Ο Μητροπολίτης Ιερισσού στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης λειτούργησε σήμερα, Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, έπειτα από ευλογία του οικείου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου.

Ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Πανοσιολ. Αρχιμ. Δωρόθεο Ζέρβα, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Μωυσή Καψάλη, τον Πανοσιολ Αρχιμ. Βενέδικτο Καρύδη και τον Ιεροδιάκονο της Μητροπόλεως Ιερισσού π. Νικόδημο Κωτινούδη.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην Ευαγγελική Περικοπή που ήταν της ΙΒ΄ Κυριακής του Λουκά, δηλαδή εκείνης των ιάσεως των δέκα λεπρών και το θέμα το οποίο ανέπτυξε ήταν περί αχαριστίας. Τόνισε ότι και απέναντι στο Θεό και απέναντι στους ανθρώπους, οι άνθρωποι συμπεριφερόμαστε αχάριστα μη λογαριάζοντας τις ποικίλες δωρεές, με τις οποίες εκείνος μας έχει μεν προικίσει, οι άνθρωποι δε μας έχουν στυλώσει και μας έχουν ευεργετήσει. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του, ότι πίσω από κάθε ευεργεσία βρίσκεται ένας αχάριστος και μάλιστα τη φρασεολογία ενός ρητού το οποίο χρησιμοποιούσε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ Τίκας: “Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος”, δηλαδή ότι δεν υπάρχει κανένας πιο μόνιμος εχθρός απέναντί μας που να μας διώκει, από εκείνον τον οποίον ευεργετήσαμε. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, όταν μας έχουν ανάγκη οι άνθρωποι, τότε μας θυμούνται, τότε ξέρουν και μας περιποιούνται, και ξέρουν να απευθύνουν την παράκλησή τους στο πρόσωπό μας, μας λογαριάζουν όταν αυτοί μας έχουν ανάγκη. Όταν, όμως περάσει όλο αυτό δεν μας γνωρίζουν, δεν μας ξέρουν, όπως ακριβώς δεν λογαριάζουμε τον ίδιο τον Θεό, όταν μέσα από λιμούς, ασθένειες, επιτυχίες ή αποτυχίες δικές μας που πήγαν όλα θετικά δεν τον λογαριάζουμε καθόλου. Τόνισε δε, ότι το σημάδι της αχαριστίας είναι το φοβερότερο και προσβλητικότερο σημάδι που υπάρχει στον κόσμο.

Ο Μητροπολίτης έφτασε στην ιδιαιτέρα πατρίδα του την Τρίπολη για να συμμετάσχει στην Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο του αειμνήστου Παναγιώτη Σακελλαρίου, διότι διατηρεί στενές πνευματικές σχέσεις με την οικογένειά του.

ΑΡΧΩΝ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2021-2027 | Δημήτρης Πτωχός: «Με συνέπεια και υπευθυνότητα ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας»

«Η στρατηγική μας συνάδει με τις Ενωσιακές και Εθνικές πολιτικές, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειάς μας, τις οποίες θέτουμε ως προτεραιότητα. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε την Πελοπόννησο στην πορεία σύγκλισης με τις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης

Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή στη Σπάρτη

H Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πράσινο Ταμείο συνδιοργανώνουν το Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο του στρατηγικού έργου LIFE-IP AdaptInGR. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης 26-28 Ιουνίου στην Αίθουσα Συσκέψεων Διοικητηρίου Λακωνίας στη Σπάρτη. Το Σεμινάριο δομείται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες, όπως φαίνεται και στο Πρόγραμμα που

Παραμένει στον Παναθηναικό ο Κώτσιρας έως το καλοκαίρι του 2026

Ανακοινώθηκε η παραμονή του 32χρονου Αρκά δεξιού μπακ στον...

«Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» από το Κέντρο Πρόληψης Αρκαδίας

Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού! Αν είστε (ή έχετε) παιδιά δημοτικού, σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο