Ανακοίνωση του Δήμου Γορτυνίας για τη δωρεά ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Γορτυνίας αναφέρει …

Με το αριθμ. 63039/8-11-2018 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών έπεσαν οι «τίτλοι τέλους» στο «σήριαλ» της δωρεάς ασθενοφόρου προς τον Δήμο Γορτυνίας, όπως και σε πολλά ανάλογα «σήριαλ» σε άλλους Δήμους της χώρας. Στο έγγραφο αυτό, που απευθύνεται προς όλους αυτούς τους Δήμους, αναφέρεται ότι:

«Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας, όπως η παροχή πρώτων βοηθειών και μεταφοράς ασθενών από τους δήμους με τη χρήση ασθενοφόρων για τον σκοπό αυτό, δεν περιλαμβάνεται ρητά στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ α΄ βαθμού, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 75 του ν. 3463/2006 και ισχύουν».

Επαναλαμβάνουμε ότι για τον Δήμο Γορτυνίας το ζητούμενο από την αρχή ήταν και είναι η αξιοποίηση της δωρεάς του συμπατριώτη μας κ. Αναστάσιου Βλάχου, για την οποία τον ευχαριστούμε σε κάθε ευκαιρία και τώρα, με την ένταξη του ασθενοφόρου στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, ώστε να είναι χρήσιμο για τους δημότες και τους επισκέπτες της Γορτυνίας.

Το έγγραφο του Υπουργείου δίνει επιτέλους απάντηση, αρνητική αλλά είναι μία απάντηση, στα ερωτήματα που θέταμε εδώ και δύο περίπου χρόνια, όταν επιχειρήσαμε να τεθεί το ασθενοφόρο σε κυκλοφορία, να βγάλει πινακίδες δηλαδή, εκφράζοντας και εμείς την δικαιολογημένη απορία των δημοτών μας γιατί να μένει αναξιοποίητη μια σημαντική για την περιοχή μας δωρεά. Η απάντηση είναι:

«… οι εμπλεκόμενοι φορείς -προκειμένου τα δωρηθέντα ασθενοφόρα οχήματα να μην μείνουν αναξιοποίητα- μπορούν να εξετάσουν σε συνεργασία με τον δωρητή και κατόπιν σχετικής έγκρισής του τρόπους αξιοποίησης αυτών των οχημάτων μέσω και της περαιτέρω παραχώρησης της κυριότητας αυτών στους φορείς που από τον νόμο έχουν ρητά την αρμοδιότητα παροχής υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας (και ειδικότερα της παροχής πρώτων βοηθειών και μεταφοράς ασθενών) φροντίζοντας ωστόσο σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζεται τυχόν βούληση του δωρητή ως προς τον σκοπό της χρήσης των οχημάτων αυτών. Σε διαφορετική περίπτωση η δωρεά θα πρέπει να ανακληθεί και να αναζητηθεί από τον ίδιο τον δωρητή η διάθεση των εν λόγω οχημάτων στους φορείς που είναι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για την επιτέλεση του έργου της παροχής πρώτων βοηθειών και μεταφοράς».

Ο Δήμος Γορτυνίας έχει πάρει, από τις 28/9/2018, την 203 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την δωρεά του ασθενοφόρου οχήματος, ιδιοκτησίας πλέον του Δήμου Γορτυνίας, στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Γορτυνίας.

Ευχόμαστε ότι σύντομα θα δούμε το ασθενοφόρο διαθέσιμο για την εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών της Γορτυνίας, και άς είναι αχρείαστο!

Επειδή όμως το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται γενικά στην «δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας, όπως η παροχή πρώτων βοηθειών και μεταφοράς ασθενών από τους δήμους» ευχόμαστε ότι κάποια στιγμή θα αποκτήσουμε και στην χώρα μας ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, όπου η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα ασκείται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης», αλλά και όπως ισχύει στις άλλες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης!

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περί Πρωτοκόλλου και Εθιμοτυπίας στο Λεβίδι στον Παναρκαδικό και στην Expo

Παρατηρώντας τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον τόπο...

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, την Δευτέρα 15 Απριλίου. Η προετοιμασία για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο ήταν το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναλύει

Ο Αποστόλης Στρέμπας πρώτος σκόρερ στην Α’ κατηγορία Αρκαδίας

Ο Αποστόλης Στρέμπας είναι ο πρώτος σκόρερ με 27...

Κώστας Τζιούμης: «Απρέπεια και απρεπείς»

Σε δήλωση του Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης αναφέρεται...
Μετάβαση στο περιεχόμενο