Μαρίνος Ρουσιάς: Στον αέρα η Τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης

Σε ουσιαστική κατάργηση της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη προχωρά με τους χειρισμούς της αλλά και με την απόφαση της η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και παράλληλα μεταφέρει κόστος χιλιάδων ευρώ σε κάθε οικογένεια της περιοχής προκειμένου να αποκτήσει εξοπλισμό φυσικού αερίου.

Τελειώνει η Τηλεθέρμανση στη Μεγαλόπολη με απόφαση της Νέας Δημοκρατίας. Οι ανάγκες θέρμανσης θα καλύπτονται πλέον από δίκτυα φυσικού αερίου με έξοδα χιλιάδες ευρώ για τα νοικοκυριά της περιοχής. Δεν σταματάει όμως να μας εκπλήσσει με τις παλινωδίες (ή ενδεχόμενους άλλους σχεδιασμούς;) της η κυβέρνηση.

Σύμφωνα και με δημοσιεύματα που επικαλούνται σχετική απόφαση της ΡΑΕ σχετικά με την άδεια διανομής και διαχείρισης δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) στην Πελοπόννησο, φαίνεται να τινάζεται όλος ο –αυθαίρετος- σχεδιασμός της κυβέρνησης στον αέρα, δημιουργώντας τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο της Μεγαλόπολης, της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Προσπαθώντας να βάλουμε σε μία σειρά τα πράγματα, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής, προκειμένου και ο κόσμος της Μεγαλόπολης να είναι ενήμερος για τις εξελίξεις.

  • Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, με μια προκλητική απόφαση, ακυρώνει και καταργεί το δρομολογημένο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έργο της   Επέκτασης του Δικτύου Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης, το οποίο θα έδινε δωρεάν θέρμανση και ζεστό νερό σε χιλιάδες κατοίκους της περιοχής ανακουφίζοντας τον με αυτό τον τρόπο τον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό.  
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αντί της λύσης ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και με τις τοπικές αρχές, μονομερώς και εν μέσω πανδημίας, αποφάσισε να εξαφανίσει την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και το ανωτέρω έργο και έκανε γνωστή την απόφαση του για την επιβολή φυσικού αερίου στους κατοίκους με ένα δελτίο τύπου (29/04/2020). Ο Κος Υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα Ενέργειας, από την άνεση του γραφείου του, αποφάσισε πως η κάλυψη των αναγκών θέρμανσης αλλά και οικιακής χρήσης στο Δήμο Μεγαλόπολης θα γίνει με την παροχή φυσικού αερίου, μετά την πολυδάπανη και χρονοβόρα βεβαία κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην πόλη.
  • Αυτό που παρέλειψε όμως ο κος υφυπουργός να αναφέρει, είναι η αναγκαστική μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές, καθώς – εν μέσω επερχόμενης οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας- οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης και της Αρκαδίας- θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τέλη σύνδεσης και κόστη εγκατάστασης, οικοσκευές, μπόιλερ κτλ. Όλα αυτά, ενώ υπήρχε εναλλακτική με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. 

Υπήρχε εναλλακτική;

 

  • Ο Σύριζα το 2019 εξασφάλισε περισσότερα από εννέα εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο κοινωνικό αίτημα των νοικοκυριών της περιοχής που δεν είχαν πρόσβαση στην τηλεθέρμανση, προκειμένου να γίνει η επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης, συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα στην μείωση της ενεργειακής φτώχειας που έφερε η λιτότητα αλλά και στηρίζοντας αυτά τα στρώματα ενόψει εξόδου από την κρίση. Ως «ενεργειακή φτώχεια» ορίζεται διεθνώς η αδυναμία πρόσβασης σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες, όπως είναι ο ηλεκτρισμός, η θέρμανση, η ψύξη κ.ά.

Η προκλητική αυτή στάση της Κυβέρνησης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το ποιος κερδίζει από αυτή τη διαδικασία παροχής φυσικού αερίου και αν τελικά εξυπηρετεί ευρύτερους σχεδιασμούς για την ανάθεση προμηθειών εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ, γύρω από το φυσικό αέριο, από τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου για τη Δίκαιη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη σε βάρος και στη πλάτη των κατοίκων της Μεγαλόπολης και όχι μόνο.

Από την άλλη, ο κυβερνητικός βουλευτής της Αρκαδίας, κος Βλάσης, πανηγυρίζει για κάτι δρομολογημένο, παραπλανώντας τους πολίτες της Μεγαλόπολης, αναφέροντας πως η Νέα Δημοκρατία συνέβαλλε στο να αποδώσει σε πλήρη δυναμικότητα η μονάδα 5 της ΔΕΗ, κάτι που φυσικά δεν ισχύει καθώς ο περιορισμός οφείλεται στο δίκτυο και την αδυναμία απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας σε προηγούμενη φάση, έργο που υλοποιείται ταχέως από τον ΑΔΜΗΕ, εταιρία που ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε υπό δημόσιο έλεγχο. Η παρελκυστική του ανακοίνωση του για τη μονάδα 5, εκδόθηκε απ’ ότι φαίνεται για να αποκρύψει το χαράτσι που επιβάλλει η Νέα Δημοκρατία στη πλάτη των κατοίκων της Μεγαλόπολης.

Κάποια εύλογα ερωτήματα

 

  1. Πότε θα ανακοινώσει η ΝΔ στους κατοίκους της Μεγαλόπολης ποιο θα είναι το μέλλον τους συνολικά μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας;
  2. Πότε θα ανακοινώσει η Νέα Δημοκρατία, πόσοι είναι οι πόροι που δικαιούται η Μεγαλόπολη από το Ταμείο Δίκαιης  Μετάβασης;
  3. Πότε θα ρωτήσει τους ίδιους τους κατοίκους της Μεγαλόπολης ποιο θέλουν να είναι το μέλλον τους; Το να προχωρά χωρίς διαβούλευση για ένα τέτοιο θέμα, προεξοφλεί και τη δυνατότητα εφαρμογής του όποιου σχεδίου προταθεί, όταν τελικά υπάρξει, χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Πότε θα ρωτήσει την τοπική κοινωνία, τον Δήμο Μεγαλόπολης, τα συνδικάτα της περιοχής και τους παραγωγικούς φορείς για το «Μάστερ Πλαν» που ετοιμάζουν;
  4. Με δεδομένο ότι η απόφαση της ΡΑΕ, αν ισχύει, ουσιαστικά κλείνει τον δρόμο για τα έργα ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συνολικά, ποιος εναλλακτικός σχεδιασμός υφίσταται; Και ποιο θα είναι το κόστος για τους καταναλωτές σε σύγκριση με τα τιμολόγια διανομής που η ΔΕΔΑ έχει προτείνει στην ΡΑΕ;

Εμείς το γνωρίζαμε, τώρα το γνωρίζουν και οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης. Η ΝΔ, ο κος Χατζηδάκης και ο κος Θωμάς, μάλλον δε σπατάλησαν πολύ χρόνο για να λάβουν μέριμνα για τα νοικοκυριά της Μεγαλόπολης στους σχεδιασμούς τους. Για άλλη μια φορά, οι μεταρρυθμίσεις τους είναι αντι-κοινωνικές. Οι μάσκες έπεσαν για μια ακόμη φορά.

Εδώ και τώρα λύση στο δίκαιο αίτημα των πολιτών για
πρόσβαση στην τηλεθέρμανση!

  https://energypress.gr/news/horis-tin-peloponniso-ti-verroia-kai-ta-giannitsa-egkrithike-5etes-tis-deda-neo-hronodiagramma

Δείτε την απόφαση για την επέκταση του δικτύου που είχε ληφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ εδώ: Επέκτασης Δικτύου Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης – Β΄ΦΑΣΗ, MIS 5044903, ΟΠΣ Πρόσκλησης 2974
 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο