Χαρ. Μαστορόπουλος: Μαζί θα συνεχίσουμε για να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο (video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πρόεδρος του Θεοκτίστου κ. Χαράλαμπος Μαστορόπουλος λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26 Μαΐου 2019 προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό αναφέροντας μερικά από τα έργα που έχουν γίνει στο διάστημα της θητείας του αλλά και σε κάποια εμπόδια που δεν επέτρεψαν να γίνουν όλα αυτά τα οποία είχαν σχεδιαστεί.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/VjexpCoZ4jQ” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕΠ. 2014 – ΜΙΑ. 2019 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Τ.Κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΥ

Ι. Μέσω του παρακάτω κειμένου μου δίνετε η δυνατότητα να κάνω και εγγράφως τον αναγκαίο απολογισμό, που οφείλει κάθε αιρετός, επί των θεμάτων που χειρίστηκα από την αρχή της θητείας μου και έως σήμερα, ως Εκπρόσωπος της Κοινότητας Θεοκτίστου. Βέβαια οι συγχωριανοί μας, όσοι τουλάχιστον διαμένουν ή επισκέπτονται συχνά το Θεόκτιστο, έχουν πλήρη γνώση και των θεμάτων που διαχειρίστηκα και των προβλημάτων που ανέκυψαν και των έργων που έγιναν, αφού μία φορά το χρόνο, με πρώτη τον Οκτώβριο του 1014 και έκτοτε κάθε παραμονή 15Αύγουστου, την ημέρα δηλαδή του έτους που συγκεντρώνεται στο χωριό μας σχεδόν το σύνολο των Θεοκτιστιωτών, συγκαλώ γενική συνέλευση, στην οποία τίθενται όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν, κάνοντας ταυτόχρονα ο ίδιος απολογισμό του έτους που πέρασε. Επίσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα διανέμω έντυπες ανακοινώσεις με τις οποίες δημοσιοποιώ τα θέματα και τις εξελίξεις.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όλα τα θέματα συζητούνται καθημερινά δια ζώσης, σε ανοιχτές συζητήσεις, οπότε κάθε στιγμή όλοι έχουν άμεση γνώση σχετικά με την πορεία όλων των ζητημάτων. Το κείμενο αυτό λοιπόν ενδεχομένως να διαφωτίσει εκείνους από τους Θεοκτιστιώτες οι οποίοι δεν έχουν την ευκαιρία να έρχονται τακτικά στο χωριό μας και επομένως δεν έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης.

ΙΙ. Είμαι ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα πορεία μου, ως Εκπρόσωπος της Κοινότητας. Έπραξα με συνέπεια και διαφάνεια και αυτό αναγνωρίζεται από τους περισσότερους από τους Θεοκτιστιώτες. Πάντα βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι εκ φύσεως ή από προσωπικά μικροσυμφέροντα, θέλουν να βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά απ’ ό,τι είναι. Εξ’ αρχής είχα δεσμευτεί και πράγματι αυτό έκανα, ότι θα δουλέψω με όλο το ΄΄χωριό΄΄, για όλο το ΄΄χωριό΄΄ και με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Έριξα το βάρος στις υποδομές του χωριού, στην ανάπτυξη, στην στήριξη των επαγγελματιών που διαμένουν στο χωριό και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των κατοίκων και προσπάθησα να αξιοποιήσω όλες τις δυνατότητες που παρείχαν ο Δήμος και η Περιφέρεια, σεβόμενος το δημόσιο χρήμα και τους πόρους που μας διατέθηκαν. Βέβαια, όλα δεν μπορούσαν να γίνουν μέσα σε τέσσερα χρόνια, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τις διαδικασίες που απαιτούνται, τη γραφειοκρατία, αλλά και την λελογισμένη διαχείριση των πόρων που πρέπει να γίνεται, και όντως ως προς κάποια δίκαια και εύλογα αιτήματα των συγχωριανών μας αυτή τη στιγμή μπορεί να φαίνομαι ασυνεπής, δεν μπόρεσα να τα ικανοποιήσω είτε για λόγους ανωτέρας βίας, είτε λόγους οικονομίας, είτε για λόγους ιεράρχησης και προτεραιοτήτων – να φανταστείτε ότι φέτος θα πληρώσουμε φόρο και ΕΝΦΙΑ 110.000€ και συνολικά μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει περίπου 140.000€ προς την εφορία- είτε γιατί για να μην είναι υψηλό το κόστος χρειάζονται ομαδοποίηση με άλλες παρόμοιες εργασίες. Βέβαια ότι έχει καταγραφεί ως απαίτηση και ανάγκη, αποτελεί εκκρεμότητα και θα υλοποιηθεί. Είναι βέβαιο ότι μόνος δεν θα μπορούσα να καταφέρω τίποτα. Σκοπός μου ήταν και πιστεύω ότι το καταφέραμε να συνεννοηθούμε και να λειτουργήσουμε οργανωμένα και με σχέδιο.

ΙΙΙ. Ξεκίνησα να δουλεύω με το μείζον θέμα, που επί πολλά χρόνια απασχολούσε το χωριό μας, αυτό της μίσθωσης του κτηρίου που βρίσκεται επί της οδού Μητροπόλεως και Κηρυκείου, στο Μοναστηράκι της Αθήνας και το οποίο κληροδότησε προς την Κοινότητα Θεοκτίστου ο αείμνηστος Αθηνόδωρος Δρακόπουλος. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, είχε ήδη διαπραγματευτεί ο Δήμος Γορτυνίας με τους υποψήφιους μισθωτές, όμως λόγω της σύγκρουσης επιχειρησιακών συμφερόντων στο σημείο που βρίσκεατι το κτίριο ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είχε επιτευχθεί η μίσθωση και θα είχε τεθεί το μίσθιο σε επαναδημοπράτηση, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Ευτυχώς χάριν στους χειρισμούς που έγιναν εκ μέρους μου και την καίρια συμβολή κάποιων ανθρώπων, η μίσθωση έγινε, το κτήριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, έχει ήδη αναστηλωθεί και κατά το μεγαλύτερο μέρος συντηρηθεί και η κοινότητα ήδη έχει εισπράξει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Σ΄ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Σακελλαρίου, του Υπουργείου Οικονομικών, την κα Πατακιάρα, Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κ. Παρασκευά Λοτσάρη και όλο το προσωπικό της Διεύθυνσης, γιατί πίστεψαν και βοήθησαν με κάθε τρόπο στη σύναψη της μίσθωσης. Για την μίσθωση του κληροδοτήματος επίσης εργάστηκαν σκληρά, από κοινού, δύο δικηγόροι ο αείμνηστος Ανδρέας Κατσούλας και η Λούλα Δημητροπούλου, οι οποίοι βοήθησαν καθοριστικά στην σύναψη και κατάρτιση της μίσθωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω και προς τη συμπατριώτισσά μας, κ. Ζέτα Κουζίου για την βοήθειά της στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Είναι βέβαιο ότι επιτύχαμε μία μίσθωση βιώσιμη και επωφελή, αφού πρόκειται για 30ετής μίσθωση, με αρχικό μηναίο μίσθωμα 18.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος και, το σημαντικότερο ίσως, με υποχρέωση του εκμισθωτή για ολική ανακαίνιση του κτηρίου. Η μισθώτρια έχει καταβάλει έως σήμερα μισθώματα 24 μηνών (περίπου 435.000€) και ήδη έχει αποκαταστήσει και ενισχύσει στατικά το κτήριο, για την ολοκλήρωση δε των εργασιών απομένει η αντικατάσταση των κουφωμάτων, η αποκατάσταση των οροφογραφιών και το βάψιμο. Αν και οι εργασίες άργησαν να ξεκινήσουν επειδή το κτήριο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό μνημείο και το Υπουργείο Πολιτισμού μας ταλαιπώρησε 14 μήνες μέχρι να εγκρίνει την μελέτη, όλες οι εργασίες γίνονται με μεγάλη σχολαστικότητα, με υψηλή τεχνογνωσία και χωρίς η μισθώτρια να φείδεται χρημάτων. Αναφέρω ως παράδειγμα ότι η σκεπή καλύφθηκε από 6.000 κεραμίδια, τα οποία χρειάστηκε να εισαχθούν από την Ιταλία, γιατί στην Ελληνική αγορά δεν μπορούσαμε να βρούμε τα ίδια με του κτιρίου. Οι εργασίες, οι οποίες ας σημειωθεί ότι γίνονται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και το κτήριο θα είναι έτοιμο το αργότερο έως το τέλος του 2019.
Η Κοινότητα για την παρακολούθηση όλων των οικονομικών θεμάτων (απόδοση φόρων ΕΝΦΙΑ, κλπ) έχει ορίσει λογιστικό γραφείο που ασχολείται μόνο με κληροδοτήματα και κατέχει όλη τη σχετική νομοθεσία και τις διαδικασίες. Και στο φορολογικό κομμάτι αντιμετωπίσαμε προβλήματα κατά την κατάρτιση της μίσθωσης, τα οποία μετά από μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία, τακτοποιήθηκαν.
Κατόπιν όλων αυτών και ενώ τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους, η μίσθωση λειτουργεί, η κοινότητα καρπώνεται τα μισθώματα και τείνουν να ολοκληρωθούν οι πολυδάπανες εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες και μετά τη λήξη της μίσθωσης θα παραμείνουν επ’ ωφελεία του κτηρίου, κάποιοι, τους οποίους τους εξέλεξε το χωριό μας, για να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν το χωριό και ενώ έλαμψαν δια της απουσίας τους, προδίδοντας της εμπιστοσύνη των συγχωριανών τους , διαδίδουν ψευδώς ότι η μίσθωση είναι παράνομη. Διατείνονται δε ότι θα προσπαθήσουν να την ακυρώσουν. Αν και είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν ή τουλάχιστον οφείλουν, λόγω της ιδιότητάς τους, να γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις μισθώσεις των κληροδοτημάτων και την καθόλα διαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε, διασπείρουν τους ψευδέστατους αυτούς ισχυρισμούς, προφανώς για να πλήξουν προσωπικά εμένα και όσα πέτυχα στο κομμάτι αυτό, προκαλώντας σε κάποιους από τους Θεοκτιστιώτες ανησυχία για τη τύχη της μίσθωσης και εν τέλει του ίδιου του χωριού μας, αφού οι κάτοικοι ευελπιστούν ότι με τα έσοδα από τα μισθώματα θα ενισχυθεί η ανάπτυξη του τόπου μας. Οι ασκούντες δημόσια εξουσία και οι κατέχοντες δημόσιο αξίωμα οφείλουν και να μιλούν και να πράττουν με αυτοσεβασμό, αξιοπρέπεια και να τελούν σε γνώση όσων ισχυρίζονται. Θεωρώ λοιπόν ότι η στάση τους αυτή δεν τους τιμά και γεννά υποψίες ότι τα κίνητρα τους δεν μπορεί παρά να είναι ιδιοτελή και κακόβουλα.

ΙV. Άλλα θέματα που επιλύθηκαν:

α.- Απομάκρυνση σκουπιδιών από τον οικισμό. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Γορτυνίας, όπως και οι περισσότεροι Δήμοι στην Ελλάδα, την τελευταία διετία, αντιμετωπίζει πρόβλημα στη διοχέτευση των απορριμμάτων σε χωματερή και στην αποκομιδή αυτών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα σκουπίδια να παραμένουν επί πολλές ημέρες στους κάδους, πολλές φορές δε και έξω απ’ αυτούς, με συνέπεια, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, να συντρέχει κίνδυνος μολύνσεων. Σκέφτηκα λοιπόν να μεταφέρω τους κάδους σε χώρο που διαθέτει η Κοινότητα και ο οποίος βρίσκεται έξω από τον οικισμό, με την υποχρέωση οι κάτοικοι με δική τους επιμέλεια και ευθύνη να μεταφέρουν και να αποθέτουν εκεί τα απορρίμματα. Στο χωριό μας όμως υπάρχουν και αρκετοί κάτοικοι οι οποίοι λόγω της ηλικίας τους ή των προβλημάτων της υγείας τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα απορρίμματα στο χώρο συγκέντρωσης. Γι’ αυτούς προβλέφθηκε και εφαρμόστηκε η εξής λύση: ανατέθηκε επ’ αμοιβή σε δύο ανθρώπους απ το χωριό μας. Ήταν μία λύση απλή, η οποία όμως διευθέτησε σε ένα καίριο και ζωτικής αξίας ζήτημα.
β.- Υπαγωγή του χωριού στην ΔΟΥ Τρίπολης. Το Θεόκτιστο έως το έτος 2013 υπαγόταν στη Δ.Ο.Υ. Κλειτορίας που μεταφέρθηκε στη Δ.Ο.Υ Καλαβρύτων, στη συνέχεια στο Αίγιο και εν τέλει στη Δ.Ο.Υ. Πατρών, με δεδομένη την ταλαιπωρία για όλους τους κατοίκους. Μετά από αίτηση που υπέβαλα στο Υπ. Οικονομικών, ζητώντας να επέλθει τροποποίηση ως προς την τοπική αρμοδιότητα, από τον Μάρτιο 2015 υπαγόμαστε στην Εφορία της Τρίπολης γ.- Κατεδάφιση τεσσάρων Κτιρίων λόγω επικινδυνότητας. Μετά από ενέργειες που συνολικά διήρκεσαν τρία χρόνια, η πολεοδομία Λαγκαδίων εξέδωσε απόφαση για την κατεδάφιση τεσσάρων κτισμάτων που ήταν επικίνδυνα για πεζούς, οχήματα και γειτονικά κτίρια. .
γ.- Χαρακτηρισμών επικίνδυνων και κατεδαφιστέων τεσσάρων κτισμάτων και κατεδάφιση τριών εξ αυτών λόγω επικινδυνότητας. Μετά από ενέργειες που συνολικά διήρκεσαν τρία χρόνια, η πολεοδομία Λαγκαδίων εξέδωσε απόφαση για την κατεδάφιση τεσσάρων κτισμάτων που ήταν επικίνδυνα για πεζούς, οχήματα και γειτονικά κτίρια.
δ.- Καθαρισμός, χορτόκοψη – αποψίλωση του χωριού. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με επιμέλεια της Κοινότητας, γίνεται καθαρισμός, χορτόκοψη και αποψίλωση, με αποτέλεσμα να διατηρείται η όμορφη εικόνα του χωριού και αυτό να συντηρείται καθαρό.
ε. Εξέταση κατοίκων Θεοκτίστου από στρατιωτικού Ιατρούς την περίοδο που δεν είχαμε αγροτικό ιατρό.
στ. Καθιέρωση από το 2014 χριστουγεννιάτικης γιορτής και αναβίωση του εθίμου παρασκευή παστού χοιρινού, προκειμένου να διατηρηθεί η παράδοση και να αποκτά ζωή το χωριό της μέρες των γιορτών.
ζ. Διοργάνωση το 2018 της καλοκαιρινής εκδήλωσης του ανταμώματος ανήμερα της Παναγίας, με ποιοτική παραδοσιακή μουσική και χαμηλές τιμές, απευθυνόμενη μόνο σε Θεοκτιστιώτες.

IV. Σχετικά με την υποστήριξη από τη δημοτική αρχή του έργου μου.

‘Όταν αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για το αξίωμα του Εκπροσώπου της Κοινότητας Θεοκτίστου, το έτος 2014, ο εκλογικός νόμος που ίσχυε τότε προέβλεπε την υποχρεωτική ένταξη των υποψηφίων Εκπροσώπων σε κάποιον συνδυασμό υποψηφίου Δημάρχου. Δέχθηκα πρόταση από τον κ. Ευσ. Κούλη και την αποδέχθηκε, δεδομένου ότι ο ίδιος ήμουν κομματικά ανένταχτος, δεν είχα προσωπική γνωριμία με κανέναν από τους υποψηφίους Δημάρχους και το ενδιαφέρον μου περιοριζόταν στη θέση της υποψηφιότητάς μου, με μοναδικό στόχο την προσφορά μου στη γενέτειρα μου. Θα ήταν λοιπόν επόμενο, στις προτάσεις και στα αιτήματα μου υπέβαλα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, να έχω την υποστήριξη τους κ. Κούλη. Εδώ συνέβη το εξής παράδοξο: Ο κ. Κούλης, ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης , όχι μόνο δεν με συνέδραμε, αλλά καταψήφιζε τα αιτήματα που κατέθετα, επιχειρηματολογώντας μάλιστα με σθένος για την απόρριψη αυτών, με τη δικαιολογία ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ασκεί αντιπολίτευση στο Δήμαρχο. Το ίδιο έκανε και ο κ. Αποστολόπουλος, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Αυτά δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μου, ούτε τα αναφέρω από οιαδήποτε προσωπική αντιπάθεια. Όλα είναι καταγεγραμμένα στα Πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ανά πάσα στιγμή μπορούν να αποδειχθούν. Αντιθέτως, ο νυν Δήμαρχος, κ. Γιαννόπουλος – δεν μπορώ να μην το αναγνωρίσω και να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό – αντιμετώπισε τα θέματα και τα αιτήματα του χωριού μας με αντικειμενικότητα και πραγματικά η συνδρομή του ήταν καθοριστική στην προώθηση και την επίλυσή τους. Επίσης, νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους υπάλληλους του Δήμου, της υπηρεσίας καθαριότητας και αυτούς που ερχόμουν συχνά σε επαφή κυρίως όμως, της τεχνικής υπηρεσίας και της οικονομικής με τους οποίους συνεργάστηκα στενά και διαπίστωσα ότι είναι οι αφανείς ήρωες του έργου που παράγεται στον Δήμο και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω και να ευχηθώ καλή επιτυχία, στην κα Διαμαντοπούλου, πρόεδρο τις κοινωφελούς Εταιρείας του Δήμου για την βοήθειά της σε πολλά θέματα και κυρίως για την διοργάνωση της γιορτής του παστού που καθιερώσαμε πριν πέντε χρόνια και δίνει ζωή στο χωριό μας τις μέρες των Χριστουγέννων. Θερμές ευχαριστίες στον δημοτικό σύμβουλο Καλλίμαχο Πιρπιρή , ο οποίος ήταν ο μόνος από την Δημοτική Ενότητα Κλείτωρος που έδειξε όχι απλά ενδιαφέρον αλλά ζήλο για τα θέματα της κοινότητάς μας και πάντα με βοηθούσε σε ότι και αν του ζητούσα. Επίσης, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στους φίλους και συγχωριανούς, που τους θεωρώ άξιους και ικανούς να ασχοληθούν και να προσφέρουν πολλά στην τοπική αυτοδιοίκηση, Γιώργο Δημόπουλο, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη του Δήμαρχου Ι. Γιαννόπουλο, Δημήτριο Δελή του Αθανασίου, υποψήφιο Δημοτικό Συμβούλο με την παράταξη του Γ. Παπαηλίου και στον Τζίμη Πανόπουλο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη του Λύτρα. Ευχαριστώ, επίσης όλους όσοι, έχουν αναγνωρίσει και πιστεύουν το έργο που κάναμε και στηρίζουν την συνέχιση της προσπάθειάς μας όπως ο πρώην Πρόεδρος Θανάσης Ξενοχρήστου.

Πριν αναφερθώ επιγραμματικά στα έργα που εκτελέστηκαν θέλω να τονίσω ότι:
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ Ο ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΑΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ, ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙ ΠΟΣΟ, ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ, ΩΣΤΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ (ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σύνταξη μελέτης και τεχνικής περιγραφής, συλλογή προσφορών, έγγραφο και έγκριση από Οικονομική Επιτροπή Δήμου)
1. Καθαρισμός τσιμενταυλάκων τσαρνολύκου και τράφου σε ετήσια βάση
2. Διάνοιξη – καθαρισμός του δικτύου των Γρανών του κάμπου από το δερβένι και μέχρι του Σμίξη. Συνολικά καθαρίστηκαν πάνω από 13 χιλιόμετρα γράνας με σκοπό να αποστραγγίζουν τα χωράφια και ο κάμπος τον χειμώνα και να ποτίζονται το καλοκαίρι. Παρόμοια εργασία δεν είχε εκτελεστεί ποτέ στο παρελθόν
3. Ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα προαυλείου σχολείου. Ο ασφαλτοτάπητας στο γήπεδο μπάσκετ είχε καταστραφεί και δημιουργούσε πρόβλημα τόσο στα παιδιά που έπαιζαν όσο και στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις όπως το αντάμωμα
4. Έγινε το 2015 και έκτοτε καθαρισμός και συντήρηση των αγροτικών οδών με γκρέϋντερ.
5. Τσιμεντόστρωση δρόμου στις Σούδες. Ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται καθημερινά από τους περισσότερους κατοίκους και κυρίως από αυτούς που έχουν αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα ως επάγγελμα και οι οποίοι σήμερα τον περνούν πολλές φορές την ίδια μέρα και έτσι πλέον δεν σπάνε τα αυτοκίνητά τους.
6. Επισκευή εσωτερικής οδοποιίας στο χωριό – διαγράμμιση για ανακοπή ταχύτητας & τοποθέτηση καθρεπτών. Έγιναν τσιμεντροστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις εντός του χωριού ειδικά στα τμήματα εκείνα που είχαν σοβαρό πρόβλημα και τοποθετήθηκαν και καθρέφτες για τη οδική ασφάλεια.
7.- Κάγκελα και κουπαστές. Τοποθετήθηκαν κάγκελα τόσο για ασφάλεια – προστασία όσο και για να διευκολύνουν τους ηλικιωμένους να περπατήσουν στο χωριό και στο δρόμο τουνεκροταφείου.
8. – Διευθέτηση απορροής όμβριων υδάτων είτε με σωλήνες. Τοποθετήθηκαν σωλήνες συλλογής των ομβρίων υδάτων για τα νερά της πλατείας και τα νερά που κατεβαίνουν πλευρικά του κεντρικού δρόμου.
9. – Διαπλάτυνση γεφυριού στο ρέμα στην έξοδο προς Δρακοβούνι, που υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος
10. – Άνοιγμα και Διαπλάτυνση στροφής στην έξοδο προς Δρακοβούνι για να κάνει επιτόπου στροφή όποιο μεγάλο όχημα περνάει μέσα από το χωριό.
11. Πλακόστρωση του νεκροταφείου και ενώ η εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσίαζε το νεκροταφείο ήταν απαράδεκτη σήμερα είναι πραγματικό στολίδι.
12. – Δημιουργία χώρου για νέα μνήματα στο νεκροταφείο και τοποθέτηση κάγκελων προστατευτικών.
13. – Διαμόρφωση κεντρικού δρόμου με πλακόστρωση και δημιουργία πζοδρομίου για να ενοποιηθεί με την πλατεία, για την αποστράγγιση των ομβρίων και να ανακόπτει την ταχύτητα των αυτοκινήτων
14. – Στεγανοποίηση – Μόνωση Κτιρίου Εκδηλώσεων και Αγροτικού Ιατρείου και σχολείου. Μονώθηκαν όλοι οι πέτρινοι τοίχοι των κτιρίων και η οροφή του Ιατρείου. Τοποθετήθηκε ασφαλτόπανο στο υπόστεγο του σχολείου στο τμήμα πάνω στην ταράτσα του ξενώνα και στις τουαλέτες του σχολείου.
15. – Αποξηλώθηκε και κατασκευάστηκε νέα κεραμοσκεπή στο σχολείο και στο γραφείο του σχολείου
16. – Έγινε δίκτυο άρδευσης και δενδροφύτευση πλευρικά του κεντρικού δρόμου και στις δύο εξόδους με καρποφόρα και καλλωπιστικά δένδρα
17. – Διάνοιξη δύο στροφών στον δρόμο προς τις σούδες.
18. – Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και υδροδότηση Ι. Εξωκκλησίου Παναγίας,
19. – Αποκλάδωση και καθαρισμός με μηχανικά μέσα του δρόμου στον κάμπο,
20. – Ανακατασκευή κοινοτικών τουαλετών Τ.Κ. Θεοκτίστου
21. – Αποστράγγιση πλατείας, κατασκευή φρεατίου και διάστρωση σκυροδέματος στην κοίτη ρέματος
22. – Προμήθεια προβολέων με φωτοβολταϊκά για φωτισμό στα ξωκλήσια Αγίου Νικολάου, Αη Γιάννη και στις εισόδους του χωριού ( βράχος πόθη)
23. – Κοινόχρηστο δίκτυο wifi με προμήθεια και τοποθέτηση κεραίας δορυφορικού internet και αναβάθμιση της τηλεφωνικής γραμμής του κοινοτικού γραφείου.
24. – Αντικατάσταση σπασμένων υαλοπινάκων κτιρίου Μουσείου .
25. – Καθαρισμός και επισκευή σωληνώσεων – βανών βρύσης Αη – Γιώργη.
26. – Εγκατάσταση κεραίας λήψης και εκπομπής ψηφιακού σήματος τηλεόρασης γιατί δεν πιάναμε καθόλου τηλεόραση και έτσι λύθηκε ένα θέμα που ταλαιπωρούσε το χωριό πολλά χρόνια.
27. Διάνοιξη αγροτικών οδών προς όλα τα λιοστάσια, τα ξωκλήσια όπως ο Αγ. Κωνσταντίνος, ο Αη-Γιάννης και σε πολλά άλλα σημεία που υπάρχουν χωράφια και θα συνεχίσουμε όπου αλλού χρειαστεί, ώστε όλοι να εξυπηρετηθούν και να έχουν οδική πρόσβαση στην περιουσία τους, είτε για να καλλιεργήσουν και να καθαρίσουν το χωράφι τους είτε για να ξυλεύσουν.
28. Τοποθέτηση τριών μεταλλικών στύλων με φωτοβολταϊκούς προβολείς στον δρόμο προς τη δεξαμενή.
28. Ανακατασκευή της πεσμένης μάντρας παλιάς οικίας Ζαφειρόπουλου, για διαπλάτυνση κοινοτικής οδού.
29. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης με νέο σύγχρονο κατά μήκος του κεντρικού δρόμου από ην οικία του Ι. Κούζιου έως τα καφενεία
30. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης με νέο σύγχρονο από τον Αγ. Νεκτάριο έως οικία Χριστόπουλου και τοποθέτηση βανών χειρισμού. έτηση βανών χειρισμού.
31. Βάψιμο και επισκευή αποσαρθρωμένης τοιχοποιίας αίθουσας εκδηλώσεων και βοηθητικών χώρων Κτιρίου κοινότητας.
32. Βάψιμο και επισκευή αποσαρθρωμένης τοιχοποιίας Αγροτικού Ιατρείου.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου έχουν εγκριθεί και θα εκτελεστούν τα έργα:
α. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης εντός της κοινότητας Θεοκτίστου, κόστους 24.000€,
β. Τσιμεντοστρώσεις κόστους 12.000€ .
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ
Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης εντός του χωριού.
Προμήθεια οικιακού ελαιοτριβείου ώστε ακόμα και από την πιο μικρή ποσότητα ελιών να βγάζουμε λάδι βιολογικό, ώστε η συλλογή του καρπού να γίνεται χωρίς άγχος και χωρίς να απαιτείται να πηγαίνουμε δύο ώρες μακριά για να βγάζουμε το λάδι.
Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την ηλεκτροδότηση του χωριού. Το συγκεκριμένο έργο το έχω ανακοινώσει στην γενική συνέλευση τον Αύγουστο του 2017, έχω κάνει τη μελέτη διαστασιολόγησης και τον προϋπολογισμό κάτι που είμαι βέβαιος ότι δεν έχουν κάνει αυτοί που αντέγραψαν την πρότασή μου, τους οποίους ευχαριστώ γιατί επιθυμώ να υπάρχει συμφωνία απόψεων σε όσα έχω σχεδιάσει να πραγματοποιήσω.
Εγκατάσταση ανά γειτονιά 20-25 μικρών μονάδων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και σύνδεσή τους με τα σπίτια ώστε να μην μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και το περιβάλλον από του βόθρους και να χρησιμοποιείται το καθαρό λέον νερό για άρδευση των κήπων εντός του χωριού.
Ηλεκτροδότηση των σταύλων των κτηνοτρόφων μέσω προγράμματος της Περιφέρειας
Ασφαλτόστρωση του εσωτερικού οδικού δικτύου του χωριού.
Τσιμεντοστρώσεις χωματόδρομων εντός του χωριού και των αγροτικών οδών εκεί που απαιτείται.
Πλακόστρωση της κεντρικής οδού εκατέρωθεν της πλατείας, ώστε να μειώνουν ταχύτητα τα διερχόμενα οχήματα, να αποστραγγίζονται τα όμβρια ύδατα και να εξωραϊστεί η εικόνα του χωριού.
Επένδυση με πέτρα μικρών δρόμων εντός του χωριού.
Κατασκευή πεζοδρομίου στον κεντρικό δρόμο από τη βρυσούλα μέχρι την είσοδο του χωριού και από την πλατεία μέχρι την έξοδο του χωριού προς Δρακοβούνι, στα σημεία που το επιτρέπει το πλάτος του δρόμου, ώστε να μην κινδυνεύουν οι πεζοί από τα διερχόμενα οχήματα.
Κατασκευή πέτρινης μάντρας – έχει εγκριθεί και αναμένεται η έναρξη των εργασιών-από την βρυσούλα μέχρι το σχολείο, με φωτισμό, και στη έξοδο του χωριού προς Δρακοβούνι.
Ανακατασκευή μαντρών εντός του χωριού ώστε να διαπλατυνθούν οι δρόμοι και να είναι ασφαλής η διέλευση πεζών και οχημάτων.
Επέκταση της αγροτικής οδοποιίας όπου υπάρχουν απαιτήσεις και συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου.
Αξιοποίηση και μετατροπή του υποστέγου στο σχολείο σε ένα σύγχρονο και ζεστό στέκι νεολαίας – χώρο εκδηλώσεων, που θα υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης για εκμετάλλευση, σε όποιον συγχωριανό μας θέλει και μπορεί να το κάνει.
Παροχή υπηρεσιών γηροκομείου, αλλά κατ΄ οίκον σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, αποφεύγοντας το κόστος κατασκευής μιας νέας εγκατάστασης που θα ήταν δαπανηρή και η συντήρησή και η υποστήριξη της θα κόστιζε αρκετά σε ετήσια βάση.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Με την ολοκλήρωση της προσπάθειας σύστασης ιδρύματος διαχείρισης του κληροδοτήματος, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα έχουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πιστώσεις από επενδυτικά προγράμματα ευρωπαϊκά και άλλα, ώστε να κατασκευάσουμε τις παρακάτω υποδομές που θα παραχωρήσουμε σε συγχωριανούς μας να τις εκμεταλλευτούν και να παράγουν εισόδημα ζώντας στο χωριό μας και έτσι να δημιουργήσουμε ανάπτυξη.

– Κάθετη Μονάδα Ζωοτροφών – Εκτροφής – Παραγωγής κρέατος και προϊόντων γάλακτος
– Τυροκομείο και
– Φούρνο.
Με τη βοήθεια του Θεού πιστεύω ότι θα τα υλοποιήσουμε όπως υλοποιήσαμε και ότι μέχρι σήμερα είχαμε σχεδιάσει.

Επίσης, από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας έχω αιτηθεί τα έργα:
Α. Διάθεση Μπουλντόζας
Β. Διάθεση καταστροφέα, για την αποκλάδωση.
Γ. Συντήρηση – ανακατασκευή τσιμενταύλακα μήκους 2km.
Δ. Διαγράμμιση της επαρχιακής οδού που συνδέει το Θεόκτιστο με τον 111, μήκους περίπου 5km, που υλοποιήθηκε.
Ε. Τοποθέτηση μπαρών ασφαλείας (μεταλλικών στηθαίων) σε επικίνδυνα σημεία της επαρχιακής οδού που συνδέει το Θεόκτιστο με τον 111.
ΣΤ. Καθαρισμός τάφρων απορροής ομβρίων υδάτων παραπλεύρως της επαρχιακής οδού που συνδέει το Θεόκτιστο με τον 111.
Ζ. Διευθέτηση της κοίτης του ξεροπόταμου Θεοκτίστου στην συμβολή του με τον Λάδωνα, για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας του κάμπου και του αντλιοστασίου ύδατος που υλοποιήθηκε.
Η. Ηλεκτροφωτισμός της διασταύρωσης στο Δερβένι.

Επίσης συνοπτικά αναφέρω και τα έργα που εκτελέστηκαν από άλλους φορείς:
– Σύνδεση του χωριού με το δίκτυο οπτικής ίνας του ΟΤΕ.
– Από τη ΔΕΗ αντικαταστάθηκε το δίκτυο εντός του χωριού και έγινε και τοποθέτηση επιπλέον οδικού φωτισμού.
– Έγινε καθαρισμός από τον Δήμο, της δεξαμενής νερού για τρεις συνεχόμενες χρονιές και εγκατάσταση χλωριωτή στο αντλιοστάσιο και αποψιλώθηκε – καθαρίστηκε εξωτερικά το αντλιοστάσιο.
Από την περιφέρεια:
– Τσιμεντόστρωση τμημάτων αγροτικών δρόμων
– Αντιπλημμυρικές εργασίες για την προστασία του αντλιοστασίου ύδρευσης Τ.Κ. Θεοκτίστου
Ο δήμος μας διέθεσε συνεργεία για την αποκατάσταση μεγάλου αριθμού βλαβών του δικτύου ύδρευσης και του αντλιοστασίου. Μας διέθεσε γκρεϋντερ και μικρό φορτωτή για εργασίες καθαρισμού των αγροτικών οδών.
Η περιφέρεια μας διέθεσε:
– Mπουλντόζα για την διευθέτηση της κοίτης του ξεροπόταμου Θεοκτίστου σε διάφορα σημεία και στην συμβολή του με τον Λάδωνα, για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας του κάμπου
– Kαταστροφέα, για την αποκλάδωση της επαρχιακής οδού που συνδέει το Θεόκτιστο με τον 111.

Τελειώνοντας πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες και της αντιξοότητες που αντιμετώπισα, καθώς και το ότι για πρώτη φορά δεν υπήρχε συμβούλιο, λόγω της εμπειρίας μου στην μελέτη και κατασκευή μεγάλων έργων, στην αντιμετώπιση προβλημάτων, στην άσκηση διοίκησης, στην υπηρέτηση θέσεων ευθύνης, στην γνώση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, των γνώσεών μου, ως μηχανικού, στον χαραχτήρα μου, στις αξίες, τα ιδανικά, τα πιστεύω μου και στη βοήθεια του θεού κατάφερα να επιλύσω προβλήματα και να υλοποιήσω όσα δεν υλοποιούνταν ούτε σε είκοσι χρόνια και επειδή το μοναδικό μου κίνητρο είναι το συμφέρον του χωριού είμαι βέβαιος ότι αυτό θα αναγνωριστεί από όλους τους συγχωριανούς, για να μου δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσω και να προσφέρω ακόμη περισσότερα.

Χαρ. Μαστορόπουλος
Εκπρόσωπος Τ.Κ. Θεοκτίστου

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο