρωμαϊκής Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού στην Κυνουρία

Ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία στον κόσμο είναι η Ρωμαϊκή Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στον Νομό Αρκαδίας. Το μνημειακό αυτό συγκρότημα, βρίσκεται κοντά στη Μονή Λουκούς της επαρχίας Κυνουρίας, έχει έκταση πάνω από 20.000 τ.μ. και είναι κατασκευασμένο με βάση τις αρχές της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής πολεοδομίας.

Η Έπαυλη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1809 από τον Άγγλο περιηγητή Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ και ταυτίστηκε το 1909 από τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Ρωμαίο.

Οι ανασκαφές είχαν ξεκινήσει από την Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Ε΄ΕΚΠΑ) το 1978, ενώ ο ακριβής εντοπισμός της θέσης της έγινε από τους Γεώργιο Σταϊνχάουερ και Παναγιώτη Φάκλαρη.

Στις δεκαετίες του '80 και '90 συνεχίστηκαν εντατικότερα οι ανασκαφές από τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο και έφεραν στο φως πολυάριθμα ευρήματα, όπως αγάλματα, καθώς και πολυτελή αρχιτεκτονικά λείψανα, που καθιστούν το μνημείο μοναδικό.

Σήμερα, το εξαιρετικό αυτό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς οι εργασίες αποκατάστασής του σταμάτησαν πριν από 8 χρόνια χωρίς να ολοκληρωθούν, ενώ δεν τοποθετήθηκε ποτέ και στέγαστρο που θα βοηθούσε το μνημείο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εγκεκριμένη γι’ αυτό μελέτη.

Σήμερα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, έχοντας εξασφαλίσει ένα μικρό κονδύλι από το υπουργείο Πολιτισμού, επιχειρεί να συνεχίσει κάποιες από τις εργασίες συντήρησης της τοιχοποιίας του, που είχαν διακοπεί προ οκταετίας, ενώ απομάκρυναν και τις σκαλωσιές και την γερανογέφυρα που είχαν ξεμείνει εκεί από το 2008, δίνοντας εικόνα εργοταξιακή.

Επειδή η Ρωμαϊκή Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού είναι ένα μνημείο παγκόσμιας σημασίας και χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση στο πλαίσιο της διάσωσης και της ανάδειξής του,

Επειδή το έργο είχε παλαιότερα ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και πολλά θέματα παρέμειναν ανοικτά, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η προηγούμενη εργολαβία, δεν έχει κλείσει διαχειριστικά το έργο,

Επειδή σύμφωνα και με δηλώσεις της προϊσταμένης της Υπηρεσίας στο ΑΠΕ-ΜΜΕ δεδομένων όλων των εκκρεμοτήτων και προσκομμάτων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, δεν μπορεί να προχωρήσει, πέρα από τα πρώτα δειλά βήματα, στο επόμενο στάδιο αποκατάστασης και ανάδειξης.

Ερωτάται η Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις του η ένταξη του έργου στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020, και εάν ναι, πώς σχεδιάζεται η αντιμετώπιση των χρονιζόντων διαχειριστικών προβλημάτων που αποτελούν και το βασικό πρόσκομμα για την οποιαδήποτε χρηματοδότηση;

Υπάρχει σχεδιασμός για συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής, από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων ώστε να εκπονηθεί μία άρτια μελέτη για την ολοκλήρωση της διάσωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου αυτού;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γρηγόρης Ψαριανός - Β’ Αθηνών
Γιώργος Αμυράς - Β’ Αθηνών

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia