Νοεμβρίου 27, 2020

Πάσχα στον Τυρό Αρκαδίας στη γη των Τσακώνων

Μαρτίου 31, 2019

Οι κάτοικοι του Τυρού δεν ξεχνούν τις Τσακώνικες παραδόσεις τους και αν βρεθείτε σε κάποια γιορτή ή πανηγύρι θα νιώσετε την Τσακώνικη ζεστασιά. 

Ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τον Τυρό είναι και η περίοδος του Πάσχα με πολλά έθιμα που αναβιώνουν οι νέοι και οι επαγγελματίες σε συνεργασία με το Δήμο Τυρού.

Τη Μ. Παρασκευή θα δείτε την περιφορά των δύο επιτάφιων στην παραλιακή οδό του Τυρού με την συνοδεία των ψαροκάικων και σκαφών των επισκεπτών ενώ από στεριάς χιλιάδες κόσμου ακολουθούν με ευλάβεια τους δύο επιτάφιους.

Το Μ. Σάββατο από νωρίς τα μικρά παιδιά γεμίζουν τον κόλπο του Τυρού από άκρη σε άκρη σε χιλιάδες κεριά που φωτίζουν την θάλασσα και συμβολίζουν τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που έχουν χαθεί.

Τη στιγμή της Ανάστασης του Κυρίου στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο λιμάνι θα δείτε ένα από τα πιο φαντασμαγορικά και φημισμένα έθιμα της Ελλάδας.

Το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε ειδική σχεδία από τους Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες  με την συνοδεία φαντασμαγορικών βεγγαλικών και τρομερών δυναμιτών που φωτίζουν τον Τυρό από άκρη σε άκρη, ένα έθιμο που άρχισε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και που φτάνει έως τις μέρες μας. 

Πληροφορίες για τον Τυρό

 

Τυρός ένα γραφικό κεφαλοχώρι 1800 κατοίκων στην καρδιά της Τσακωνιάς ανάμεσα στις υπώρειες του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους όπου ακόμη οι ντόπιοι σε πείσμα των καιρών μιλούν την Τσακώνικη γλώσσα (αρχαία Δωρική διάλεκτος).

 Μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Πελοποννήσου ο Τυρός φυλάει στους κόλπους του μια μακραίωνη ναυτική ιστορία, κάθε Τυριώτικο σπίτι και ένας ναυτικός.

Τα εμπορικά καΐκια του το 19ο και 20ο αιώνα όργωναν το Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο.

Στον Τυρό ο επισκέπτης θα βρει σύγχρονη τουριστική υποδομή για αυτό  όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι τον προτιμούν για τις διακοπές τους και για να χαρούν τις καθαρές παραλίες στα 18 χλμ. ακτογραμμής του.

 Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ & μπαρ για όλα τα γούστα.

Η παραλιακή οδός του Τυρού μήκους 2 χλμ. είναι εντυπωσιακή εκεί βρίσκεται και το λιμάνι που μπορεί να φιλοξενήσει τουριστικά σκάφη. 

Ο Τυρός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και απλώνεται από την θάλασσα ως τα επιβλητικά βράχια του Γερόβραχου ύψους 300μ.

 

Αποτελείται από τρείς οικισμούς :

 Tην Παραλία Τυρού η οποία είναι και ο μεγαλύτερος οικισμός και το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του Τυρού, ο παραλιακός οικισμός αναπτύχθηκε μετά το 1900 εκεί διέμεναν μέχρι τότε κυρίως οι αλιείς, οι έμποροι και οι ναυτικοί οι οποίοι έκαναν το θαλάσσιο εμπόριο της περιοχής στην παραλία υπήρχαν αποθήκες και χώροι επισκευής και φύλαξης των σκαφών (Νεώρια).

 Τον παραδοσιακό οικισμό των Σαπουνακαίϊκων ο οποίος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε ύψος 60μ. και τον παραδοσιακό οικισμό του Άνω Τυρού ο οποίος είναι χτισμένος σε ύψος 100μ ως και 300μ.

 Στην Δημοτική Ενότητα Τυρού βρίσκεται και το χωριό των Πέρα Μελάνων με 337 κατοίκους απέχει 5 χλμ. από τον Τυρό.

Όλη η δημοτική ενότητα έχει 2.137 κατοίκους. 

Ο Τυρός υπήρξε έδρα του πρώην Δήμου Τυρού και τωρινή έδρα της Δημοτικής Ενότητας Τυρού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

 Απέχει 180 χλμ από την Αθήνα 71 χλμ. από την Τρίπολη, 72 χλμ. από το Άργος, 30 χλμ. από το Άστρος, 20 χλμ. από το Λεωνίδιο και 14 νμ από τις Σπέτσες. 

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia