Ιανουαρίου 23, 2021

Εκδηλώσεις από την Αδελφότητα «Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ» για τον Νικόλα Σταματελόπουλο στην Νέα Κίος

Νοεμβρίου 17, 2019

Σημαντική θεωρείται η ενασχόληση του συμπατριώτη μας καθηγητή κ. Αντωνίου Ι. Παναγιωτόπουλου, επί δεκαετίες, με την ιστορική έρευνα για τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα όμως με τον χώρο του ιστορικού ορεινού Αρκαδικού χωριού μας Τουρκολέκα.


Μεταξύ των άλλων είναι και το ιστορικό πρόσωπο Νικόλας Σταματέλου Τουρκοπελέκας ή Τουρκολέκας ή Σταματελόπουλος, αδελφός του Νικηταρά, που γεννήθηκε στο Τουρκολέκα το έτος 1792.
Μετά την μάχη των Δερβενακίων 26 Ιουλίου 1822 από τον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ορίσθηκε πρώτος πολιορκητής του Ναυπλίου. Κυνηγώντας τους Τούρκους την 18 Σεπτεμβρίου 1822 έξω από το Ναύπλιο στη θέση Κιόσκι, σκοτώθηκε σε μάχη με Τούρκους σε ηλικία 30 ετών. Έφερε τον βαθμό του Λοχαγού της Τακτικής.
Το παλικάρι αυτό του Τουρκολέκα δεν τιμήθηκε ποτέ μετά το θάνατό του, όπως οι 7 που έπεσαν στο Μανιάκι 18-5-1825 και οι 2 στην Τραμπάλα.
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των Τουρκολεκαίων «Ο Νικηταράς» κ. Ιωάννης Στ. Σταματελόπουλος με τον κ. Παναγιωτόπουλο την 24-5-2018 επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Ναυπλίου για να τιμηθεί ο Νικόλας Σταματελόπουλος. Εκεί μας έγινε γνωστό πως το Κιόσκι ανήκει στο Δήμο Άργους και έτσι μετά από σχετικές επικοινωνίες προέκυψε πως υπάρχει ναός στην περιοχή της Νέας Κίου όπου ανήκει και το Κιόσκι κτισμένος από το Νικηταρά σε κτήμα του αφιερωμένος στον Αϊγιαννάκη.
Οι παραπάνω την 2-10-2019 στο Άργος συναντήθηκαν με αρμοδίους του Δήμου και στη συνέχεια πήγαν στη Νέα Κίο και με τον τοπικό Πρόεδρο και συνεργάτες του αποφάσισαν να τιμάται ο Ήρωας μας στον Αϊγιαννάκη.
Απέμειναν να γίνουν όλες οι ενέργειες για τον πρώτο τιμητικό εορτασμό και την τοποθέτηση σχετικής Πλάκας για τον Νικόλα Σταματελόπουλο αδερφό του Νικηταρά κ.λ.π.
Οι τιμητικές εκδηλώσεις θα γίνονται κάθε χρόνο στο Εξωκκλήσι του Αϊγιαννάκη του Δημοτικού Διαμερίσματος Νέας Κίου την 24 Ιουνίου.


Το Δ.Σ. της Αδελφότητας «Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ»

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 08:52

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia