Ιωάννης Κατσίρης: «Ο Ληστρικός φόρος 80% επι της αξίας του νερού από την ΔΕΥΑ Τρίπολης»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σημερινή μας παρέμβαση δεν αφορά μόνο σε ένα ακόμη «χαράτσι» στους ώμους των δημοτών. Αφορά στη διαχείριση ενός βασικού κοινωνικού αγαθού- του νερού- και στον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή Τζιούμη επιλέγει να λειτουργεί: αυθαίρετα, εισπρακτικά, χωρίς σεβασμό στις θεσμικές της υποχρεώσεις και, τελικά, εις βάρος των δημοτών. 

Συγκεκριμένα:

        Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.1069/80, την παρ.3 του άρθρου 43 του Ν.2065/92, την παρ.3 του άρθρου 26 του Ν.3013/2002 η ΔΕΥΑΤ όφειλε να καταργήσει το ειδικό τέλος (80%) στους λογαριασμούς ύδρευσης από το 2022. Η οδηγία αυτή σκοπεύει στην ελάφρυνση των καταναλωτών, καθώς το ειδικό τέλος επιβαρύνεται με υψηλό ΦΠΑ (24%), σε αντίθεση με τα τέλη ύδρευσης που υπόκεινται σε ΦΠΑ 13%. Με απλά λόγια, η κατάργηση του ειδικού τέλους έπρεπε να οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των λογαριασμών ύδρευσης.

        Μετά την κατάργηση του ειδικού τέλους η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΤ ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε μελέτη βιωσιμότητας, ώστε να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο το εν λόγω τέλος θα μπορούσε να καταργηθεί, ενσωματωθεί ή να απορροφηθεί στη δομή των υφισταμένων χρεώσεων χωρίς να απειλείται η οικονομική σταθερότητα της Επιχείρησης και χωρίς να μετακυλίεται το κόστος στους πολίτες.

Το άρθρο 35 του Ν.5037/2023 επιβάλλει την υποχρέωση σε όλους τους παρόχους  υπηρεσιών ύδατος, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΥΑ, να υποβάλουν έως 31-10-2024 πλήρως τεκμηριωμένα τιμολόγια για την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2029 συνοδευόμενα από οικονομοτεχνική μελέτη, τα οποία θα έπρεπε να  έχουν ισχύ από 1 -1 -2025 και όχι από 1-7-2025 όπως εισηγήθηκε η ΔΕΥΑΤ στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν.4001/2011, όπως τροποποιήθηκε, προβλέπονται κυρώσεις για την μη συμμόρφωση με τις ανωτέρω διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων προστίμων, καταλογισμού ευθυνών και αποκλεισμού από τα χρηματοδοτικά  προγράμματα.

     Αντί όμως να πράξει το αυτονόητο η Διοίκηση του κ. Τζιούμη στην ΔΕΥΑΤ, χωρίς μελέτη, αδιαφανώς, προχώρησε σε αυθαίρετη αύξηση των τελών ύδρευσης κατά 80%, ποσοστό αντίστοιχο με το καταργούμενο ειδικό τέλος.

Αυτό σημαίνει ότι, αν η αξία του νερού (προ ΦΠΑ) είναι π.χ. 10 €, τότε ο φόρος 80% είναι:

  • Τιμή νερού: 10 € 
  • Φόρος 80%: 8 €
  • Σύνολο πριν τον ΦΠΑ: 18 €

Αν προστεθεί και ΦΠΑ (π.χ. 13%), τότε:

18€+(18€x13%)=20,34€  

   Ουσιαστικά, οι δημότες συνεχίζουν να πληρώνουν το ίδιο ή και περισσότερο για το νερό, παρόλο που η θεσμική υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής ήταν η ελάφρυνση των δημοτών και η ουσιαστική και όχι προσχηματική μείωση των λογαριασμών.

   Η πρακτική αυτή συνιστά παραβίαση τόσο του «πνεύματος», όσο και του «γράμματος» του Νόμου. Αποκαλύπτει, για μία ακόμη φορά, μια λογική διαχείρισης εισπρακτικού χαρακτήρα με αρνητικό κοινωνικό πρόσημο, που αγνοεί τον πολίτη, για να συνεχίσει η ΔΕΥΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ να κατασπαταλά τα χρήματα των δημοτών  σε «αλλότριους» σκοπούς: δημόσιες σχέσεις, επικοινωνία, πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες ευχές, παροχές σε «ημετέρους», έκδοση βιβλίων, προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων κ.λπ.

   Ως μείζων αντιπολίτευση: 

  • Καταγγέλλουμε τη μεθόδευση της ΔΕΥΑΤ και την εσκεμμένη παραπλάνηση των δημοτών.
  • Ζητούμε την άμεση δημοσιοποίηση της μελέτης βιωσιμότητας- εάν υπάρχει- και σε κάθε περίπτωση την εκπόνησή της από ανεξάρτητο φορέα.
  • Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει τις χρεώσεις ύδρευσης και να προχωρήσει σε ουσιαστική μείωση, όπως προβλέπει το ισχύον πλαίσιο.
  • Δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε στενά το θέμα, γιατί η διαχείριση των κοινωνικών αγαθών δεν είναι πρώτιστα ζήτημα εσόδων, αλλά ζήτημα κοινωνικής ευθύνης και δικαιοσύνης. 

 

Ιωάννης Δημ. Κατσίρης

Δ.Σ. Τρίπολης

Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ

 

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

VisitPeloponnese | Δημήτρης Πτωχός: Η επιτυχία του L Etape ενισχύει τη διεθνή ταυτότητα της Πελοποννήσου

L’ Etape Greece by Tour de France presented by Skoda 2026 – Η Σπάρτη στο βάθρο της παγκόσμιας ποδηλασίας Με φόντο τη συμβολική ταυτότητα της Σπάρτης, το Σάββατο 4 Απριλίου ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το L’ Etape Greece by Tour de France 2026 presented by Skoda, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στον αθλητικό τουρισμό και τοποθετώντας την

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενισχύει τη συμπερίληψη στην πράξη Δράσεις αγάπης, δημιουργίας και φιλαναγνωσίας στο Ζευγολατιό

Με επίκεντρο τα παιδιά και τη δύναμη της συμμετοχής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε στην υλοποίηση δύο συντονισμένων δράσεων φιλαναγνωσίας και δημιουργικής έκφρασης στο Ζευγολατιό, αναδεικνύοντας στην πράξη τη σημασία της συμπερίληψης και της κοινωνικής συνοχής. Την Παρασκευή 3 Απριλίου, η Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου

Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης 06/04/2026

Δευτέρα 6 Απριλίου 2026, και ώρα 15:00 μ.μ., τακτική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ