Μήνυμα Παπαηλιού για το ολοκαύτωμα της Δόξας Γορτυνίας

Αυγούστου 17, 2016
Διαβάστε αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιου για το ολοκαύτωμα της Δόξας Γορτυνίας (23.8.1943)

Διαχρονική στάση ζωής του ελληνικού λαού, η αντίσταση προς όσους επιβουλεύονται την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία.

Η ιστορία συνιστά άσκηση μνήμης, μέσω της οποίας το παρελθόν μεταφέρεται στο παρόν και επεκτείνεται στο μέλλον. Ιδίως σε περιόδους ταραγμένες, όπως η σημερινή, και σε περιοχές, όπως η δική μας, όπου οι αντιθέσεις του παρελθόντος επανεμφανίζονται στο παρόν με άλλη μορφή.

Η ιστορική μνήμη αποτελεί στοιχείο της εθνικής ταυτότητας ενός λαού. Εν προκειμένω, τα γεγονότα του πολέμου 1940-1941 και της κατοχής, όπως και άλλα προηγούμενων ιστορικών περιόδων, ανέδειξαν, ως διαχρονική στάση ζωής του ελληνικού λαού, την αντί σταση προς όσους επιβουλεύονται την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που έχει ενσωματωθεί στο «κύτταρο» και στην «κοσμοθεωρία» του.

Όλοι όσοι επιχείρησαν να τον υποτάξουν απέτυχαν. Η ψυχή, η συνείδηση, ο σεβασμός προς τη μνήμη της γενιάς της εθνικής αντίστασης και η ευθύνη για το μέλλον των νεώτερων γενεών του επιβάλλουν τη μεταλαμπάδευση αυτού του πνεύματος (αντίστασης) από γενιά σε γενιά.

Το ολοκαύτωμα της Δόξας πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτο στοιχείο της ιστορικής μνήμης, προκειμένου να αποτραπεί, και τώρα και στο μέλλον, η επανάκαμψη της βαρβαρότητας και του φασισμού.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, αποκτά βαρύνουσα σημασία το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και η δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (του κατοχικού δανείου, των επανορθώσεων και αποζημιώσεων της γερμανικής κατοχής).

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia