ΑρχικήΑΡΚΑΔΙΑΔήμος ΓορτυνίαςΑ΄ Διεθνές Φεστιβάλ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΕΣ ΖΑΤΟΥΝΑ»

Α΄ Διεθνές Φεστιβάλ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΑΡΚΑΔΙΕΣ ΖΑΤΟΥΝΑ»

…Το όραμά μου είναι ένα ετήσιο Φεστιβάλ στη Ζάτουνα, με τις ΑΡΚΑΔΙΕΣ… Όπως αυτό που διοργανώνουν  κάθε χρόνο, εδώ και 100 χρόνια,  στην Αρένα, οι αμπελουργοί της Βερόνα για τον Βέρντι…

Αυτή είναι η γραπτή, σε επιστολή του, πριν 4 χρόνια, προς το Μουσείο, επιθυμία – παρακαταθήκη του μεγάλου μας Μίκη, που υλοποιείται από φέτος, από το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, το  δήμο Γορτυνίας και το Σύλλογο Οι  Φίλοι της  Μουσικής, που εδρεύει στο Μέγαρο  Μουσικής  Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται στις 2,3 και 4 Σεπτεμβρίου 2022, στη Ζάτουνα και στην Αθήνα, το Α΄ Διεθνές  Φεστιβάλ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ  – ΑΡΚΑΔΙΕΣ ΖΑΤΟΥΝΑ», όπως  ανακοινώθηκε χθες, στη διαδικτυακή τιμητική συνέλευση του Μουσείου, για την σημερινή γενέθλια ημέρα του Μίκη.

Το τριήμερο Φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις του οποίου θα γίνουν στη Ζάτουνα,   περιλαμβάνει:

-Συναυλία με την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη.

-Μουσική βραδιά με την Παιδική – Εφηβική χορωδία του Στέφανου Καρδιόλακα.

-Διήμερο Συμπόσιο για τον Μίκη του Πνεύματος, του Πολιτισμού και της Πολιτικής. Η πρώτη ημέρα του Συμποσίου θα είναι αφιερωμένη στο Μίκη του Πολιτισμού και της Μουσικής και η δεύτερη ημέρα, στον Μίκη της πολιτικής και των κοινωνικών αγώνων.

– Έκθεση με μουσειακό υλικό, στο χώρο του Μουσείου, με επιμέλεια της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

-Ετήσιο μνημόσυνο στη Ζάτουνα και «επαναλειτουργία» του ιστορικού – εμβληματικού καφενείου, που πήγαινε ο Μίκης, συνοδεία και υπό τα βλέμματα των αστυνομικών φρουρών του.

-Επίσκεψη, ξενάγηση και φιλοξενία, στους προσκεκλημένους, στη Μονή Φιλοσόφου.

Οι εκδηλώσεις τελούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το διήμερο  Συμπόσιο υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, στις  2 Σεπτεμβρίου, ημέρα του θανάτου  του Αθάνατου Μίκη, θα γίνει στην Αθήνα. Μια ημέρα υψηλών συμβολισμών. Μια εκδήλωση συνοδοιπορία που θα ξεκινήσει από το σπίτι του Μίκη, στην Επιφανούς 1 στου Φιλοπάππου, θα «κυκλώσει» την Ακρόπολη και θα καταλήξει  στο Ηρώδειο,  την ώρα που η Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιεί την πρόβα της.

Από το σπίτι του Μίκη μέχρι το Ηρώδειο, άνθρωποι του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, της νεολαίας, της εργασίας, του πνεύματος και της επιστήμης,  96 σημαιοφόροι με 96 συλλεκτικές σημαίες,  όσα και τα χρόνια ζωής του Μίκη, θα τιμήσουν τα  αποτυπώματα της  παγκόσμιας μουσικής πολιτικής και κοινωνικής διαδρομής του μεγάλου Έλληνα και  της Ελλάδας που σήκωσε ψηλότερα!

Μετάβαση στο περιεχόμενο