Π.Λαμπρόπουλος: “Η Μεγαλόπολη πλήρωσε ακριβά την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Παναγιώτη Λαμπρόπουλου στην έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης για  τις εξελίξεις στη ΔΕΗ.

Στη χώρα μας όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου έχουν από χρόνια υιοθετήσει την αντιλαϊκή στρατηγική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις εφαρμόζουν τους σχεδιασμούς και τους στόχους της Ε.Ε. για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης για τα μονοπώλια με παράλληλη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) απευθείας στο μεγάλο κεφάλαιο με σκανδαλώδη προνόμια, 500.000€ επιδότηση ανά εγκατεστημένη Μεγαβατώρα (MWh) την κατασκευή και εγγυημένη διάθεση της παραγόμενης ενέργειας, σε πολύ υψηλές τιμές. Άνοιξαν το δρόμο σε ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος, έβαλαν τους εργολάβους στη λειτουργία της ΔΕΗ και περιόρισαν τη χρήση του λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής όλα τα προηγούμενα χρόνια εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις και εφαρμόζεται και από τη σημερινή, πολιτική συνεχούς μείωσης της εγχώριας λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού ηλεκτροπαραγωγής από Φυσικό Αέριο (Φ.Α.) και ΑΠΕ.

Η Μεγαλόπολη πλήρωσε ακριβά την απελευθέρωση της Ηλεκτρικής ενέργειας, με συρρίκνωση δραστηριοτήτων, δραματική μείωση των εργαζομένων όλων των κατηγοριών, ελαχιστοποίηση των εργαζομένων με σταθερή δουλειά, ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, μαρασμό και έφερε πιο κοντά την υλοποίηση των σχεδιασμών που θέλουν τα εξαντλημένα ορυχεία χώρο για υποδοχή, επεξεργασία, καύση και ταφή κάθε είδους αποβλήτων, ακόμη και των επικίνδυνων.

Στις 27-7-2016 συνεδρίασε το Δημοτικό μας συμβούλιο με θέμα το Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης και πήραμε την εξής ομόφωνη απόφαση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης εκφράζει την αντίθεσή του στην Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την παράδοση των αποθεμάτων λιγνίτη στους ιδιώτες.

• Στηρίζει τη λειτουργία των μονάδων 3 και 4 (300 MW η κάθε μια) του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης με πλήρες φορτίο.
• Στηρίζει την ανάπτυξη των ορυχείων και απαιτεί την άμεση λειτουργία ορυχείου στο κοίτασμα του Τριποτάμου.
• Στηρίζει την αξιοποίηση από τη ΔΕΗ των κοιτασμάτων λιγνίτη της Ευρύτερης Περιοχής Ασέας – Πελάνας κλπ που αντιστοιχούν σε 200.000.000 τόνους λιγνίτη Μεγαλόπολης.
• Απαιτεί την άμεση πρόσληψη τακτικού προσωπικού και αξιοποίηση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για βελτιώσεις στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Να μην πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ.

Στις 3-8-2016 (λίγες μέρες μετά) συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με το ίδιο θέμα. Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε τη δική μας ομόφωνη απόφαση και ζήτησε την υπερψήφιση της.

Ο Περιφερειάρχης και οι δυνάμεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να τοποθετηθούν στην ουσία και αρκέστηκαν σε ευχολόγια, ενώ οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ πρότειναν οργάνωση ημερίδας στο μέλλον!!!

Τι γίνεται ρε παιδιά; Μετά τις βίγλες είναι διαφορετικά τα κόμματα; Άλλος ΣΥΡΙΖΑ; Άλλη Ν.Δ.; Άλλο ΠΑΣΟΚ;

Σαν Δημοτική αρχή Μεγαλόπολης δεν κάνατε τίποτα για να στηρίξετε αυτή την απόφαση, ούτε κάν τον κόσμο δεν ενημερώσατε.

Αρχίσατε πάλι τις ημερίδες μαζί με τις ηγεσίες του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που μέχρι πρόσφατα κάνατε της γνωστές φιέστες για τη μεταλιγνιτική εποχή. Τώρα κάνετε ημερίδες για τα καλά του λιγνίτη.

Ποιόν νομίζετε ότι θα ξεγελάσετε με αυτές τις αντιφατικές τακτικές σας;

Στις απαιτήσεις της Ε.Ε. για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ ως το τέλος του 2019 κάτω από το 50% από 91% που είναι σήμερα, η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει να προχωρήσει την πολιτική της απελευθέρωσης με άμεση πώληση τμήματος της ΔΕΗ (το γνωστό σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ), ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέλεξε να υλοποιήσει τον ίδιο στόχο μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος κάτω του κόστους, τα λεγόμενα ΝΟΜΕ.

Στη διαδικασία ψήφισης του τρίτου μνημονίου, ΣΥΡΙΖΑ,Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι συμφώνησαν και ψήφισαν αυτός ο στόχος να μπει και στο μνημόνιο.

Όλα δείχνουν ότι είμαστε μπροστά σε συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με του δανειστές για πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Σ’ αυτό συμφωνεί και η Ν.Δ. η οποία θεωρεί το δικό της σχέδιο ιδιωτικοποίησης καλύτερο από της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ανταγωνίζονται ποιος θα ικανοποιήσει καλύτερα την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων που θα την πληρώσουν ξανά τα λαϊκά στρώματα.

Η αύξηση της τιμής του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά την περίοδο 2010-2014, δηλαδή μέσα στην κρίση, ανήλθε σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε 48,5% και η αύξηση του επιβαλλόμενου φόρου το ίδιο χρονικό διάστημα σε 147%.

Είναι ξεκάθαρο ότι η νέα μορφή ιδιωτικοποίησης με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση της “απελευθέρωσης” της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που απαιτούν από κοινού η ΕΕ, το ΔΝΤ και η αστική τάξη της χώρας μας.

Κερδισμένοι θα βγουν για άλλη μια φορά οι ενεργειακοί όμιλοι και τα μονοπώλια της μεγάλης κατανάλωσης βιομηχανικού ρεύματος, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου και οι λαϊκές οικογένειες θα υποστούν νέες απώλειες, η περιοχή της Μεγαλόπολης θα υποστεί ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, το ξέρετε, φιλολαϊκή λύση μέσα στη ζούγκλα της απελευθέρωσης της αγοράς, δεν μπορεί να υπάρξει.

Οφείλουμε στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους αγρότες, συνολικά στα λαϊκά στρώματα της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής να πάρουμε ξεκάθαρη θέση υπέρ των συμφερόντων τους.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης προτείνω το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τα παρακάτω:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεση του:

• Στην απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
• Στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την πώληση ή εκχώρηση σε ιδιώτες, οποιουδήποτε περιουσιακού της στοιχείου.
• Στον περιορισμό της χρήσης του λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας.
• Σε κάθε δραστηριότητα απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης (στοχεύουν ακόμη και στην καρκινογόνο καύση).
• Στη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα εξαντλημένα ορυχεία, γιατί θα είναι ολέθριες οι συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης και στον υδροφόρο ορίζοντα όλης της Πελοποννήσου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Την αξιοποίηση των λιγνιτών για παραγωγή ρεύματος μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ενέργειας που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες με φθηνό ρεύμα για το λαό και όχι κέρδη για το κεφάλαιο.
• Να γίνουν έρευνες για ανεύρεση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη.
• Να χρησιμοποιηθούν οι λιγνίτες της ευρύτερης περιοχής (πρόκειται για ποσότητες που ισοδυναμούν με πάνω από 200 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη Μεγαλόπολης).
• Άμεση πρόσληψη τακτικού προσωπικού και αξιοποίηση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για βελτιώσεις στις περιβαντολογικές επιπτώσεις.
• Οι εκτάσεις των ορυχείων που ολοκληρώνεται η λιγνιτική εκμετάλλευση να περνάνε στην ιδιοκτησία του κράτους για να επιστραφούν στην τοπική κοινωνία με τις ανάλογες υποδομές για κτηνοτροφία, γεωργική εκμετάλλευση, για αναψυχή κλπ. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και όχι με σκουπιδοεργοστάσια και ΧΥΤΕΑ.
• Να γίνει διασύνδεση της Τηλεθέρμανσης και με την τέταρτη μονάδα και με τη μονάδα Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) να χρηματοδοτηθεί η επέκταση των δικτύων διανομής για να συνδεθούν όλα τα σπίτια και επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης και των γύρω χωριών με την τηλεθέρμανση και με πολύ χαμηλό κόστος.

Τελειώνοντας θέλω να καλέσω του εργαζόμενους να μην εγκλωβιστούν στην επιλογή του τρόπου σφαγής των δικαιωμάτων τους.

Να μην εμπιστευτούν τις ηγεσίες του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που μαζί με τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου στήριξαν και στηρίζουν την απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.

Μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα μπορούν και πρέπει να αντιπαλέψουν κάθε μορφή προώθησης της απελευθέρωσης, να ανοίξουν τα δρόμο για ενεργειακό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών,

Να δώσουν πρώτη αγωνιστική απάντηση την Παρασκευή 7 Απρίλη στις 7 το βράδυ στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατείας Πετρινού στην Τρίπολη.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο