Ολοκληρώνονται οι επισκευές στο Δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώνονται οι εργασίες εξωτερικά στο Δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης, ένα έργο που περιλαμβάνει ευρείες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του δικαστικού Μεγάρου, καθώς και παρεμβάσεις που καθιστούν αυτό προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 1,4 εκατ. ευρώ.

Το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, διώροφο κτίριο με υπόγειο, ανεγέρθηκε περίπου το 1930. Το κτίριο είναι λιθόκτιστο και καλύπτεται στο κέντρο από πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος ενώ στις άκρες από τετράρριχτες στέγες με γαλλικά κεραμίδια.

Φωτισμός εξωτερικά

Εκτός από τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, εξωτερικά τοποθετήθηκαν φωτιστικά, όπως φαίνεται στην εικόνα 1 το σχέδιο και στην εικόνα 2 το αποτέλεσμα

dikast1 2

Οι όψεις του χαρακτηρίζονται από έντονα νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία (αετώματα, τραβηχτά κορνιζώματα, κίονες με ιωνικά κιονόκρανα, παραστάδες με επίκρανα δωρικού ρυθμού, κ.α.).

Η κύρια είσοδος του δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης

Η κύρια είσοδος είναι μνημειακή ενώ στο εσωτερικό κιονοστοιχία από έξι ιωνικού ρυθμού κίονες οδηγεί στο κλιμακοστάσιο με την μαρμάρινη κλίμακα στο βάθος. Στον όροφο υπάρχει αίθριο με τοξοστοιχιά από κίονες ιωνικού ρυθμού.

Στο υπόγειο του κτιρίου βρίσκονται τα κελιά στα οποία την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου προσήγαγαν τους καταδικασθέντες σε θάνατο. Στους τοίχους των κελιών σώζονται πολλά σχέδια και ποιήματα που είχαν χαράξει οι κατάδικοι.

Την ιστορία των υπογείων του Δικαστηρίου γνώρισαν οι πολίτες της Τρίπολης (pics-vid)

Γύρω από το κτίριο υπάρχει αξιόλογος περιβάλλων χώρος πρασίνου. Το κτίριο είναι αξιόλογο τόσο από αρχιτεκτονικής απόψεως για την μορφή και τον διάκοσμό του, όσο και για την εθνική και τοπική ιστορική μνήμη.

Σχετικά άρθρα: 

Τα Νεοκλασικά κτίρια της Τρίπολης, αναμνήσεις μιας εποχής που πέρασε (vid + pics)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Τρίπολης (26/6/2024)

Την Τετάρτη (26/6/2024) στις 12.00, θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Διαβάστε την πρόσκληση της συνεδρίασης, ΕΔΩ.

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης (26/6/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 26η Ιουνίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης: Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

«Αετοί Γορτυνίας»: Επιτυχημένη εκδήλωση για την δωρεά μυελού των οστών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αετοί Γορτυνίας» η δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προαγωγή της δωρεάς μυελού των οστών, στο πλαίσιο του 10ου Τουρνουά Πολεμικών Τεχνών, το Σάββατο 22 Ιουνίου, στο Θέατρο Δημητσάνας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ». Η σημαντική πρωτοβουλία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) αύριο Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3), μεταξύ άλλων, για τη Μεσσηνία. Οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο